
UNSICAR: Peste 95% din polițele de asigurare intermediate de unii brokeri sunt în format digital
Telex » Știri
12 februarie 2021
Companiile de brokeraj au dezvoltat și implementat o serie de procese digitale pentru a asigura corecta funcționare a relației cu clienții și cu partenerii de afaceri, astfel că peste 95% din polițele de asigurare intermediate de unii brokeri sunt în format digital, susțin reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR). Astfel, potrivit unui comunicat citat de Agerpres, digitalizarea activității a fost, este și va fi un subiect important pentru UNSICAR și pentru piața de asigurări în general, procesul fiind unul continuu și impulsionat de declanșarea pandemiei la începutul anului 2020.
„În sprijinul pieței și în special al clienților lor, companiile de brokeraj au dezvoltat și implementat o serie de procese digitale pentru a asigura corecta funcționare a relației cu clienții și cu partenerii de afaceri. Astfel, în cadrul activității unor brokeri, peste 95% dintre polițele de asigurare intermediate sunt în format digital. Unii brokerii preiau o parte semnificativă din sarcinile administrative ale asigurătorilor și, implicit, reduc costurile de administrare ale acestora în procesul de emitere a cotațiilor de primă și polițelor”, a declarat președintele UNSICAR, Dorel Duță.
Astfel, ca parte a procesului de digitalizare, brokerii au introdus fluxuri digitale end-to-end (cotație, documentație precontractuală, poliță, plată, administrare) în orice tip de interacțiune, fie față în față, fie la distanță.
De asemenea, aproape orice document se emite în format digital și este semnat electronic prin sisteme certificate. Totodată, brokerii au creat facilități de self-service pentru clienți, în care își pot consulta portofoliul și pot efectuata diverse operațiuni administrative.
Pentru o mai bună interacțiune cu clienții, brokerii au înființat call center-uri virtuale și furnizează prin intermediul acestora asistență de specialitate clienților și potențialilor clienți, precum și posibilitatea de a contracta o asigurare fără deplasare la sediul companiei.
„În aceeași direcție, brokerii au lansat aplicații mobile și magazine online, care permit achiziționarea prin mijloace electronice a produselor de asigurare. Un membru UNSICAR a reușit să dezvolte și să implementeze un asistent virtual, un chatbot care ajută la educația potențialilor consumatori de asigurări de sănătate și poate genera și oferte de polițe de sănătate cu acoperire națională și internațională”, a afirmat Dorel Duță.
Potrivit sursei citate, și pe partea administrativă brokerii au acționat în direcția digitalizării, prin automatizarea unor procese, cum ar fi alocările și încasările de prime, integrând operațiunile cu mai mulți procesatori de plăți online sau cu cardul, care elimină erorile umane, simplifică experiența clienților și diminuează pe termen mediu și lung cheltuielile administrative.
„Inițiativele de digitalizare vor continua și se vor adapta la nevoile diverselor categorii de clienți, atât pentru cei care au acces la internet și sunt familiarizați cu aplicațiile mobile, cât și pentru cei care au acces mai dificil la tehnologie”, a spus președintele UNSICAR.
El a arătat că în viitor va fi introdusă semnătura electronică la nivelul tuturor jucătorilor din industrie și vor fi conectate sistemele distribuitorilor de asigurări cu cele ale asigurătorilor, schimbul de date urmând să aibă loc în ambele direcții.
La nivelul UNSICAR a fost creat și activează un grup de lucru pentru digitalizare, care deja discută o serie de proiecte în această direcție cu mai multe societăți de asigurare, scopul fiind dezvoltarea în comun de proiecte și soluții digitale care să sprijine consumatorii de asigurări.
Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) reprezintă 80 de companii - de brokeraj de asigurare, de regularizare daune și de pregătire profesională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ediția aniversară a Târgului „Gaudeamus”, o memorabilă întâlnire între oferta și cererea de carte
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului