La început a fost cuvântul...

Pur și simplu

Pur şi simplu

Atât în scris, cât şi în exprimarea verbală ne este dat să întâlnim deseori formule de genul celei din titlul însemnărilor de faţă, dar şi altele foarte apropiate, precum „în cea mai pură manieră”, „în cel mai pur stil”, „într-o viziune de cea mai pură extracţie ideatică”. Astfel, în centrul formulărilor evocate se află adjectivul „pur”, iar principala eroare vizează utilizarea superlativului.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Aniversarea Federației Experților Contabili Europeni

Delegație a CECCAR, prezentă la Bruxelles cu ocazia aniversării Federației Experților Contabili Europeni, devenită Accountancy Europe: un nou logo, un nou moto, un nou președinte

Delegaţie a CECCAR, prezentă la Bruxelles cu ocazia aniversării Federaţiei Experţilor Contabili Europeni, devenită Accountancy Europe: un nou logo, un nou moto, un nou preşedinte

Foto: Florin Toma, membru Board Accountancy Europe; Florin Dobre, Directorul general executiv al CECCAR; Rachel Grimes, Preşedintele IFAC; Robert Aurelian Şova, Preşedintele CECCAR La finalul unui proces îndelungat şi minuţios de redefinire a mărcii, imaginii şi filosofiei sale organizaţionale, ...

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Accountancy Europe: Redefinirea conceptelor de „încredere, integritate și transparență” pentru următorii 30 de ani – interviu cu directorul executiv, Olivier Boutellis-Taft

Accountancy Europe: Redefinirea conceptelor de „încredere, integritate şi transparenţă” pentru următorii 30 de ani – interviu cu directorul executiv, Olivier Boutellis-Taft

Pentru a marca sărbătorirea a 30 de ani de existenţă a Federaţiei Experţilor Contabili Europeni (FEE) şi transformarea sa în Accountancy Europe, directorul executiv, Olivier Boutellis-Taft, explică modul în care comandamentele de bază ale Federaţiei, „încredere, integritate şi transparenţă”, sunt, acum mai mult ca niciodată, stringente şi relevante.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Profesia contabilă în economia globală şi digitală

Profesia contabilă în economia globală şi digitală

Robert Aurelian Şova, CECCAR

În noul context economic, caracterizat prin globalizare şi digitalizare, profesionistul contabil trebuie să deţină competenţele necesare furnizării de valoare adăugată investitorilor, companiilor şi instituţiilor de reglementare. Expertiza profesionistului contabil în sintetizarea şi prezentarea datelor şi informaţiilor face din acesta soluţia ideală în asigurarea relevanţei, fiabilităţii, transparenţei şi accesibilităţii în timp util a datelor.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Anularea din oficiu a codului de TVA în cazul în care societatea nu a depus niciun decont de taxă pentru șase luni/două trimestre consecutive

Anularea din oficiu a codului de TVA în cazul în care societatea nu a depus niciun decont de taxă pentru şase luni/două trimestre consecutive

Cristian Marinescu

În activitatea economică a unui contribuabil există situaţii în care acesta îşi poate pierde codul de TVA. În articolul de faţă prezentăm cazul în care organele fiscale pot anula din oficiu codul de înregistrare în scopuri de taxă, atunci când societatea nu a depus niciun decont de TVA pentru şase luni, respectiv pentru două trimestre consecutive, după caz.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Agenda CECCAR

CECCAR, alături de businessul argeșean la Gala AOA

CECCAR, alături de businessul argeşean la Gala AOA

Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeş a organizat, la 8 decembrie a.c., cea de-a XIII-a ediţie a Galei AOA Argeş, eveniment care a reunit peste 350 de participanţi, antreprenori argeşeni, dar şi din alte zone ale ţării, autorităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor şi ai mediului academic. Alocuţiunile invitaţilor au vizat stadiul mediului de business argeşean şi acţiunile care trebuie avute în vedere pentru dezvoltarea acestui sector, precum şi o mai bună colaborare cu exponenţii vieţii politice, administrative şi de afaceri de la nivel local pentru ca rezultatul să se reflecte într-o economie ascendentă.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Filiala CECCAR Prahova: Pentru dumneavoastră, doamnelor – ediția a IV-a

Filiala CECCAR Prahova: Pentru dumneavoastră, doamnelor – ediţia a IV-a

Filiala CECCAR Prahova, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi Ploieşti Shopping City, a organizat, la 8 decembrie a.c., cea de-a IV-a ediţie a evenimentului Pentru dumneavoastră, doamnelor, cu tema În aşteptarea sărbătorilor de iarnă. Acţiunea, desfăşurată la Cinema City din Ploieşti Shopping City, a reunit reprezentante de marcă ale antreprenoriatului românesc, cu precădere cel prahovean, femei-manager care conduc afaceri de succes, alături de reprezentante ale administraţiei publice, învăţământului, sănătăţii, culturii, presei, precum şi din alte domenii.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Ședința Grupei de lucru Raportare corporativă a FEE

Şedinţa Grupei de lucru Raportare corporativă a FEE

La Bruxelles s-a desfăşurat, la 1 decembrie a.c., şedinţa Grupei de lucru Raportare corporativă a Federaţiei Experţilor Contabili Europeni (FEE), la care a luat parte şi reprezentantul CECCAR în această structură de lucru. Şedinţa a fost deschisă cu o dezbatere pe marginea relaţiilor dintre FEE şi Consiliul Internaţional pentru Raportare Integrată (IIRC), urmând o discuţie cu reprezentantul European Securities and Markets Authority (ESMA) (...).

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Africa de Sud: Ședința Consiliului pentru Standarde Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public

Africa de Sud: Şedinţa Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public

Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) s-a reunit în şedinţă de lucru la Stellenbosch (Africa de Sud), în perioada 6-9 decembrie a.c., pentru a discuta aspecte legate de guvernare şi strategie, precum şi pentru a avansa în proiectele pe care Consiliul le are pe agenda de lucru. La şedinţă a participat şi reprezentantul profesiei contabile din România în IPSASB, specialist în contabilitatea din sectorul public.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Direct de la sursă

Documentul final România competitivă poate fi accesat pe site-ul MECRMA

Documentul final România competitivă poate fi accesat pe site-ul MECRMA

Documentul final România competitivă – un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă 2016-2020, care integrează comentariile şi observaţiile primite în urma sesiunilor consultative, poate fi accesat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), la adresa http://www.economie.gov.ro/romania-competitiva, informează instituţia.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Ghidul privind lista minimă de indicatori calitativi și cantitativi ai planului de redresare (EBA-GL-2015-02)

Ghidul privind lista minimă de indicatori calitativi şi cantitativi ai planului de redresare (EBA-GL-2015-02)

Banca Naţională a României (BNR) precizează, într-un comunicat, că Ghidul privind lista minimă de indicatori calitativi şi cantitativi ai planului de redresare se adresează deopotrivă autorităţilor competente şi entităţilor cărora le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

MCSI a lansat Ghidul Smart City pentru România

MCSI a lansat Ghidul Smart City pentru România

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) a lansat, la Alba Iulia, Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităţilor şi un compendiu de bune practici internaţionale, soluţii şi tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local şi regional, pot transforma comunităţile în oraşe inteligente, cu acces liber la produse şi servicii de calitate, cu sisteme de sănătate şi educaţie moderne şi cu administraţii publice transparente, care să guverneze împreună cu cetăţeanul.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

România va deveni, la 1 ianuarie, membru într-un Peer Review Group al OCDE

România va deveni, la 1 ianuarie, membru într-un Peer Review Group al OCDE

România va deveni, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), la 1 ianuarie 2017, membru cu drepturi depline în Peer Review Group al Forumului Global pentru Transparenţă şi Schimb de Informaţii Fiscale din cadrul OCDE. „După ce a fost evaluat sistemul fiscal românesc din prisma disponibilităţii şi accesului la informaţii fiscale şi a procedurii de schimb internaţional de informaţii, plenul Forumului i-a acordat României un vot unanim de încredere pentru a ocupa această poziţie, care consolidează statutul ţării noastre în OCDE”, se precizează într-un comunicat al ANAF.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Garanții mai mari prin programul Prima casă, pentru achiziționarea de locuințe noi și/sau consolidate

Garanţii mai mari prin programul Prima casă, pentru achiziţionarea de locuinţe noi şi/sau consolidate

Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe noi şi/sau consolidate în cadrul programului guvernamental Prima casă, în timp ce creditele pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporţie de maximum 40%, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Executiv.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Demersuri pentru operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Demersuri pentru operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Guvernul a aprobat Regulamentul privind distribuirea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate în materie penală după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, unul dintre actele normative din legislaţia secundară necesară operaţionalizării Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

S-a constituit Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro

S-a constituit Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro

Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro va fi coordonat de prim-ministrul României, în calitate de preşedinte, de ministrul Finanţelor Publice şi de guvernatorul Băncii Naţionale a României – cu respectarea raporturilor de colaborare şi a independenţei băncii centrale –, în calitate de vicepreşedinţi, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Breviar statistic

În perioada ianuarie-septembrie, investițiile nete în economia națională au crescut cu 4,1%

În perioada ianuarie-septembrie, investiţiile nete în economia naţională au crescut cu 4,1%

În trimestrul al treilea al acestui an, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 17,680 miliarde de lei, fiind în scădere cu 0,8% comparativ cu acelaşi interval din 2015, diminuare înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli, cu 19,2%, lucrări de construcţii noi, cu 5,6%, şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 0,9%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

BNR: Rezervele valutare, 34,387 miliarde de euro la 30 noiembrie 2016

BNR: Rezervele valutare, 34,387 miliarde de euro la 30 noiembrie 2016

La 30 noiembrie, rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 34,387 miliarde de euro, faţă de 34,347 miliarde de euro la 31 octombrie 2016, se precizează într-un comunicat al BNR.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Eurostat: România a înregistrat în octombrie a doua mare creștere a afacerilor cu amănuntul din UE

Eurostat: România a înregistrat în octombrie a doua mare creştere a afacerilor cu amănuntul din UE

România a înregistrat în octombrie a doua mare creştere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 8,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai rapid ritm fiind consemnat de Luxemburg, de 16%, în timp ce media la nivelul UE a fost de 3,5%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat şi citate de News.ro.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

În primele trei trimestre au fost finalizate 36.957 de locuințe

În primele trei trimestre au fost finalizate 36.957 de locuinţe

În trimestrul al treilea al acestui an au fost date în folosinţă 12.851 de locuinţe, în creştere cu 1.211 unităţi faţă de trimestrul III 2015, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Revista presei economice

La cumpăna anilor

La cumpăna anilor

Toate publicaţiile cu profil economic, precum şi presa generalistă consacră ample spaţii bilanţului pe anul în curs şi predicţiilor pentru 2017. Astfel, ziarul Bursa din 9 decembrie a.c. include mai multe interviuri care sintetizează, pe baza datelor existente, punctele de vedere ale unor cunoscuţi analişti şi exponenţi ai economiei reale din care rezultă că, în pofida unor rezultate bune în 2016, conjuncturile interne şi internaţionale sporesc incertitudinile, ceea ce nu anunţă un start suficient de bun pentru anul viitor.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Comentariul ediției

Un Parlament nou – șansa unui „nou început”

Un Parlament nou – şansa unui „nou început”

Teodor Brateş

La ora apariţiei numărului de faţă al publicaţiei noastre se cunosc rezultatele oficiale aproape complete ale alegerilor parlamentare din 11 decembrie a.c. Astfel, se configurează, în primul rând, structura politică a actualului Parlament al României. Programele electorale au oferit, la rândul lor, o anumită perspectivă a obiectivelor Legislativului pentru mandatul constituţional de patru ani. Similitudinea unor „ţinte”, centrate mai ales pe posibile efecte sociale, îndreptăţeşte, în mare măsură, predicţiile referitoare la agenda noului Parlament.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Eveniment

Start spre Centenar: „depozitele memoriei”

Start spre Centenar: „depozitele memoriei”

Alexandra Rizea

La 6 decembrie a.c. s-a vernisat, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, expoziţia Start spre Centenar. Astfel, se poate considera că în Capitala României s-au inaugurat manifestările oficiale dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În ceea ce priveşte acest veritabil eveniment, trebuie remarcat, înainte de toate, că amintitul Start a fost inspirat, atât tematic, cât şi metodologic, prin punerea accentului pe document, pe mărturia de necombătut, cea mai fertilă cale de scriere a istoriei adevărate, cu luminile şi umbrele ei.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Cariere. Drumul spre performanță

„Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș alege tot profesia de contabil”

„Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aş alege tot profesia de contabil”

Interviu cu ec. Cornel Nicolescu, preşedintele Filialei CECCAR Călăraşi: „Primele legături cu profesia contabilă le-am avut la începutul anilor '90. Îmi aduc aminte că la societatea comercială unde lucram îşi desfăşura activitatea un contabil aflat aproape de vârsta pensionării. La un moment dat, m-a întrebat: „N-ai vrea să devii contabil? Dacă vrei, vino şi stai lângă mine pentru că meseria «se fură»”.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Vulpoi & Toader Management – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Ilfov

Vulpoi & Toader Management – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Ilfov

Înfiinţată în anul 2004, societatea Vulpoi & Toader Management (VTM) oferă, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din 70 de profesionişti, servicii integrate de contabilitate şi consultanţă de business. VTM s-a dezvoltat într-un ritm rapid pentru a răspunde nevoilor complexe ale unui portofoliu de 300 de clienţi care activează în domenii diverse de activitate, precum: uleiuri minerale, servicii IT, telecomunicaţii, construcţii, comerţ, cinematografie şi servicii imobiliare.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

CNIPMMR: Noul proiect de lege privind CES conține numeroase disfuncționalități și nu rezolvă problemele cu care se confruntă instituția

CNIPMMR: Noul proiect de lege privind CES conţine numeroase disfuncţionalităţi şi nu rezolvă problemele cu care se confruntă instituţia

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social (CES) şi desemnarea reprezentanţilor României în Comitetul Economic şi Social European (CESE) „conţine numeroase disfuncţionalităţi, acesta nereuşind să rezolve problemele reale care împiedică funcţionarea acestei instituţii”.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor IMM-urilor

200 de milioane de euro pentru stimularea investiţiilor IMM-urilor

Executivul a aprobat o hotărâre pentru instituirea schemei de ajutor de stat Scale Up având ca obiectiv stimularea investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare totală maximă de 900 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro, pentru perioada 2017-2020.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Schemă de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor efectuate de investitori individuali – business angels

Schemă de ajutor de minimis pentru stimularea investiţiilor efectuate de investitori individuali – business angels

Guvernul a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiţii de capital pentru sprijinirea IMM-urilor. Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilităţi fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăţi, conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Ca efect al adoptării Legii nr. 97/2014, media anuală a SRL-D înființate s-a dublat de la 4.242 la 8.732

Ca efect al adoptării Legii nr. 97/2014, media anuală a SRL-D înfiinţate s-a dublat de la 4.242 la 8.732

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) precizează că adoptarea Legii nr. 97/2014, prin care s-a extins aria beneficiarilor facilităţilor acordate de OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri la toţi întreprinzătorii debutanţi, indiferent de vârstă, a avut ca efect „creşterea exponenţială a numărului de SRL-D în perioada 11 iulie 2014 – 6 decembrie 2016, dublându-se media anuală de SRL-D înfiinţate”.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Fonduri europene

POCU: 165 de milioane de euro pentru viitorul profesional al tinerilor

POCU: 165 de milioane de euro pentru viitorul profesional al tinerilor

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte Viitor pentru tineri, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU). Proiectele ce vor fi sprijinite în cadrul acestei linii de finanţare vizează tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare (NEET).

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Fonduri europene pentru îngrijirea vârstnicilor aflați în dificultate

Fonduri europene pentru îngrijirea vârstnicilor aflaţi în dificultate

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică ghidul solicitantului Bunicii comunităţii – Servicii sociale şi socio-medicale pentru vârstnici, cu o alocare de 15 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Proiectele aferente acestei linii de finanţare vizează persoanele vârstnice aflate în situaţii de dependenţă şi/sau în risc de excluziune socială. Proiectele vor promova îmbătrânirea activă şi vor consolida reţeaua naţională de servicii sociale de proximitate destinate persoanelor vârstnice în dificultate.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Curier legislativ

Un nou proiect de lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social

Un nou proiect de lege pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social (CES) şi desemnarea reprezentanţilor României în Comitetul Economic şi Social European (CESE), ca răspuns instituţional la multiplele disfuncţionalităţi şi elemente interpretabile din legislaţia în vigoare care au dus la actualul blocaj al principalului organism consultativ al Parlamentului şi Guvernului, prevăzut în Constituţia României

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Măsuri pentru simplificarea legislației financiar-fiscale, în vigoare de la 1 ianuarie

Măsuri pentru simplificarea legislaţiei financiar-fiscale, în vigoare de la 1 ianuarie

Potrivit prevederilor OUG nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, majoritatea modificărilor aduse Codurilor fiscal şi de procedură fiscală vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Aşa cum am menţionat în numerele anterioare ale CECCAR Business Magazine, ordonanţa de urgenţă amintită a fost adoptată în şedinţa de guvern din 16 noiembrie a.c. şi a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 977/06.12.2016.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Modificări privind înscrierile în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare

Modificări privind înscrierile în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare

Guvernul a adoptat o serie de modificări privind procedurile de efectuare a înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM), sistem ce funcţionează din decembrie 2000, în scopul eficientizării sistemului de publicitate mobiliară. În acest sens, Executivul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OG nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare şi pentru completarea Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Două facilități de cofinanțare de la BEI pentru investiții de mediu și creștere economică cu finanțare europeană

Două facilităţi de cofinanţare de la BEI pentru investiţii de mediu şi creştere economică cu finanţare europeană

Guvernul a aprobat două proiecte de lege privind aprobarea contractelor-cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), prin care instituţia financiară europeană acordă ţării noastre, pentru perioada de programare financiară 2014-2020, două facilităţi de cofinanţare UE în valoare totală de 660 de milioane de euro în vederea acoperirii parţiale a contribuţiei bugetului de stat la realizarea unor obiective de investiţii de mediu şi creştere economică.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Contribuabilii care au de încasat creanțe de la stat, protejați de executarea silită

Contribuabilii care au de încasat creanţe de la stat, protejaţi de executarea silită

Actul normativ emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) care reglementează procedura specială de executare silită pentru contribuabilii care deţin creanţe asupra statului a intrat în vigoare, în urma publicării în Monitorul Oficial. Ordinul ANAF nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice este emis în aplicarea dispoziţiilor art. 230 din Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora, în situaţia în care debitorul are de încasat sume de la instituţii ale statului, executarea silită se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somaţiei, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituţia publică respectivă prin care se certifică faptul că sumele sunt certe, lichide şi exigibile.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

ASF: Desemnarea administratorilor speciali – modificări privind drepturile, obligațiile și competențele acestora

ASF: Desemnarea administratorilor speciali – modificări privind drepturile, obligaţiile şi competenţele acestora

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis recent un act normativ prin care sunt reglementate drepturile, obligaţiile şi competenţele administratorului special. Potrivit legislaţiei în vigoare (Legea nr. 503/2004, republicată, cu modificările ulterioare), societăţile de asigurare/reasigurare pot intra în procedura de redresare financiară prin administrare specială, caz în care ASF desemnează o persoană (fizică sau juridică) în calitate de administrator special, care va lua toate măsurile necesare restabilirii situaţiei financiare a societăţii.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

MDRAP: Lista actelor administrative care pot fi transmise electronic de Fisc, aprobată prin ordin de ministru

MDRAP: Lista actelor administrative care pot fi transmise electronic de Fisc, aprobată prin ordin de ministru

Lista actelor administrative ce pot fi transmise electronic de organele fiscale locale a fost aprobată prin Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 3.097/2016 pentru aplicarea prevederilor art. 46 alin. (8) şi art. 47 alin. (9) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ cuprinde şi procedura de comunicare electronică a actelor emise de Fisc şi condiţiile în care aceasta se realizează.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

S-a modificat ordinul ANAF privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită

S-a modificat ordinul ANAF privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită

În Monitorul Oficial a fost publicat recent Ordinul nr. 3.418/2016, care aduce unele modificări şi completări Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silită, precum şi a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii şi efectuarea procedurii de executare silită.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Proiecte aflate în dezbatere publică

Proiecte aflate în dezbatere publică

Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili; Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii; Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Conectarea la era digitală

În 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a fost de 65%

În 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a fost de 65%

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în anul 2016, aproape două din trei gospodării din România (65%) au acces la reţeaua de internet de acasă, 65,4% dintre acestea fiind localizate în mediul urban. Faţă de anul 2015, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 4 puncte procentuale.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

În proiect, noi norme fiscale pentru sprijinirea comerțului electronic și întreprinderilor online în UE

În proiect, noi norme fiscale pentru sprijinirea comerţului electronic şi întreprinderilor online în UE

Comisia Europeană (CE) a publicat o serie de măsuri menite să îmbunătăţească mediul TVA pentru întreprinderile care desfăşoară activităţi comerciale pe internet în UE. „Propunerile vor permite consumatorilor şi întreprinderilor, în special întreprinderilor nou-înfiinţate şi IMM-urilor, să cumpere şi să vândă mai uşor bunuri şi servicii pe internet”, se precizează într-un comunicat al CE.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Comisia Europeană a lansat Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital

Comisia Europeană a lansat Coaliţia pentru competenţe şi locuri de muncă în sectorul digital

Comisia Europeană (CE), împreună cu statele membre, cu societăţi, cu parteneri sociali, cu ONG-uri şi cu furnizori de servicii educaţionale, a lansat Coaliţia pentru competenţe şi locuri de muncă în sectorul digital, pentru a contribui la satisfacerea cererii mari de competenţe digitale în Europa, competenţe care sunt esenţiale azi pe piaţa muncii şi în societate.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Roza vânturilor

Expoziția Andy Warhol și Slovacia, la TNB

Expoziţia Andy Warhol şi Slovacia, la TNB

Peste 80 de lucrări ale artistului american Andy Warhol sunt expuse, până la 23 februarie 2017, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Expoziţia, intitulată Andy Warhol şi Slovacia, marchează încheierea preşedinţiei rotative slovace a Consiliului Uniunii Europene. Lucrările vor fi expuse pentru prima dată în România şi cuprind desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, precum şi obiecte personale ale cunoscutului artist. Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă „Andy Warhol” din Medzilaborce, Slovacia, primul de acest fel în lume şi, până în prezent, unic în Europa.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Filme românești la festivalul internațional dedicat scurtmetrajelor de la Istanbul

Filme româneşti la festivalul internaţional dedicat scurtmetrajelor de la Istanbul

În perioada 14-21 decembrie va avea loc la Istanbul a 33-a ediţie naţională a Festivalului Internaţional de Filme de Scurtmetraj, eveniment care marchează, totodată, şi a 28-a ediţie pe plan internaţional, informează un comunicat emis de Institutul Cultural Român (ICR). România va participa la această ediţie a festivalului cu şapte scurtmetraje, printre care se numără O faptă bună (regia Andrei Gruzsnikzki), Plan B (regia Simona Sava), Nu există-n lumea asta (regia Andreea Vălean), SPID (regia Bogdan Mureşanu), Black Friday (regia Roxana Stroe).

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Lucrări semnate de artiști români consacrați, expuse la Muzeul de Artă din Cluj

Lucrări semnate de artişti români consacraţi, expuse la Muzeul de Artă din Cluj

Lucrări de patrimoniu semnate de nume mari ale plasticii româneşti pot fi admirate la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în cadrul expoziţiei Parfum... de colecţie, al cărei vernisaj este programat miercuri, 14 decembrie, începând cu ora 18.00. Expoziţia face parte din proiectul Camera Colecţionarului, iniţiat de Galeria Artmark, ce are ca scop cultivarea relaţiei dintre colecţionari şi marile muzee de artă din ţara noastră, principalul beneficiar fiind publicul. Fundaţia Polaris este partener al evenimentului.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016

Poveste de Crăciun, la Sala Polivalentă

Poveste de Crăciun, la Sala Polivalentă

Opera Comică pentru Copii prezintă spectacolul-mozaic Poveste de Crăciun, a cărui reprezentaţie este programată vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Evenimentul, în regia lui Cristian Mihăilescu, are invitaţi de renume, printre care soprana Felicia Filip, Laura Bretan, câştigătoarea concursului Românii au Talent, interpreta Alina Eremia, baritonul Iordache Basalic, prim-solist al Operei Naţionale din Bucureşti, prim-balerinii Corina Dumitrescu şi Gigel Ungureanu, dansatorul flamenco Lucas Molina, violonistul Mario Hossen, Ionel Tudor Band, Orchestra Simfonică Bucureşti.

  Nr. 37, 13-19 decembrie 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.