Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
Numărul 12, 2-8 apr. 2025 » Eveniment
Ultima săptămână a debutat cu marcarea Zilei Mondiale a Teatrului, ediția 2025. Instituită în 1962, această zi a fost celebrată, încă de la debut, prin mesaje ale unor mari personalități ale teatrului universal. Primul dintre acestea a aparținut marelui dramaturg Jean Cocteau. În anul 2025, autorul mesajului este Theodoros Terzopoulos, reputat regizor, pedagog, dramaturg, fondator de formațiuni teatrale, directorul artistic al Companiei Attis, președinte al Comitetului Internațional al Olimpiadelor de Teatru. Mesajul este scris într-o tonalitate patetică, astfel încât este adresată o chemare în vederea susținerii ideii potrivit căreia teatrul trebuie să contribuie substanțial la înlăturarea pericolelor care amenință omenirea, la promovarea celor mai de seamă valori ale condiției umane. În acest sens, sunt menționate provocările generate de schimbările climatice, de conflictele militare și comerciale, de crizele care se manifestă, inclusiv în sfera activităților cultural-artistice. Autorul mesajului apreciază că teatrul „poate să funcționeze ca un atelier de coexistență a diferențelor, să determine «prin reflectoarele sale» nu numai traumele sociale, ci și să lumineze orizonturile viitorului”. Sub semnul acestor generoase idei, teatrele din întreaga țară au organizat, în ultima săptămână, spectacole cu cele mai apreciate producții dramaturgice contemporane, românești și străine. Totodată, au avut loc manifestări conexe, în special ghiduri turistice în instituțiile teatrale și dezbateri consacrate destinelor dramaturgiei naționale și universale.
Este de remarcat că „proTicket”, cel mai mare producător de teatru privat din țara noastră, a inițiat prezentarea unor spectacole de excepție, interpretate de unii dintre cei mai apreciați actori ai momentului. Aceste spectacole se vor desfășura la București, Târgoviște, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Baia Mare cu piese dintre cele mai valoroase, precum „Gaițele”, „Old Love”; „Și cu pisica ce-ați făcut?”; „Nebun după tine”, fiecare dintre aceste piese și toate laolaltă fiind dedicate preocupărilor omului contemporan, frământărilor și aspirațiilor lui într-o lume plină de amenințări, dar și de speranțe.
Se poate, deci, considera că Ziua Mondială a Teatrului, ediția 2025, a constituit o prefață dintre cele mai promițătoare pentru miile de spectatori care apreciază în cel mai înalt grad atât realizările dramaturgiei zilelor noastre, cât și modul de punere a lor în scenă, cu regizori, actori, scenografi, cu un personal tehnico-artistic de înalt profesionalism, dedicat Zeiței Thalia. Astfel, peisajul vieții cultural-artistice din prezent se îmbogățește continuu spre satisfacția publicului larg, a tuturor generațiilor de spectatori participante la activitățile teatrale de pe întreg cuprinsul țării.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg