UNSAR: Incendiile au provocat două treimi din top 50 daune achitate în baza asigurărilor pentru locuințe
Numărul 29-30, 11-24 aug. 2021 » Analize și sinteze
Două treimi (66%) din cele mai mari 50 de daune achitate în baza asigurărilor pentru locuințe au fost provocate de incendii, potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), citat de Agerpres. În 2020, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 milioane lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuințe - în creștere față de anul 2019 cu 16%. Riscul care a generat cele mai mari despăgubiri a fost incendiul (peste 9,1 milioane de lei, în creștere cu 11% față de 2019), urmat de alunecările de teren (peste 700.000 lei, în creștere cu 54%) și de inundații (peste 580.000 lei, în creștere cu 13%) - conform unei analize realizate la nivelul asociației.
„Incendiile rămân o amenințare importantă pentru locuințele noastre. Cu toate acestea, sunt și alte riscuri care generează daune importante și de care ar trebui să fim conștienți, cum ar fi inundațiile, furtul sau furtuna etc. Prin urmare, accesarea unei soluții pentru asigurarea locuinței și a bunurilor va face mereu diferența în cazul unei situații neprevăzute. România este o țară expusă multor riscuri. Din păcate, de multe ori ne amintim de acest lucru doar atunci când au loc catastrofe naturale și când constatăm că multe locuințe nu sunt asigurate. Prin lipsa unei asigurări de locuință, românii continuă să fie vulnerabili în calea acestor fenomene catastrofale”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.
Astfel, incendiul continuă să fie riscul cu o rată ridicată de incidență, atât în cazul daunelor produse locuințelor, cât și în cazul proprietăților/bunurilor deținute de companii. Prin urmare, UNSAR și ARTS - Asociația Română pentru Tehnică de Securitate vin în sprijinul celor care ar putea fi amenințați de incendiu cu informații utile care îi pot ajuta.
„Lumea trebuie să știe că siguranța și securitatea nu țin de noroc. Ele reprezintă efortul comun de cunoaștere, analiză, pregătire, supraveghere și vigilență. Acest efort comun necesită conlucrarea puternică și fiabilă a tuturor componentelor sistemelor de securitate la incendiu, de siguranță a vieții și a bunurilor. Tehnologia contribuie la reducerea riscurilor, dar vulnerabilitatea uneia sau a mai multor componente creează condiții care pot mări riscurile. Asociația Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), asociație de utilitate publică, recomandă consultarea specialiștilor în alegerea celor mai potrivite soluții privind securitatea la incendiu în scopul protejării vieții și a bunurilor”, a declarat Liviu Mateescu, președinte ARTS.
În România, riscurile catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) pot fi acoperite prin polița obligatorie de asigurare (PAD) până la limita de 20.000 euro/10.000 euro, în funcție de tipul construcției. Valorile ce depășesc aceste praguri pot fi preluate printr-o asigurare facultativă. Aceasta acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice