Un oficial al BCE avertizează că este posibilă o relansare temporară a inflației în zona euro
Telex » Știri 14 noiembrie 2023
Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, a avertizat, la începutul acestei săptămâni, că prețurile de consum în zona euro ar putea să cunoască, temporar, o creștere, chiar dacă direcția predominantă este una de scădere, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Luând cuvântul cu prilejul Frankfurt Euro Finance Week, Luis de Guindos a spus că economia zonei euro va rămâne la un nivel slab pentru moment, dar ulterior ar urma să se consolideze, iar în paralel sunt semnale că piața muncii începe să slăbească.
"Ne așteptăm la o relansare temporară a inflației în lunile următoare pe măsură ce dispare efectul de bază al creșterilor semnificative de prețuri la energie și alimente din toamna lui 2022. Dar, la nivel general, vedem cum procesul dezinflaționist va continua pe termen mediu", a spus Luis de Guindos.
În prezent, inflația în zona euro este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, chiar dacă o creștere a prețurilor de 2,9% este în continuare peste ținta de inflație a BCE, de 2%. Oficialii instituției de la Frankfurt au avertizat că ultima sută de metri în lupta cu inflația va fi una dificilă, în contextul în care sunt retrase ajutoarele guvernamentale destinate a contracara criza costului vieții, iar salariile muncitorilor cresc. Luis de Guindos a recunoscut că la orizont se prefigurează riscuri. "Prețurile la energie rămân o sursă majoră de incertitudine pe fondul tensiunilor geopolitice crescute și al impactului măsurilor fiscale. Același lucru este valabil pentru prețurile la alimente, care ar putea fi supuse unor presiuni în creștere din cauza fenomenelor meteo negative și a crizelor climatice mai ample", a apreciat vicepreședintele BCE.
Potrivit lui Luis de Guindos, BCE va fi într-o poziție mai bună pentru a reevalua perspectiva de inflație și acțiunile care se impun în luna decembrie, când vor fi date publicității noile prognoze ale BCE. Însă, înainte de asta, Comisia Europeană va da miercuri publicității propriile sale noi previziuni, care vor fi analizate și de Consiliul guvernatorilor BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale