
FMI: Economia mondială, sub presiunea „războiului” comercial
Numărul 49-50, 18 dec. 2018 - 14 ian. 2019 » Lumea în care trăim
Nori de furtună se adună deasupra economiei mondiale, iar guvernele și băncile centrale ar putea să nu fie pregătite corespunzător pentru a face față turbulențelor, a avertizat prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional, David Lipton, transmite Reuters, citată de Agerpres. „Ca mulți dintre voi, văd adunându-se nori de furtună, și mă tem că munca de prevenire a crizei este incompletă. Băncile centrale ar trebui probabil să încheie perioada de explorare a măsurilor neconvenționale de politică monetară. Cu toate că eficiența lor este incertă, trebuie să fim îngrijorați de influența politicii monetare”, a afirmat David Lipton la o conferință bancară organizată la Londra de Bloomberg.
Nici guvernele nu au prea mult spațiu de manevră, fiind deja afectate de nivelul ridicat al datoriilor. „Nu trebuie să ne așteptăm ca guvernele să aibă un spațiu amplu pentru a răspunde unei recesiuni de felul celei cu care ne-am confruntat în urmă cu zece ani”, a explicat Lipton, adăugând că din punct de vedere politic măsurile de stimulare ar putea fi dificil de „vândut” cetățenilor, ținând cont de povara financiară pe care o creează.
Cel mai mare risc imediat este actualul război comercial dintre SUA și China. Dacă toate taxele vamale cu care amenință cele două țări sunt adoptate, până în 2020 se va pierde trei sferturi ca procentaj din PIB-ul global, a estimat FMI. „Aceasta ar fi o rană auto-impusă. Deci este vital ca acest armistițiu (anunțat recent între Washington și Beijing) să ducă la un acord durabil care să evite intensificarea sau extinderea tensiunilor. Dacă nu se va întâmpla asta și se ajunge la un impas, ar putea exista „o fragmentare nocivă a economiei mondiale care ar putea provoca o scădere a activității economice”, a avertizat oficialul FMI.
Și Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a declarat recent că disputa comercială dintre SUA și China ar putea afecta alte părți ale economiei globale. Escaladarea tensiunilor comerciale „va avea un impact negativ asupra economiei mondiale ... și va afecta acele țări numite «martori inocenți», care nu sunt ținta războiului comercial, dar se întâmplă să facă parte din lanțurile de aprovizionare sau furnizează materii prime. Recomandăm cu tărie reducerea tensiunilor și cooperarea astfel încât sistemul comercial global să fie mai solid, corect și să stimuleze avansul economiei”, a afirmat șeful FMI.
Sub egida UNESCO, valorile culturii româneşti se bucură în lume de o tot mai largă recunoaştere
Capodopere ale lui Picasso şi Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală şi naţională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranţă” a tradiţiei şi inovaţiei artistice
KINOdiseea de la Bucureşti, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand naţional consacrat absolut la scară mondială