La început a fost cuvântul...

Estimări și așteptări

Estimări şi aşteptări

Într-o dezbatere televizată, unul dintre participanţi a afirmat că „sporirea veniturilor bugetare se bazează pe estimările de creştere economică şi pe prognozele de creştere a produsului intern brut”. Niciunul dintre ceilalţi participanţi n-a simţit nevoia să comenteze fraza citată. Or, în afară de câteva aspecte legate de „stil” (repetarea unor cuvinte, în condiţiile în care există sinonime) atrage atenţia alăturarea printr-un „şi” a conceptului de „creştere economică” de a celui de „produs intern brut”.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

La aniversară...

Mesajul președintelui Consiliului Superior al CECCAR

Mesajul preşedintelui Consiliului Superior al CECCAR

Împlinirea unui an de la apariţia în peisajul presei online a săptămânalului CECCAR Business Magazine constituie pentru Consiliul Superior, pentru mine personal, un plăcut prilej de a felicita colectivul redacţional, colaboratorii şi cititorii, şi de a le ura noi şi tot mai mari împliniri în carieră, în întreaga viaţă.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Agenda CECCAR

CECCAR Călărași: Curs privind dreptul muncii specific IMM-urilor

CECCAR Călăraşi: Curs privind dreptul muncii specific IMM-urilor

Filiala Călăraşi a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează astăzi, 31 martie a.c., cursul Dreptul afacerilor şi dreptul muncii specific IMM-urilor, susţinut de specialişti ai ITM. Cursul se va desfăşura la sediul filialei şi se va derula şi mâine, 1 aprilie. Vor fi abordate subiecte variate referitoare la tema amintită, utile pentru activitatea profesioniştilor contabili.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

CECCAR București: Noutățile fiscale și contabile aflate în dezbatere publică, discutate cu membrii

CECCAR Bucureşti: Noutăţile fiscale şi contabile aflate în dezbatere publică, discutate cu membrii

Filiala CECCAR Bucureşti a organizat la 16 martie a.c., un seminar pe tema noutăţilor fiscale şi contabile aplicabile de la începutul acestui an. Discuţiile au fost moderate de directorul general CECCAR, lect. univ. dr. Florin Dobre, căruia i s-au alăturat Adrian Benta, consultant fiscal, conf. univ. dr. Delia Cataramă, şi lect. univ. dr. Radu Ciobanu.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

CECCAR București: Aspecte fiscale și comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță

CECCAR Bucureşti: Aspecte fiscale şi comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou şi voucherele de vacanţă

Filiala CECCAR Bucureşti a organizat, la 15 martie a.c., în colaborare cu Edenred, seminarul cu tema Aspecte fiscale şi comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou şi voucherele de vacanţă. Întâlnirea profesională face parte dintr-o serie de seminare ce se vor desfăşura lunar în ...

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

CECCAR București: Prevenirea și combaterea fenomenului spălării banilor

CECCAR Bucureşti: Prevenirea şi combaterea fenomenului spălării banilor

Filiala CECCAR Bucureşti a organizat, la 20 martie a.c., seminarul pe tema prevenirii şi combaterii fenomenului de spălare a banilor, în colaborare cu Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), cu scopul de a informa profesioniştii contabili în legătură cu îndatoririle ce le revin în cazul în care constată unele tranzacţii ce pot avea ca efect operaţiuni de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, precum şi cu privire la paşii ce pot fi urmaţi pentru a semnala organele abilitate.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

CECCAR Dolj continuă colaborarea cu AJFP

CECCAR Dolj continuă colaborarea cu AJFP

Filiala CECCAR Dolj continuă colaborarea cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj prin prelungirea acordului existent între cele două instituţii, acord ce vizează desfăşurarea în condiţii optime a activităţii contabile la nivel local, prin informarea agenţilor economici asupra organizării contabilităţii conform prevederilor legale.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

