Trei agenții din cadrul ONU solicită o reorientare a măsurilor de sprijinire a agriculturii

Trei agenții din cadrul ONU solicită o reorientare a măsurilor de sprijinire a agriculturii

Telex » Știri 15 septembrie, 10:00  

Trei agenții din cadrul ONU au apreciat că măsurile de sprijinire a agriculturii au deseori efecte dăunătoare pentru mediu sau sănătate și au făcut un apel pentru reorientarea acestor măsuri de sprijin, în ideea de a le face mai eficace și mai juste, informează AFP, preluată de Agerpres. Cu câteva zile înainte de Summitul mondial al sistemelor alimentare, organizat de ONU la New York, în data de 23 septembrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) au publicat un raport care constituie o judecată severă asupra impactului măsurilor de sprijin de care beneficiază agricultorii din întreaga lume.

Intitulat „O oportunitate de mai multe miliarde de dolari”, acest raport arată că sprijinul de care beneficiază agricultorii reprezintă o sumă totală de 540 de miliarde de dolari pe an. Din acest total, cele trei agenții susțin că 87% generează „distorsiuni de preț și provoacă daune pentru mediu și la nivel social”.

Raportul atrage atenția în special asupra măsurilor de susținere a prețurilor (în valoare de 294 miliarde de dolari pe an) sub formă de drepturi vamale, subvenții la export, cote la import, prețuri plafon.

„Acestea provoacă distorsiuni de preț și o falsă concurență, ceea ce prejudiciază eficacitatea”, a subliniat economistul FAO, Marco Sanchez. Ajutoarele bugetare pentru agricultori, care se ridică la 245 miliarde de dolari pe an, pot și ele să aibă un „impact negativ asupra mediului atunci când sunt legate de o anumită producție”, a continuat economistul. Aceasta poate antrena „o utilizare masivă de produse chimice, o sărăcire a resurselor naturale și dezvoltarea de monoculturi”, a adăugat Sanchez.

În plus, aceste ajutoare sunt susceptibile să afecteze echilibrul nutrițional al populațiilor, pentru că favorizează consumul de produse alimentare de bază (zahăr etc.) în detrimentul fructelor și legumelor.

Doar 110 miliarde de dolari din cheltuielile de care beneficiază împreună sectorul sub forma serviciilor generale (infrastructuri de cercetare și dezvoltare etc.) sunt considerate cu adevărat benefice de autorii raportului.

Acest studiu este destinat a fi „un semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu. Potrivit acestuia, țările trebuie să regândească măsurile de sprijinire a agriculturii pentru a le face mai apte să transforme sistemele noastre agroalimentare, avându-se în vedere patru obiective: o mai bună nutriție, o mai bună producție, un mediu mai bun și o viață mai bună.

Cele trei agenții preconizează un demers în șase etape pentru a putea reforma progresiv aceste subvenții. Reorientarea ajutoarelor ar urma să se facă în mod transparent, să fie bazate pe probe și să fie adaptate la situația din fiecare țară.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.