S&P se alătură Moody's în retrogradarea băncilor americane, din cauza "climatului dificil"
Telex » Știri 23 august 2023
La două săptămâni după ce agenția de evaluare financiară Moody's a zguduit piețele financiare reducând ratingurile a zece bănci americane, rivala S&P Global Ratings a revizuit în scădere, la începutul acestei săptămâni, calificativele și perspectivele atribuite mai multor creditori din SUA, citând "climatul dificil" cu care se confruntă sistemul bancar american, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Astfel, S&P a revizuit cu o treaptă ratingurile KeyCorp, Comerica Inc, Valley National Bancorp, UMB Financial Corp și Associated Banc-Corp, din cauza impactului majorării dobânzilor și a modificărilor depozitelor în industria bancară.
De asemenea, S&P a revizuit la negativă perspectiva atribuită River City Bank și S&T Bank.
Mulți deținători de depozite "și-au mutat banii în conturi purtătoare de dobânzi mai ridicate, sporind costurile de finanțare ale băncilor. Declinul depozitelor a afectat lichiditatea multor bănci, în timp ce valoarea valorilor mobiliare a scăzut", se arată în comunicatul S&P.
Indicele KBW Bank al marilor bănci americane a scăzut cu aproape 7% după ce Moody's a redus ratingurile și se îndreaptă spre cea mai slabă performanță lunară din martie, când sistemul bancar american a fost afectat de colapsul a trei bănci regionale.
În urma majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflație ridicată, băncile se confruntă cu dificultăți, iar situația s-ar putea înrăutăți, avertizează analiștii, dacă Fed menține ratele ridicate mai mult timp decât s-a estimat anterior, erodând și mai mult valoarea împrumuturilor pentru cei care au nevoie de refinanțare.
În 1 și 2 august, piețele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de țară ("AAA"), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure.
În prima zi a acestei luni, agenția de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de țară al SUA, de la "AAA" până la "AA plus", vorbind de o eroziune a guvernanței legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunț a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane și-a revenit ușor.
Potrivit economiștilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creșterea PIB-ului SUA. Economia americană, și mai ales piața muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflație ridicată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale