UE a vândut anul trecut produse de înaltă tehnologie în valoare de 311 miliarde de euro
Numărul 35, 22-28 sept. 2021 » Breviar statistic
Producția totală de produse de înaltă tehnologie vândute de Uniunea Europeană s-a situat în 2020 la 311 miliarde de euro, o scădere de 7% față de 2019, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În pofida acestei scăderi, producția vândută este în creștere din 2010, cu un avans mediu anual de 2,9%.
În 2020, cea mai ridicată contribuție în ceea ce privește producția totală vândută de produse de înaltă tehnologie a avut-o sectorul farmaceutic, cu 97 miliarde de euro, urmată de echipamente electronice și de telecomunicații (67 miliarde de euro), instrumente științifice (55 miliarde de euro), industria aerospațială (36 miliarde de euro), computere și echipamente de birou (17 miliarde de euro), chimie (14 miliarde de euro), mașini neelectrice (13 miliarde de euro), mașini electrice (9 miliarde de euro) și armament (4 miliarde de euro).
În perioada 2010 - 2020, sectorul farmaceutic a înregistrat cel mai ridicat ritm anual de creștere a producției de produse de înaltă tehnologie (11,7%). În plus, producția de armament a urcat cu 5,7%, cea de instrumente științifice cu 4,4%, iar cea de mașini electrice cu 3,7%.
În contrast, a scăzut producția de produse de înaltă tehnologie în sectorul chimic, cu 0,6%, de computere și echipamente de birou, cu 0,7%, de echipamente electronice și de telecomunicații, cu 1,3%, și de mașini neelectrice cu 3,1%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național