
Cercetătorii susțin că au găsit prima proteină extraterestră, într-un meteorit
Numărul 8, 3-9 martie 2020 » Roza vânturilor
Folosind o nouă tehnică de analiză, echipa condusă de fizicianul Malcolm McGeoch, de la PLEX Corporation, a descoperit o proteină extraterestră, într-un meteorit care a căzut pe Pământ în urmă cu 30 de ani, potrivit sciencealert.com, citat de Mediafax. Deși nu constituie o dovadă a existenței unor ființe extraterestre, proteina poate fi o componentă esențială în crearea formelor de viață. Noua proteină a primit numele de hemolitină și este similară din punct de vedere al structurii cu proteinele terestre. Cu toate acestea, proporția de deuteriu - hidrogen din compoziția acesteia nu se regăsește în cadrul altor forme de viață de pe Terra.
Cercetătorii sunt de părere că structura pe care au identificat-o este o proteină de origine extraterestră formată, cel mai probabil, în discul proto-solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.
Aceeași cercetători au subliniat, însă, că este posibil ca structura descoperită să nu fie proteină, ci un polimer, parte a unei clase mai largi de molecule.
Potrivit specialiștilor, pentru a confirma descoperirea sunt necesare studii suplimentare.
În ultimii ani, cercetătorii au descoperit în meteoriții căzuți pe Pământ mai multe elemente care ar putea sta la baza unor forme de viață: cianidă, care joacă un rol în crearea moleculelor necesare vieții, riboză, un tip de zahăr care se găsește în ARN, și aminoacizi, compuși organici care se combină pentru a forma proteine.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Timișoara, noi descoperiri de „comori” în opera lui Constantin Brâncuși
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic