UE va recurge la sateliți pentru a opri distrugerea pădurilor
Telex » Știri 21 noiembrie 2023
Uniunea Europeană va utiliza sateliți pentru a împiedica distrugerea pădurilor, pe măsură ce acestea au devenit vitale în a absorbi dioxidul de carbon în lupta împotriva schimbărilor climatice, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Executivul comunitar ar urma să prezinte miercuri o serie de planuri vizând înființarea unui sistem de monitorizare a pădurilor, care va utiliza informațiile furnizate de rețeaua de sateliți Copernicus și alte surse, se arată într-un proiect de document consultat de Bloomberg. De asemenea, statele membre vor fi încurajate să pună la punct planuri forestiere pentru următorii 50 de ani, mai spune sursa citată.
Sateliții ar urma să acopere golurile în procesul de colectare de date, precum măsurarea impactului secetei sau a pagubelor produse de dăunători, cum este gândacul de scoarță.
Pădurile și turbăriile absorb milioane de tone de CO2 din atmosferă, atât din surse umane, cât și din incendiile de vegetație, pe măsură ce încălzirea globală se agravează. Protejarea acestor resurse naturale este un element crucial în planurile UE de a ajunge la neutralitate climatică până la mijlocul secolului.
"Pădurile și alte zone împădurite din UE sunt din ce în ce mai stresate de schimbările climatice și direct sau indirect de activitatea umană. Deseori, pericole precum incendiile de vegetație, dăunătorii, secetele și valurile de călduri se agravează unele pe altele și este posibil să conducă la evenimente catastrofale mai frecvente și mai intense, deseori dincolo de granițele naționale", se precizează în documentul de lucru, care este posibil să sufere unele modificări.
Grecia, Spania și Portugalia au fost afectate de incendii de pădure severe în vara acestui an, ceea ce crește riscul ca orașe importante, precum Atena, să devină pustii. În paralel, regulile UE destinate refacerii naturii, inclusiv a pădurilor, au fost criticate intens din cauza îngrijorărilor că ar putea afecta producția de alimente în regiune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara