
ANAF: Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere (Directiva UE 2018/822 – DAC6)
Telex » Știri
20 ianuarie, 16:01
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe pagina de internet a instituției, un Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere (Directiva UE 2018/822 – DAC6). Documentul are scopul de a oferi un cadru general de îndrumare a contribuabililor care au obligația de a se conforma normelor privind furnizarea de informații referitoare la aranjamentele transfrontaliere raportabile.
„Urmare demersurilor efectuate de Comisia Europeană (COM), Directiva 2011/16/EU (DAC1) care asigură cadrul legal pentru schimbul de informații între administrațiile fiscale ale statelor membre UE (SM) a fost modificată de Directiva 2018/822/EU (DAC6) prin introducerea regimului de raportare obligatorie pentru anumite tranzacții transfrontaliere care ar putea fi utilizate pentru planificare fiscală agresivă (ATP) 1. S-a apreciat că obligativitatea de raportare va avea un potențial caracter disuasiv, iar informațiile astfel obținute de SM vor facilita luarea unor măsuri rapide pentru evaluarea riscurilor de neconformare și aplicarea de tratamente fiscale care vizează eliminarea lacunelor legislative, notificarea contribuabililor și, după caz, inițierea de controale fiscale”, precizează ANAF.
Prevederile DAC6, care au fost transpuse în legislația națională - Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, stabilesc obligativitatea raportării către administrațiile fiscale a informațiilor privind „aranjamentele transfrontaliere raportabile” în principal în sarcina „intermediarilor” și în anumite condiții „contribuabililor relevanți”. Ulterior, administrațiile fiscale din SM transmit informațiile colectate, prin intermediul schimbului automat (AEOI).
Prevederile referitoare la definițiile unor termeni, condițiile și termenele de raportare a aranjamentelor transfrontaliere, precum și semnele distinctive se regăsesc la art. 286, art. 291^4 și Anexa nr. 4 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Modelul formularului utilizat și instrucțiunile de completare în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative au fost aprobate prin OPANAF nr. 1029/2020, iar formularul PDF inteligent este pus la dispoziție contribuabililor la adresa http://www.anaf.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție