Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

La început a fost cuvântul...

Ponderi şi procentaje

Ponderi şi procentaje

Întâmplarea a făcut ca în ziua de 6 iunie a.c., atât în presa print, cât şi în cea audiovizuală, să se concentreze exemple suficiente pentru a aborda în acest spaţiu modul inadecvat în care se utilizează, uneori, cuvintele menţionate în titlul însemnărilor de faţă. Înainte de toate, a reţinut atenţia afirmaţia dintr-un cotidian bucureştean care informa că „ponderea în PIB o reprezintă consumul”.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Agenda CECCAR

CECCAR Dolj: Seminar despre legislația muncii și respectarea prevederilor din domeniul financiar-contabil

CECCAR Dolj: Seminar despre legislaţia muncii şi respectarea prevederilor din domeniul financiar-contabil

În baza protocolului de colaborare existent între CECCAR şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, filiala Dolj a Corpului a organizat joi, 15 iunie a.c., un seminar pe teme profesionale, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În deschiderea acţiunii, directorul executiv al filialei, Florin Lascu, a mulţumit conducerii ITM Dolj pentru sprijinul acordat în organizarea seminarului.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Prahova a semnat un protocol de colaborare cu Asociația de Arbitraj Instituționalizat

CECCAR Prahova a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat

Colaborarea filialei Prahova cu instituţiile de la nivel local a fost consolidată prin semnarea unui parteneriat de colaborare, la 12 iunie a.c., cu Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat pe lângă care funcţionează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, jurisdicţie permanentă alternativă la instanţa de judecată, înfiinţată şi organizată potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Mureș: dezbateri pe tema gestiunii deșeurilor

CECCAR Mureş: dezbateri pe tema gestiunii deşeurilor

Filiala Mureş a organizat, recent, un seminar cu tema Gestiunea deşeurilor, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş. Peste 70 de experţi contabili, stagiari, administratori ai unor societăţi comerciale au dezbătut, împreună cu specialiştii agenţiei – Lina Nistor şi Dana Burdeţi –, aspecte referitoare la gestiunea ambalajelor şi a deşeurilor.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Ialomița: Actualități ale legislației în domeniul muncii

CECCAR Ialomiţa: Actualităţi ale legislaţiei în domeniul muncii

Filiala Ialomiţa a organizat, la 15 iunie a.c., seminarul cu tema Actualităţi ale legislaţiei în domeniul muncii, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în baza protocolului de colaborare existent. Membrii au primit informaţii cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată, precum şi referitoare la implicaţiile sociale şi economice ale acestui fenomen din partea Aureliei State, şef al Serviciului inspecţia muncii, din cadrul ITM.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Galați: Seară culturală – Povestea iei

CECCAR Galaţi: Seară culturală – Povestea iei

Filiala Galaţi organizează marţi, 20 iunie a.c., începând cu ora 18.00, un eveniment cultural dedicat Zilei Iei, sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Membrii filialei sunt invitaţi să participe la evenimentul care va cuprinde un colţ tradiţional şi o expoziţie foto – Ia românească, ieri şi astăzi. Simboluri şi frumuseţe, o sesiune foto – Ia românească acasă la... CECCAR, un recital al Angelei Baciu, precum şi o prezentare de ii şi un concurs ad-hoc – Cea mai frumoasă ie la CECCAR

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Dâmbovița: Aspecte practice privind expertiza contabilă judiciară în cazuri penale. Cazuistica fenomenului de spălare a banilor

CECCAR Dâmboviţa: Aspecte practice privind expertiza contabilă judiciară în cazuri penale. Cazuistica fenomenului de spălare a banilor

Filiala CECCAR Dâmboviţa organizează, la 20 iunie a.c., începând cu ora 13.00, seminarul cu tema Aspecte practice privind expertiza contabilă judiciară în cazuri penale. Cazuistica fenomenului de spălare a banilor. Întâlnirea profesională va avea loc la sediul filialei, având înscrise în agendă următoarele subiecte (...)

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Ialomița: Întâlnire a membrilor Grupului Experților Judiciari cu beneficiarii lucrărilor de expertiză

CECCAR Ialomiţa: Întâlnire a membrilor Grupului Experţilor Judiciari cu beneficiarii lucrărilor de expertiză

Sala de cursuri a filialei Ialomiţa a găzduit miercuri, 14 iunie a.c., întâlnirea semestrială a membrilor Grupului Experţilor Judiciari (GEJ), la care au participat Ion Toma, preşedintele Tribunalului Ialomiţa, Adriana Drăgan, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, şi Marioara Florin, comisar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Constanța: Membrii, în dialog cu reprezentanți ai DGRFP

CECCAR Constanţa: Membrii, în dialog cu reprezentanţi ai DGRFP

Recent, la Constanţa au avut loc două întâlniri profesionale ale membrilor filialei CECCAR cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP), la care au participat şi preşedintele CECCAR Constanţa, Gheorghe Ivaşcu, şi directorul executiv, Vasile Buzoescu.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Ialomița: Eveniment dedicat copiilor

CECCAR Ialomiţa: Eveniment dedicat copiilor

Profesioniştii viitorului – Contabilii văzuţi prin ochi de copii este tema evenimentului organizat de Filiala CECCAR Ialomiţa, la 30 mai a.c., în parteneriat cu Palatul Copiilor Slobozia, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. Cei mici au prezentat lucrări realizate la Cercul de pictură, lucrări prin care au reflectat imaginea contabililor aşa cum sunt ei văzuţi de copii. Au fost premiate cea mai inventivă reprezentare, cea mai haioasă reprezentare şi cea mai autentică.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Teleorman: Întâlnire de lucru cu AJFP

CECCAR Teleorman: Întâlnire de lucru cu AJFP

Membri ai filialei Teleorman au participat, recent, la o întâlnire de lucru cu reprezentantul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), cu temele Obligaţii fiscale generale de declarare şi plată din luna mai 2017 şi Impozitul specific unor activităţi. Acţiunea a avut loc în contextul actualelor modificări legislative, discuţiile clarificând probleme cu care se confruntă mediul de afaceri şi profesioniştii contabili.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Vâlcea: Vizită de studiu a unor elevi din învățământul cu profil economic

CECCAR Vâlcea: Vizită de studiu a unor elevi din învăţământul cu profil economic

CECCAR Vâlcea a primit, de curând, vizita de studiu a unor elevi ai Colegiului Economic din Râmnicu Vâlcea, ocazie cu care preşedintele şi directorul executiv ai filialei le-au prezentat acestora şi cadrelor universitare care i-au însoţit informaţii privind organismul profesional, rolul şi importanţa Corpului, modul de organizare şi funcţionare, vorbindu-le, totodată, despre importanţa apartenenţei CECCAR la organisme internaţionale de prestigiu.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR Vâlcea a premiat studenți ai Facultății de Management, Marketing în Afaceri Economice – Râmnicu Vâlcea

CECCAR Vâlcea a premiat studenţi ai Facultăţii de Management, Marketing în Afaceri Economice – Râmnicu Vâlcea

La invitaţia Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Facultatea de  Management, Marketing în Afaceri Economice – Râmnicu Vâlcea, conducerea Filialei CECCAR Vâlcea a participat, la sfârşitul lunii mai, la deschiderea Sesiunii Anuale a Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti, ediţia a XXV–a, desfăşurată sub mottoul Alege să fii cel mai bun

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Întâlnire a membrilor filialei Vâlcea cu specialiști ai AJFP

Întâlnire a membrilor filialei Vâlcea cu specialişti ai AJFP

La sfârşitul lunii mai a avut loc, în sala de conferinţe de la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vâlcea, o întâlnire a experţilor contabili cu specialişti ai instituţiei amintite. Agenda întâlnirii a cuprins actele normative adoptate în luna mai, cu aplicabilitate în perioada imediat următoare, şi prezentarea serviciilor oferite de ANAF. 

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR, reprezentat la ședința rețelei pentru comunicare a Accountancy Europe

CECCAR, reprezentat la şedinţa reţelei pentru comunicare a Accountancy Europe

Accountancy Europe a organizat, recent, o şedinţă a Reţelei pentru comunicare care a reunit responsabili şi experţi din partea organismelor membre din Europa. CECCAR a fost reprezentat la eveniment de Anca Bogorin, vicepreşedinte şi delegat al Corpului în Grupa Comunicare a Accountancy Europe.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

CECCAR, participant la Forumul OECD 2017 și Conferința Consiliului ministerial de la Paris

CECCAR, participant la Forumul OECD 2017 şi Conferinţa Consiliului ministerial de la Paris

Lideri şi factori de decizie din toate sectoarele societăţii civile – actuali şi foşti şefi de stat şi de guvern, directori executivi, lideri din mari ONG-uri şi sindicate, membri proeminenţi din media şi universităţi de renume – se reunesc anual la Paris pentru a dezbate cele mai presante provocări economice şi sociale cu care se confruntă societatea.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Al doilea Congres al Profesiei Contabile din Polonia

Al doilea Congres al Profesiei Contabile din Polonia

Asociaţia Contabililor din Polonia (SKwP) a organizat, la Varşovia, în perioada 5-6 iunie, Congresul cu tema Contabilitate – viziunea asupra viitorului, sub patronajul Ministerului Finanţelor din Polonia. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai IFAC, IASB şi ai altor organisme contabile din regiune, inclusiv din partea profesiei contabile din România, care a fost reprezentantă de Mariana Bunea, membru în Consiliul Superior al CECCAR.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Conferința Camerei Auditorilor din Ungaria

Conferinţa Camerei Auditorilor din Ungaria

Camera Auditorilor din Ungaria (MKVK) a marcat cei 20 de ani de existenţă cu ocazia Conferinţei anuale care a avut loc la Budapesta, în zilele de 12 şi 13 iunie a.c., eveniment la care Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a fost reprezentat de delegaţi din partea filialelor Timiş, Harghita şi Covasna.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Direct de la sursă

Model de prospect simplificat pentru IMM-uri

Model de prospect simplificat pentru IMM-uri

În luna mai a anului trecut, Accountancy Europe a publicat un document denumit Prospect simplificat pentru IMM-uri, elaborat în colaborare cu două grupuri de firme de contabilitate: Grupul European de Contact (ECG) şi Grupul European al Reţelelor şi Asociaţiilor Internaţionale de Contabilitate (EGIAN).

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Recomandările IFAC pentru statele G20

Recomandările IFAC pentru statele G20

Conform Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC), stabilitatea şi transparenţa economică globală, precum şi recâştigarea încrederii publicului vor creşte semnificativ dacă va exista un efort susţinut din partea G20 în vederea unei guvernări mai solide în toate sectoarele de activitate. Înaintea Reuniunii la nivel înalt a G20 de anul acesta, ce va avea loc la Hamburg, Germania, în perioada 7-8 iulie, IFAC a emis recomandări practice pentru statele G20 care vor susţine atât economia globală, cât şi obiectivele G20 pentru anul 2017.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Normalizarea în secolul al XXI-lea – un nou document Cogito, publicat de Accountancy Europe

Normalizarea în secolul al XXI-lea – un nou document Cogito, publicat de Accountancy Europe

Accountancy Europe a publicat un nou document din seria Cogito, o selecţie de publicaţii gândite să aducă noi idei şi perspective pentru profesia contabilă europeană, susţinând inovaţia şi îmbogăţind aportul Accontancy Europe în economie, în societate. Acest document, Normalizarea în secolul al XXI-lea, prezintă sugestii şi criterii pe care normalizatorii ar trebui să le adopte, precum şi recomandări de îmbunătăţire acolo unde normalizatorii actuali nu îndeplinesc aceste criterii.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Raport IFAC: Dezvoltarea unei profesii adaptabile

Raport IFAC: Dezvoltarea unei profesii adaptabile

IFAC a publicat recent un raport care rezumă cunoştinţele, opiniile şi experienţa acumulate de Comitetul Profesioniştilor Contabili Angajaţi (PAIB) din cadrul Federaţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea profesiei: Dezvoltarea unei profesii adaptabile – schimb de cunoştinţe, opinii şi experienţă. Principalele subiecte acoperite de raport şi în cadrul şedinţelor în urma cărora a rezultat documentul sunt următoarele (...).

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Asociația Internațională pentru Educație și Cercetare Contabilă – Newsletter trimestrial

Asociaţia Internaţională pentru Educaţie şi Cercetare Contabilă – Newsletter trimestrial

Primul newsletter de anul acesta al Asociaţiei Internaţionale pentru Educaţie şi Cercetare Contabilă (IAAER) este disponibil pe site-ul Asociaţiei. Începând de anul acesta, buletinul de ştiri trimestrial al IAAER, distribuit prin e-mail, va înlocui COSMOS Accountancy Chronicle, ca principal canal de comunicare a ştirilor IAAER către membrii săi.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Reacții la propunerile de modificare a IFRS 9

Reacţii la propunerile de modificare a IFRS 9

(Articol din revista online CFO Innovation Asia) Standardul IFRS 9 Instrumente financiare urmează să intre în vigoare în ianuarie 2018, iar pentru a pregăti implementarea la nivel global a acestui standard şi pentru a răspunde diverselor solicitări emise de părţile interesate, IASB a emis ...

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Granturi de cercetare pentru tinerii absolvenți de liceu care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale

Granturi de cercetare pentru tinerii absolvenţi de liceu care au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale

Tinerii absolvenţi de liceu cu rezultate deosebite la învăţătură pot primi granturi de cercetare, potrivit unei hotărâri adoptate de Executiv. Este vorba despre programul de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I, destinat absolvenţilor care, pe parcursul celor patru ani de liceu, au avut rezultate deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Strategia de dezvoltare teritorială a României pentru următoarele două decenii, aprobată de Guvern

Strategia de dezvoltare teritorială a României pentru următoarele două decenii, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat proiectul de lege privind Strategia de dezvoltare teritorială a României, documentul-cadru care relaţionează în profil teritorial strategiile sectoriale naţionale, precum şi orientările strategice pe termen lung, fundamentând planurile pe termen scurt şi mediu (de exemplu, exerciţiile bugetare ale UE). 

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

România va agrea cu Comisia Europeană Angajamentul de sprijinire a credibilității statisticii oficiale

România va agrea cu Comisia Europeană Angajamentul de sprijinire a credibilităţii statisticii oficiale

Guvernul a aprobat Angajamentul de sprijinire a credibilităţii statisticii oficiale naţionale, printr-un Memorandum, urmând ca documentul să fie transmis Comisiei Europene, iar ulterior, după agrearea textului de către cele două părţi, să fie semnat, din partea României, de premier. Acest angajament va fi asumat de către România în condiţiile adoptării Regulamentului (UE) Parlamentului European şi al Consiliului nr. 759/2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 223/2009 privind statisticile europene.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară: Criterii de prioritizare pentru lucrările de înregistrare sistematică din mediul rural, finanţate prin POR 2014-2020

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară: Criterii de prioritizare pentru lucrările de înregistrare sistematică din mediul rural, finanţate prin POR 2014-2020

Unităţile administrativ-teritoriale din mediul rural care vor beneficia de finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică din fonduri europene structurale şi de investiţii vor fi nominalizate de o comisie interministerială ce se constituie în condiţiile legii şi ai cărei membri se desemnează prin decizie a prim-ministrului, prevede o hotărâre aprobată de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Noi demersuri pentru relocarea, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente

Noi demersuri pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente

Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, măsurile necesare pentru depunerea candidaturii României în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi a Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Strategie pentru educația de înaltă calitate

Strategie pentru educaţia de înaltă calitate

Comisia Europeană (CE) a adoptat noi iniţiative privind învăţământul şcolar şi superior, inclusiv o propunere privind monitorizarea parcursului profesional al absolvenţilor, cu scopul de a ajuta statele membre să adune informaţii despre evoluţia absolvenţilor după terminarea studiilor.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Lumea în care trăim

Studiu EY: România, locul patru în Europa în clasamentul țărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiții străine directe, în 2016

Studiu EY: România, locul patru în Europa în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiţii străine directe, în 2016

Ţara noastră ocupă locul patru în Europa în clasamentul statelor cu cel mai mare număr de locuri de muncă nou create prin investiţii străine directe (ISD) în 2016, conform ediţiei din 2017 a barometrului EY European attractiveness survey. Anul trecut, România a atras 132 de proiecte de investiţii străine directe (în creştere de 32% faţă de anul precedent) care au generat 17.545 de noi locuri de muncă.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Europa în mișcare: măsuri pentru modernizarea mobilității și a transporturilor

Europa în mişcare: măsuri pentru modernizarea mobilităţii şi a transporturilor

Comisia Europeană (CE) a adoptat o serie de măsuri pentru modernizarea mobilităţii şi a transporturilor în Europa. Obiectivul este de a contribui la menţinerea competitivităţii acestui sector în contextul unei tranziţii echitabile din punct de vedere social către o energie curată şi către digitalizare.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Document

Programul de convergență 2017-2020 (IV)

Programul de convergenţă 2017-2020 (IV)

Continuăm prezentarea unor subcapitole din Programul de convergenţă 2017-2020, aprobat, prin Memorandum, de Executiv. Documentul confirmă menţinerea angajamentului Guvernului României de aderare la Zona Euro. Pentru perioada 2018-2020, estimările bugetare s-au construit plecând de la prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2017-2019 şi de la măsurile suplimentare ce urmează a fi implementate în anul 2017, în condiţii constante din punct de vedere al politicilor fiscale.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Analize și sinteze

Coface: Deficitul de forță de muncă în zona Europei Centrale și de Est – o oportunitate pentru gospodării, dar o amenințare pentru companiile locale

Coface: Deficitul de forţă de muncă în zona Europei Centrale şi de Est – o oportunitate pentru gospodării, dar o ameninţare pentru companiile locale

„Dezvoltarea pieţelor de muncă din Europa Centrală şi de Est (ECE) a fost benefică gospodăriilor. Salariile în creştere şi nivelul scăzut al inflaţiei, combinate cu îmbunătăţirea încrederii consumatorilor, au dus la o rată mai mică a şomajului şi la creşterea consumului privat. În orice caz, revenirea pieţei muncii se reflectă în dificultăţile tot mai mari întâmpinate de companii în ceea ce priveşte recrutarea, în special în cazul personalului calificat. Deficitul de forţă de muncă şi creşterea costurilor cu forţa de muncă reprezintă motive de îngrijorare pentru companii” – acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale unui recent studiu realizat de compania de consultanţă şi evaluare Coface.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Comisia Europeană: Posibile căi de urmat pentru aprofundarea Uniunii Economice și Monetare

Comisia Europeană: Posibile căi de urmat pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare

Comisia Europeană (CE) a prezentat un document de reflecţie având rolul de a stimula dezbaterea privind Uniunea Economică şi Monetară şi de a contribui la construirea unei viziuni comune asupra viitoarelor sale proiecte. Documentul acordă atenţia cuvenită dezbaterilor din statele membre şi opiniilor formulate de celelalte instituţii europene, prezentând, în acelaşi timp, măsuri concrete care ar putea fi adoptate până la alegerile europarlamentare din 2019, precum şi o serie de opţiuni pentru anii următori, când structura Uniunii Economice şi Monetare va fi definitivată.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Comentariul ediției

Creșterea PIB în primul trimestru reconfirmă tendințele dominante ale evoluției economiei românești

Creşterea PIB în primul trimestru reconfirmă tendinţele dominante ale evoluţiei economiei româneşti

Teodor Brateş

Dacă la 16 mai a.c., comunicatul „semnal” al Institutului Naţional de Statistică (INS) referitor la creşterea PIB în primul trimestru din anul în curs a oferit o mare surpriză, concretizările conţinute în noul comunicat, cel din 7 iunie, au prilejuit analiştilor identificarea multor argumente importante privind veridicitatea unor prognoze, considerate, iniţial, „prea optimiste”.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Eveniment

A 60-a aniversare a Muzeului Național al Literaturii Române. Mii de elevi sub „vraja” unor creații nemuritoare

A 60-a aniversare a Muzeului Naţional al Literaturii Române. Mii de elevi sub „vraja” unor creaţii nemuritoare

Alexandra Rizea

Avem numeroase motive pentru a reveni asupra locului şi rolului unei prestigioase instituţii culturale în viaţa spirituală a Cetăţii. La scurt timp după inaugurarea sediului din strada Nicolae Kreţulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române a marcat împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare – la 1 iunie 1957.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Cariere. Drumul spre performanță

Serviciile profesionale de calitate impun permanenta autodepășire

Serviciile profesionale de calitate impun permanenta autodepăşire

Interviu cu prof. univ. dr. Marioara Avram, fost preşedinte al Filialei CECCAR Mehedinţi şi fost membru al Consiliului Superior al CECCAR: „Sunt absolventă, din anul 1980, a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Craiova, specializarea Finanţe-Contabilitate, cu media 9,92. Debutul activităţii l-am avut la Întreprinderea de Produse Zaharoase din Drobeta-Turnu Severin, unde, până în anul 1994, am ocupat posturi de economist (1980-1985), şef birou (1985-1990) şi director general (1990-1994).”

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

EXPERT MANAGER SRL – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Constanța

EXPERT MANAGER SRL – Premiul „Firme de top ale anului 2016” în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Constanţa

Înfiinţată în anul 1997, societatea Expert Manager oferă o gamă largă de servicii profesionale în următoarele domenii: evidenţă contabilă, consultanţă în management, consultanţă fiscală, audit financiar. Misiunea Expert Manager este aceea de a oferi servicii de consultanţă personalizate în funcţie de particularităţile şi necesităţile fiecărui client, la standarde de profesionalism şi de încredere ridicate.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Tratamente contabile privind evaluarea imobilizărilor financiare și implicațiile acestora asupra rezultatului exercițiului financiar

Tratamente contabile privind evaluarea imobilizărilor financiare şi implicaţiile acestora asupra rezultatului exerciţiului financiar

Claudia Grigore

Pornind de la criteriile de evaluare a imobilizărilor financiare diferite potrivit Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate la sfârşitul anului 2016 prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, în cele ce urmează vom analiza impactul tratamentelor contabile privind evaluarea acestor active asupra rezultatului exerciţiului financiar. 

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Etica expertului contabil în contextul misiunii de examinare a contabilității, al întocmirii, semnării și prezentării situațiilor financiare anuale

Etica expertului contabil în contextul misiunii de examinare a contabilităţii, al întocmirii, semnării şi prezentării situaţiilor financiare anuale

Ludovica Breban

Articolul de faţă abordează tema eticii în contextul obiectivelor profesiei de expert contabil de a satisface cele mai înalte niveluri de profesionalism şi de performanţă şi de a îndeplini cerinţele utilizatorilor de informaţii financiare. Pen­tru a răspunde nevoi­lor acestora, prin intermediul situaţiilor financiare anuale, ex­pertul contabil tre­buie să respecte patru comandamente de bază: credibilitate, profesionalism, calitate şi etică.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Curier legislativ

Legislaţie comentată

Legislaţie comentată

CECCAR, Radu Ciobanu

Sursa: Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 543 din 4 aprilie 2017 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările con­tabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patri­mo­nial, publicat în Monitorul Oficial nr. 243/07.04.2017

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Executivul a aprobat modificarea reglementărilor privind asociațiile de proprietari și condominiul

Executivul a aprobat modificarea reglementărilor privind asociaţiile de proprietari şi condominiul

Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Actul normativ preia reglementări promovate prin proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, adoptat în şedinţa Guvernului din 16 noiembrie 2016, dar clasat în conformitate cu prevederile Hotărârii Biroului Permanent al Senatului din data de 27 decembrie 2016, în baza art. 63 alin. (5) din Constituţia României.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Au fost aprobate Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice

Au fost aprobate Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice

Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre, Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Documentul stabileşte modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Guvernul a adoptat noi măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale și promovarea planificării fiscale. Multinaționalele vor face raportări în statul de rezidență fiscală

Guvernul a adoptat noi măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi promovarea planificării fiscale. Multinaţionalele vor face raportări în statul de rezidenţă fiscală

Guvernul a adoptat – printr-o Ordonanţă de Urgenţă de modificare şi completare a Codului de procedură fiscală – noi măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi promovarea planificării fiscale, prin reglementarea schimbului automat obligatoriu de informaţii din rapoartele pe care grupurile de întreprinderi multinaţionale urmează să le depună în statul membru al societăţii-mamă.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Actualizarea legislației privind cooperarea judiciară internațională în materie penală

Actualizarea legislaţiei privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală

Executivul a aprobat un proiect de lege care pune în acord actuala legislaţie privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală cu două noi directive europene, prima referitoare la dreptul de acces la avocat în cadrul procedurilor penale şi celor ale mandatului european de arestare, iar a doua  – la ordinul european de anchetă în materie penală.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

Registrul Comerțului eliberează certificate constatatoare pentru Programul Start-Up Nation – Romania

Registrul Comerţului eliberează certificate constatatoare pentru Programul Start-Up Nation – Romania

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) informează că – avându-se în vedere dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 112/2017 – atât ONRC, cât şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale eliberează solicitanţilor certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerţului necesare pentru Programul pentru stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii Start-Up Nation – Romania.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Breviar statistic

Rezervele internaționale ale României, 39,252 miliarde euro la 31 mai 2017

Rezervele internaţionale ale României, 39,252 miliarde euro la 31 mai 2017

La 31 mai 2017, rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 35,483 miliarde euro, faţă de 35,960 miliarde euro la 30 aprilie 2017, potrivit datelor publicate de banca centrală. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: (...)

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

În 2016, veniturile totale medii lunare ale populației, pe o gospodărie, au fost de 2.945 lei

În 2016, veniturile totale medii lunare ale populaţiei, pe o gospodărie, au fost de 2.945 lei

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în anul 2016, în termeni nominali, 2.945 lei pe gospodărie şi 1.112 lei pe persoană, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, anul trecut, în medie, de 2.524 lei lunar pe gospodărie (953 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de anul 2015.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Costul orar al forței de muncă a crescut în primul trimestru cu 17,24% față de același interval al anului anterior

Costul orar al forţei de muncă a crescut în primul trimestru cu 17,24% faţă de acelaşi interval al anului anterior

În primul trimestru al acestui an, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,92% faţă de trimestrul precedent şi de 17,24% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, relevă informaţiile publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Eurostat: România a înregistrat în aprilie a cincea mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul din UE

Eurostat: România a înregistrat în aprilie a cincea mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul din UE

România a înregistrat în aprilie a cincea mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 5,6%, ajustată sezonier şi la factori de calendar, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 3%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, citate de News.ro.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Conectarea la era digitală

Raport special cu privire la contabilizarea comerțului electronic

Raport special cu privire la contabilizarea comerţului electronic

Comerţul electronic a eliminat numeroase bariere şi a conectat consumatorii şi companiile din întreaga lume. Pentru că graniţele dintre oraşe şi ţări au dispărut, iar comerţul electronic a creat noi modele de venituri şi servicii, au apărut şi noi provocări pentru contabili şi cei care ţin registrele contabile. Au avut loc, totodată, schimbări ale modului în care se desfăşoară activitatea comercială: companiile sunt implicate din ce în ce mai mult în tranzacţii cu clienţi dintr-o altă ţară, fără a avea la dispoziţie contactele asociate în mod tradiţional cu vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Piața unică digitală: acord al instituţiilor europene cu privire la inițiativa WiFi4EU

Piaţa unică digitală: acord al instituţiilor europene cu privire la iniţiativa WiFi4EU

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au ajuns la un acord politic cu privire la iniţiativa WiFi4EU şi la finanţarea acesteia. Această iniţiativă are drept obiectiv instalarea unor puncte de acces Wi-Fi publice gratuite în comunităţile locale de pe întreg teritoriul UE: în pieţele şi piaţetele publice, în parcuri, în spitale şi în alte spaţii publice.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Sondaj PwC România – Microsoft România. Investițiile în securitatea informatică și conștientizarea amenințărilor IT la nivelul companiilor

Sondaj PwC România – Microsoft România. Investiţiile în securitatea informatică şi conştientizarea ameninţărilor IT la nivelul companiilor

Potrivit unui sondaj realizat în comun de PwC România şi Microsoft România, Security in the Digital World, investiţiile în securitatea informatică sunt impulsionate în principal de cerinţele de reglementare şi într-o măsură mai mică de conştientizarea la nivelul organizaţiilor a ameninţărilor de securitate cibernetică.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

La Bucureşti, prima demonstrație live a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est

La Bucureşti, prima demonstraţie live a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est

Telekom Romania şi Ericsson au organizat, la 12 iunie, la Bucureşti, prima demonstraţie a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Evenimentul a prilejuit celor prezenţi experimentarea celor mai recente progrese în domeniul tehnologiei 5G şi aflarea, prin intemediul soluţiilor prezentate, a beneficiilor pe care această tehnologie le va oferi diferitelor industrii.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Roza vânturilor

Expoziție virtuală dedicată portului tradițional românesc

Expoziţie virtuală dedicată portului tradiţional românesc

Google şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) au lansat o expoziţie virtuală care prezintă portul tradiţional românesc. Aceasta face parte dintr-un proiect amplu, intitulat Purtăm cultură (We wear culture, în original) – cea mai mare expoziţie virtuală dedicată modei şi stilului, care reuneşte 3000 de ani de cultură vestimentară.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Traseu turistic evocator de la Arcul de Triumf până la Cimitirul Bellu Militar, pe tema Primului Război Mondial

Traseu turistic evocator de la Arcul de Triumf până la Cimitirul Bellu Militar, pe tema Primului Război Mondial

Asociaţia Istoria Artei a pregătit, în intervalul 17 iunie – 1 iulie, o serie de programe turistice, parte a proiectului cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente”, informează News.ro. Traseul începe la Arcul de Triumf, continuă la Ultimul străjer al Capitalei (Băneasa), Leul şi Monumentul Infanteristului (Cotroceni), Mormântul Eroului Necunoscut (O.N.C.E, Parcul Carol I), Cimitirul Ghencea Militar şi se încheie la Cimitirul Bellu Militar.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Festivalul Zurlandia: joacă, prietenie, distracție, copilărie

Festivalul Zurlandia: joacă, prietenie, distracţie, copilărie

Pe Domeniul Stirbey, lângă Bucureşti, este programat, în perioada 17-18 iunie a.c., Festivalul Familiei Zurlandia, eveniment care îşi propune să aducă împreună copii şi părinţi. De dimineaţa până seara, cei mici însoţiţi de părinţi vor putea participa, în cele două zile ale festivalului, la spectacole de magie, spectacole muzicale, ateliere şi activităţi inedite, precum şi la un workshop de Kendama.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Primul muzeu-şcoală din România se va înfiinţa în satul cultural Piscu (judeţul Ilfov)

Primul muzeu-şcoală din România se va înfiinţa în satul cultural Piscu (judeţul Ilfov)

Consemnăm o iniţiativă inedită în satul Piscu din comuna Ciolpani (judeţul Ilfov), unde se derulează campania „Metrul tău pentru Muzeu”, al cărei scop este constituirea unui muzeu-şcoală la Ciolpani, în judeţul Ilfov. Muzeul Oalelor de Pisc are nevoie de 100 metri cubi de lemn pentru a putea fi constituit, iar campania de solidarizare a prietenilor şi iubitorilor oalelor de lut „Metrul tău pentru Muzeu” a fost lansată de Şcoala de la Piscu, informează News.ro.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Andrea Bocelli vine luna aceasta la București și Cluj-Napoca

Andrea Bocelli vine luna aceasta la Bucureşti şi Cluj-Napoca

Andrea Bocelli, unul dintre cei mai renumiţi tenori din lume, va reveni în România pentru a susţine două concerte programate luna acesta în Bucureşti şi în Cluj-Napoca. Spectacolele, programate pentru data de 22 iunie – Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, respectiv 25 iunie în Cluj-Napoca, pe Cluj Arena, vor promova atât compoziţii celebre din repertoriul artistului, cât şi piese unice de pe cele mai recente albume ale sale.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Publicații de specialitate

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

IFRS BV 2015, cele mai importante norme ale IASB, traduse în limba română

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015 reprezintă singura ediţie oficială tipărită a textului consolidat al normelor autorizate ale IASB emise la 1 ianuarie 2015. Ediţia amintită, publicată în două volume, este disponibilă la filialele CECCAR: Partea A (Cadrul general conceptual şi dispoziţii) cuprinde textul consolidat al Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), al Standardelor Internaţionale de Contabilitate (IAS) şi al Interpretărilor SIC şi IFRIC; Partea B cuprinde documentele care însoţesc standardele, cum ar fi exemple ilustrative, îndrumări de implementare, baze pentru concluzii şi opinii contrare.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire: Ghidul pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, ediţia a VI-a, revizuită.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

Normele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediţia 2016, traduse şi republicate de CECCAR

În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menţinând în acelaşi timp un parteneriat strâns şi constructiv cu toate părţile interesate, în special cu normalizatorul român şi cu ...

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 22-23, 13-26 iunie 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.