CECCAR Ialomița: Întâlnire cu principalii beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară

CECCAR Ialomiţa: Întâlnire cu principalii beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară

Filiala Ialomiţa a organizat, la 15 martie a.c., o întâlnire de lucru cu principalii beneficiari ai lucrărilor de expertiză contabilă judiciară, întâlnire care a vizat aspecte semnalate frecvent de experţii care întocmesc astfel de lucrări. Experţii contabili judiciari au dezbătut, împreună cu preşedintele Tribunalului Ialomiţa, judecător Ion Toma, şi cu Marioara Florin, comisar în cadrul Serviciului de investigare a fraudelor, IPJ Ialomiţa, incompatibilităţile şi situaţiile în care experţii se abţin de la efectuarea unor lucrări.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Curier legislativ

Legislație comentată

Legislaţie comentată

CECCAR, Radu Ciobanu

Sursa: Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 164 din 25 ianuarie 2017 pentru apro­barea Procedurii de îndreptare a erorilor din documentele de plată întocmite de debitori privind obligaţiile fiscale, publicat în Monitorul Oficial nr. 108/08.02.2017. Prin acest ordin se aprobă Procedura de îndreptare a erorilor din documentele de plată întocmite de debitori privind obligaţiile fiscale, care se aplică în următoarele situaţii (...).

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Proiect MFP: Operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial vor avea un nou termen de corectare a erorilor din situațiile financiare anuale

Proiect MFP: Operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial vor avea un nou termen de corectare a erorilor din situaţiile financiare anuale

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect normativ ce prevede, printre altele, prelungirea termenului de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial. Proiectul de ordin, publicat pe site-ul ministerului, modifică şi completează Procedura de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobată prin OMFP nr. 450/2016. 

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

BNR: Circulară privind ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii

BNR: Circulară privind ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a stabilit ratele dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii începând cu perioada de aplicare 24 februarie – 23 martie a.c. Potrivit prevederilor Circularei BNR nr. 2/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 196/21.03.2017, începând cu perioada de aplicare amintită, rata dobânzilor plătite la rezervele minime obligatorii constituite în lei este de 0,09% pe an.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

ASF: Prevederi referitoare la încheierea exercițiului financiar 2016

ASF: Prevederi referitoare la încheierea exerciţiului financiar 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis recent Norma nr. 3/2017 privind încheierea exerciţiului financiar 2016 pentru societăţile din domeniul asigurărilor. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 207/27.03.2017, reglementează diverse aspecte privind depunerea situaţiilor financiare anuale individuale şi consolidate aferente exerciţiului financiar 2016 atât la ASF, cât şi la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

A fost modificată Legea pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat

A fost modificată Legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, actul normativ care modifică Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Textul legislativ, în forma dată spre promulgare, aduce modificări şi completări Legii nr. 51/1995, dintre care amintim prevederea potrivit căreia sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între avocat şi clientul său, precum şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Legea privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale, publicată în Monitorul Oficial

Legea privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, publicată în Monitorul Oficial

Noua lege privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale a fost publicată recent în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării. Legea nr. 16/2017 (apărută în Monitorul Oficial nr. 196/21.03.2017) instituie un cadru comun de dispoziţii, măsuri şi mecanisme de control, aplicabile pe teritoriul României detaşării salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, inclusiv măsurile de prevenire şi sancţionare a oricărui abuz ori a eludării acestora.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Analize și sinteze

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a crescut marginal în februarie

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a crescut marginal în februarie

În luna februarie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară, la valoarea de 56,9 puncte, fiind cu 2 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior. Majorarea s-a datorat în principal corecţiei indicatorului de condiţii curente. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 67,9, valoare în creştere cu 4,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut marginal cu 0,8 puncte până la valoarea de 51,3 puncte.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Studiul Deloitte România CFO Survey: Lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii, principalele teme care îi preocupă pe directorii financiari

Studiul Deloitte România CFO Survey: Lipsa personalului calificat şi presiunea pieţei asupra scăderii preţurilor pentru bunuri sau servicii, principalele teme care îi preocupă pe directorii financiari

După un an 2016 cu creşteri accelerate şi o rată scăzută a şomajului, directorii financiari din România privesc cu încredere la anul 2017, potrivit celei de-a opta ediţii a studiului Deloitte CFO Survey. Astfel, 70% dintre directorii financiari români participanţi la studiul Deloitte estimează venituri în creştere în 2017 şi aproape jumătate estimează o creştere PIB de peste 2,6%, ceea ce îi poziţionează drept cei mai optimişti din regiune.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Conectarea la era digitală

Plan de acțiune privind facilitarea creării pieței unice a serviciilor financiare

Plan de acţiune privind facilitarea creării pieţei unice a serviciilor financiare

Comisia Europeană (CE) a prezentat săptămâna trecută un plan de acţiune care propune diverse modalităţi de a oferi consumatorilor o alegere mai variată şi un acces mai bun la servicii financiare peste tot în UE. Accentul s-a pus pe tehnologie, dat fiind faptul că progresul către o piaţă mai integrată a serviciilor financiare depinde în mare măsură de serviciile online inovatoare.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Twitter ar putea lansa în premieră un serviciu de socializare pe bază de abonament

Twitter ar putea lansa în premieră un serviciu de socializare pe bază de abonament

Twitter analizează oportunitatea lansării unei versiuni premium a platformei Tweetdeck, destinată profesioniştilor, transmite Reuters, citată de News.ro. Potrivit sursei citate, acest lucru creşte probabilitatea perceperii în premieră a unei taxe de abonament pentru utilizatori. Versiunea premium a Tweetdeck, o interfaţă care ajută utilizatorii să navigheze pe Twitter, ar putea include instrumente dezvoltate, astfel încât promoterii, jurnaliştii, profesioniştii şi alte categorii de utilizatori ai reţelei să afle mai repede ce se întâmplă în lume, fără reclame, potrivit companiei.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Lumea în care trăim

Manifestări consacrate aniversării Tratatelor de la Roma

Manifestări consacrate aniversării Tratatelor de la Roma

În cooperare cu autorităţile italiene, Comisia Europeană (CE) a organizat la Roma mai multe evenimente la nivel înalt pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor fondatoare ale comunităţii economice şi politice europene. Aceste evenimente au oferit şi prilejul de a se prezenta şi dezbate teme care privesc preocupări care depăşesc spaţiul comunitar, vizând probleme globale actuale şi de perspectivă.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Semnal editorial

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

Normele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediţia 2016, traduse şi republicate de CECCAR

În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menţinând în acelaşi timp un parteneriat strâns şi constructiv cu toate părţile interesate, în special cu normalizatorul român şi cu ...

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

60 de ani de la actele fondatoare ale actualei UE

Declarația de la Roma – document fundamental pentru viitorul Uniunii Europene

Declaraţia de la Roma – document fundamental pentru viitorul Uniunii Europene

Sâmbătă, 25 martie 2017, au avut loc, în capitala Italiei, manifestările consacrate împlinirii a şase decenii de la semnarea Tratatelor fondatoare ale organizaţiei economico-politice comunitare devenită, peste ani, Uniunea Europeană. Momentul cel mai important, semnat chiar în ziua în care au fost adoptate Tratatele în urmă cu 60 de ani, este, incontestabil, Declaraţia de la Roma. În numele României, documentul a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Poziția României față de deciziile Summitului aniversar

Poziţia României faţă de deciziile Summitului aniversar

La finalul reuniunii informale a Consiliului European, organizată cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, preşedintele Klaus Iohannis a făcut următoarea declaraţie: „Am participat astăzi la Summitul aniversar care marchează 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, semnate la 25 martie 1957, o reuniune care are nu doar semnificaţia unei celebrări a istoriei proiectului european, ci şi a unui moment de bilanţ al celor şase decenii de integrare.”

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Reflecţie privind viitorul comun al Europei

Reflecţie privind viitorul comun al Europei

Tratatele de la Roma – semnate de cele şase state membre fondatoare (Belgia, Franţa, Germania Federală, Italia, Luxemburg şi Olanda) – au deschis calea pentru Uniunea Europeană aşa cum o cunoaştem astăzi: un continent reunificat şi pacificat, întemeiat pe valorile solidarităţii, democraţiei şi statului de drept. Piaţa unică garantează libertatea de alegere şi de circulaţie, creştere economică şi prosperitate pentru 500 de milioane de cetăţeni.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Comentariul ediției

Adevărul economic – între excedente și deficite

Adevărul economic – între excedente şi deficite

Teodor Brateş

În contextul dezbaterilor consacrate evoluţiilor din economia noastră naţională, cu accent pe modul în care sunt influenţate de politicile fiscal-bugetare, prezintă un interes aparte datele statistice ale Băncii naţionale a României (BNR) referitoare la contul curent al balanţei de plăţi şi la datoria externă. Contează foarte mult modul în care demarează un exerciţiu fiscal-bugetar în conexiune cu factorul extern, într-o lume în care, în pofida a tot felul de derapaje, continuă procesele de integrare şi globalizare.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Eveniment

Centenar Dinu Lipatti. Pianul vrăjit

Centenar Dinu Lipatti. Pianul vrăjit

Alexandra Rizea

Copil fiind, i s-a spus „Micul Mozart”, apoi, adolescentului şi tânărului i s-a atribuit titlul de „Pianist genial”, iar la maturitate i se spunea doar Dinu Lipatti. Era de ajuns, atât aici, în ţară, cât şi pe meridianele globului pentru a stârni admiraţie şi încântare în mijlocul celor mai rafinaţi melomani. Amintirea sa este şi va fi, cu siguranţă, vie deoarece a fost o excepţie, acoperind o strălucită pagină de istorie naţională şi universală a muzicii de cea mai înaltă calitate, în care s-au întruchipat virtuţi din totdeauna ale pământului său natal.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Cariere. Drumul spre performanță

Legătura dintre teorie și practică este valorizată de învățarea continuă și responsabilitatea profesională

Legătura dintre teorie şi practică este valorizată de învăţarea continuă şi responsabilitatea profesională

Interviu cu Ion Buiculescu, vicepreşedinte al Filialei CECCAR Olt: „Îmi face o mare plăcere să evoc primul pas, respectiv cel în care am devenit elev la Liceul Agricol Drăgăşani, secţia Contabilitate. Parcurgerea cursurilor mi-a permis să pun bazele pregătirii mele profesionale, perioada respectivă lăsându-mi amintiri dintre cele mai frumoase. Trebuie să precizez că am avut profesori care s-au dăruit pentru a ne instrui, pentru a ne pregăti, inclusiv din punct de vedere etic, pentru profesia căreia ne-am devotat, la rândul nostru.”

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

CEAPARU & ASOCIAȚII – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Ilfov

CEAPARU & ASOCIAŢII – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Ilfov

CEAPARU & ASOCIAŢII SRL înseamnă o echipă de tineri economişti, experţi contabili, evaluatori şi auditori financiari, care urmăresc şi coordonează activitatea de evidenţă contabilă pentru aproximativ 130 de companii dintr-o gamă variată de domenii de activitate, precum ONG-uri, restaurante, firme care activează în domeniile jocurilor de noroc, al energiei verzi, cinematografiei, serviciilor IT, construcţiilor, vânzărilor cu amănuntul, consultanţei, importului-exportului de maşini şi utilaje, creşterii şi vânzării animalelor, transportului, asigurărilor, juridic, medical privat etc.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Investigarea percepției profesioniștilor contabili cu privire la participarea auditorului la procesul de inventariere a stocurilor în cadrul misiunilor de audit

Investigarea percepţiei profesioniştilor contabili cu privire la participarea auditorului la procesul de inventariere a stocurilor în cadrul misiunilor de audit

Ovidiu-Constantin Bunget, Anca Ioana Brînduşe

Creşterea semnifica­tivă a fiabilităţii informaţiei economice, care este foarte impor­tantă în procesul deci­zional, poate fi considerată principala contribuţie a activităţilor de audit. Pentru a reda o imagine fidelă a poziţiei financiare a companiilor trebuie să existe o armonie perfectă între valorile înregistrate şi cele fizice. Această simetrie poate fi realizată şi verificată prin numărarea fizică efectuată de societăţi.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

POR: A fost revizuit Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investiție 2.1.A – Microîntreprinderi

POR: A fost revizuit Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investiţie 2.1.A – Microîntreprinderi

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat săptămâna trecută, o nouă revizuire a Ghidului solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/2/2.1.A, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene în România

Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene în România

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat continuă concursul lansat de Comisia Europeană „Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene”, ediţia 2017, care identifică şi recunosc promotorii de succes ai întreprinderii şi antreprenoriatului în Europa, ce expun cele mai bune politici şi practici antreprenoriale, sporesc conştientizarea valorii adăugate de antreprenoriat, încurajează şi inspiră potenţialii antreprenori.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Întâlnirea reprezentanților UEAPME cu cei ai instituțiilor Uniunii Europene

Întâlnirea reprezentanţilor UEAPME cu cei ai instituţiilor Uniunii Europene

„Consolidarea spiritului antreprenorial şi a competitivităţii este cheia pentru creştere economică, crearea de locuri de muncă şi sisteme sociale durabile”, a fost mesajul transmis de către reprezentanţii Uniunii Europeane a Artizanatului şi IMM-urilor (UEAPME) reprezentanţilor instituţiilor Uniunii Europene cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de a Roma.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Direct de la sursă

România, țara europeană cu cele mai multe răspunsuri la chestionarul IFAC despre provocările și oportunitățile PMM-urilor și IMM-urilor la nivel global

România, ţara europeană cu cele mai multe răspunsuri la chestionarul IFAC despre provocările şi oportunităţile PMM-urilor şi IMM-urilor la nivel global

Contribuţia profesiei contabile din România a avut o importanţă deosebită pentru determinarea provocărilor şi oportunităţilor specifice cu care se întâlnesc PMM-urile şi IMM-urile la nivel global, datorită numărului foarte mare de răspunsuri completate de profesioniştii noştri în chestionarul anual realizat de IFAC (Federaţia Internaţională a Contabililor).

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

România va candida pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente

România va candida pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente

România îşi va prezenta candidatura pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit unui Memorandum discutat în şedinţa de guvern. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Programele de mediu vor fi finanţate cu circa 1 miliard de lei în acest an

Programele de mediu vor fi finanţate cu circa 1 miliard de lei în acest an

Guvernul a decis să finanţeze, în anul 2017, proiecte şi programe pentru protecţia mediului, în valoare de aproximativ 1 miliard de lei, constând în alocări bugetare şi credite de angajament. În acest sens, Executivul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Eliminarea produselor periculoase de pe piața UE

Eliminarea produselor periculoase de pe piaţa UE

Potrivit celui mai recent raport privind Sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, prezentat recent de Comisia Europeană (CE), sistemul a fost utilizat mai mult de autorităţile naţionale în 2016, eliminându-se astfel din magazine un număr mai mare de produse periculoase. În acelaşi timp, s-a observat că tot mai multe dintre produsele periculoase care sunt notificate sunt vândute prin intermediul platformelor online.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Breviar statistic

În primele două luni ale lui 2017 s-a înregistrat excedent bugetar

În primele două luni ale lui 2017 s-a înregistrat excedent bugetar

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, faţă de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

BNR: Indicatori monetari – februarie 2017

BNR: Indicatori monetari – februarie 2017

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în februarie 2017 cu 0,8% (0,9% în termeni reali) faţă de luna anterioară, până la 219,805 miliarde lei. Creditul în lei s-a majorat cu 1,4% (1,5% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 0,1% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2%).

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

ONRC: 17.251 firme înființate în primele două luni din 2017

ONRC: 17.251 firme înfiinţate în primele două luni din 2017

În primele două luni din acest an, în România s-au înfiinţat 17.251 de companii noi, în scădere cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în special ca urmare a reducerii cu 18% a înregistrării de societăţi cu răspundere limitată (SRL), arată statisticile publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de News.ro.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

PwC: Piața locală de fuziuni și achiziții a crescut în 2016 cu 17%

PwC: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut în 2016 cu 17%

Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din România a crescut cu 17% în 2016 faţă de anul anterior, depăşind 3,6 miliarde de euro, arată o analiză efectuată de echipa integrată de Tranzacţii a PwC România. Experţii în tranzacţii ai PwC sunt de părere că piaţa locală de fuziuni şi achiziţii îşi va menţine tendinţa ascendentă şi în anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare în domenii precum cel medical şi farmaceutic, industrial şi în sectorul bunurilor de larg consum, precum şi de o tendinţă de relocare către Europa de Est, inclusiv în România, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacităţi de producţie în Asia.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Fonduri europene

MDRAPFE a transmis Autorității de Audit pachetele de desemnare pentru încă trei programe operaționale 2014-2020

MDRAPFE a transmis Autorităţii de Audit pachetele de desemnare pentru încă trei programe operaţionale 2014-2020

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a transmis către Autoritatea de Audit (AA) pachetele pentru desemnarea sistemelor de management şi control aferente Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, Programului Operaţional Capacitate Administrativă şi Programului Operaţional Iniţiativa pentru IMM.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Roza vânturilor

Bookfest Timișoara, la cea de-a VI-a ediție

Bookfest Timişoara, la cea de-a VI-a ediţie

Cea de-a VI-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest Timişoara va avea loc în perioada 6-9 aprilie la Centrul Regional de Afaceri CRAFT. În cele patru zile ale evenimentului organizat de Asociaţia Editorilor din România şi Primăria Municipiului Timişoara vor avea loc lansări de carte, proiecţii de film, sesiuni de autografe şi, nu în ultimul rând, unele dintre cele mai importante edituri din România îşi vor prezenta oferta.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Dansul ca monolog interior, la a III-a ediție a festivalului News from Polska

Dansul ca monolog interior, la a III-a ediţie a festivalului News from Polska

Mişcarea, dansul şi experimentul vor fi în centrul atenţiei la a III-a ediţie a Festivalului de arte performative News from Polska, programată pentru perioada 31 martie – 9 aprilie. Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), care va găzdui toate spectacolele acestei ediţii.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Studiu: 30% dintre internauții de pe plan internațional citesc cărți „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”

Studiu: 30% dintre internauţii de pe plan internaţional citesc cărţi „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”

30% din totalul internauţilor de pe plan mondial citesc cărţi „în fiecare zi sau în majoritatea zilelor săptămânii”, potrivit unui studiu efectuat anul trecut de compania de cercetări de piaţă GfK, citat de News.ro. Potrivit rezultatelor studiului, realizat în 17 ţări, cei mai dedicaţi cititori online provin din China (36%), urmată de Marea Britanie şi Spania – cu 32% fiecare.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017

Publicații de specialitate

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediţie oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediţia amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual şi dispoziţii) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaţionale de Contabilitate (IAS) şi al Interpretărilor SIC şi IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoţesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii şi opinii contrare.

  Nr. 11, 28 martie - 3 aprilie 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.