Vacanța la muzeu, o inspirată și atractivă invitație sub trei evocări: „Nostalgie. Amintire. Regăsire”
Numărul 31-32, 10-23 aug. 2022 » Eveniment
Actualul sezon estival se prezintă cu o serie de caracteristici demne de luat în seamă atât de turiști, cât și de concitadini, întrucât fiecare dintre noi este interesat să petreacă timpul liber nu numai relaxat, ci și în modalități dintre cele mai utile din toate punctele de vedere. Una dintre dominantele cu o arie largă de cuprindere vizează punerea în valoare tot mai inspirată a inestimabilei bogății muzeale, inclusiv din zonele în care sute de mii de oameni din întreaga țară se află în vacanță. Astfel, de la Oradea până în Constanța, de la Iași până la Timișoara, de la Baia Mare până la Craiova, muzeele de artă, de etnografie și folclor, de fotografie și arheologie, practic, din toate genurile și din toate regiunile țării și-au amplificat și diversificat oferta. Este vorba despre un patrimoniu uriaș, a cărui „descoperire” are darul de a insufla publicului larg satisfacția de neegalat generată de cunoașterea unora dintre cele mai pregnante expresii ale geniului uman.
Se știe că nu toată lumea are posibilitatea să-și petreacă fie și numai o parte din vacanță în stațiunile de la munte și mare. Fie că se află în localitățile în care domiciliază, fie că participă la circuite turistice de scurtă durată, în programele personale și colective se includ, cum mai remarcam, manifestări muzeale dintre cele mai diverse.
Cel mai spectaculos eveniment îl constituie Vacanța în muzeu, o inițiativă de o amploare fără precedent, desfășurată în Capitală. Aici, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a organizat un spațiu expozițional special inititulat Nostalgie. Amintire. Regăsire.
Accentul se pune pe prezentarea unor opere de artă plastică mai puțin cunoscute, dar deosebit de valoroase, fiecare însoțită de explicații extinse despre autor și mesajul transmis de respectiva pictură, gravură sau sculptură. De asemenea, sunt programate, pentru prima dată în istoria MNAR, mai multe manifestări expoziționale în frumoasa grădină din incinta Palatului Regal.
Expoziția Nostalgie. Amintire. Regăsire beneficiază de o gamă variată de activități complementare și conexe, precum: Ce citim în ruine, Camping la muzeu – de la cultură la natură, un modul de patru ședințe de teatru baroc, ateliere pentru cei mai mici vizitatori intitulate Tunete, fulgere și teatru de umbre, un atelier care are ca subiect Pictura în vilegiatură. Alte ateliere sunt organizate în cadrul expozițiilor permanente ale MNAR din Galeria de Artă Veche Românească și din Galeria de Artă Europeană.
Puse în valoare într-o manieră spectaculoasă, cele 140 de lucrări prezentate în expoziție se articulează într-un demers tematic unitar în șase secțiuni distincte, ceea ce mărește interesul publicului și prezintă un grad sporit de atractivitate.
Bineînțeles, sunt prevăzute și multe surprize, dar detaliile prezentate până acum sunt, desigur, suficiente pentru a se constitui într-o veritabilă invitație pentru vizitarea expoziției. Totul este conceput pentru a bucura ochiul și inima, bucurie pe care numai arta autentică, de cea mai mare valoare, o poate oferi publicului de toate vârstele, de toate profesiile, de toate hobby-urile. Ca într-o vacanță bine-meritată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale