Dividendele duc piața de capital din România la un plus de 36% în primele opt luni
Telex » Știri 25 septembrie 2019
Dividendele duc piaţa de capital din România la un plus de 36 de procente în primele opt luni din acest an, iar valoarea totală de tranzacţionare cu acţiuni se apropie de un miliard şi jumătate de euro, potrivit raportului lunar pe luna august publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), informează Agerpres. Astfel, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a avut un avans de 36% în acest an iar valoarea totală de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de 1,46 miliarde de euro. Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 25% în primele opt luni ale anului.
Performanţa pieţei a fost susţinută puternic de dividende şi de rezultatele pe care companiile listate le-au prezentat investitorilor, se precizează într-un comunicat al instituţiei.
„Evoluţia pieţei de capital confirmă fundamentele atractive ale acesteia. Aşadar nu este o întâmplare că suntem aici, este doar o reconfirmare că există baze solide de creştere. Dincolo de perfomanţa pieţei, este important ca investitorii să fie conectaţi şi la planurile pe care le avem pentru dezvoltarea acesteia pentru că urmează să anunţăm noi etape concrete care să ducă în această direcţie”, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB.
La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de la Bucureşti, consideră că România a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă care s-a maturizat şi că poate reveni la ritmuri accelerate de creştere chiar şi după perioade de stres generate de volatilitate ridicată. „Mai mult, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a avut performanţe anuale pozitive în echivalent lei în fiecare an de la lansare şi până acum, lucru greu de egalat”, arată Lucian Anghel.
La finalul primelor opt luni din acest an, valoarea de piaţă a companiilor româneşti era de 21,8 miliarde euro, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,6 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din august.
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale