INS: 16,1% dintre gospodării s-au confruntat, în 2023, cu cel puțin o situație în care nu au putut achita la timp cheltuieli curente
Numărul 35, 4-10 sep. 2024 » Analize și sinteze
16,1% dintre gospodării au fost anul trecut în situația în care nu au putut achita la timp unele dintre cheltuielile curente importante (întreținerea locuinței, rate la împrumuturi, plata utilităților etc.), conform unei analize privind condițiile de viață ale populației din România, în 2023, realizată de Institutul Național de Statistică (INS), informează Agerpres. Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe în cursul anului 2023, cele mai frecvente cazuri au fost cele cu întreținerea locuinței (79,8%) și cele cu energia electrică (75%).
"Plata ratelor la bănci reprezintă o prioritate pentru fiecare gospodărie. Cu toate acestea 7,0% dintre gospodării au menționat că, din cauza situației financiare precare, au înregistrat restanțe la ratele pentru diverse împrumuturi (altele decât împrumuturile pentru achiziționarea unei locuințe). Ponderea mai mică a acestor restanțe este, în principal, explicabilă prin specificul acestor tipuri de plăți care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum și prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi", subliniază INS.
În 2023, ponderea gospodăriilor cu restanțe a scăzut cu 2,4 puncte procentuale (pp) față de anul precedent, iar pe medii de rezidență cu 2,pp în mediul urban și cu 2,9 pp în mediul rural. În mediul rural, 18,2% dintre gospodării au specificat că, în anul 2023, a fost cel puțin o situație în care nu au putut achita la timp unele dintre aceste cheltuielile curente importante, mai mult cu 3,9 pp față de gospodăriile din mediul urban.
Dacă membrii gospodăriilor din mediul urban au întâmpinat mai frecvent restanțe la achitarea cheltuielilor de întreținere a locuinței (85,9% dintre gospodării), în mediul rural ponderea cea mai mare la restanțe s-a menționat pentru plata cheltuielilor cu energia electrică (84,3% dintre gospodării).
La fel ca în anul 2022, fenomenul restanțelor în 2023 a fost mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii dependenți (17,8%), al gospodăriilor formate dintr-un părinte singur cu cel puțin un copil minor în întreținere (21,2%) și al gospodăriilor formate din doi adulți cu trei sau mai mulți copii minori în întreținere (32,9%).
După statutul ocupațional al capului gospodăriei se observă că alte categorii de persoane neocupate (elev sau student, casnică și altă persoană inactivă) se regăsesc în situația cea mai dificilă, ponderea gospodăriilor care nu și-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 41,9%, iar dintre acestea 83,7% au înregistrat cel puțin o restanță la plata cheltuielilor de întreținere a locuinței (apă, gaz, căldură) și 80,7% la plata cheltuielilor de energie electrică.
Analiza INS mai semnalează că peste un sfert dintre gospodării (30%) au afirmat că au suportat cu mare dificultate sau cu dificultate cheltuielile curente ale gospodăriei, iar dacă se iau în considerare și gospodăriile care au declarat că suportă cu oarecare dificultate cheltuielile curente ale gospodăriei (41,1%), se observă că aproape trei sferturi din totalul gospodăriilor întâmpină astfel de dificultăți, mai puțin în cazul gospodăriilor din mediul urban (68%) și mai mult în cazul gospodăriilor din mediul rural (74,9%). Cele mai mari ponderi ale gospodăriilor care au făcut față cu mare dificultate sau cu dificultate cheltuielilor curente se regăsesc în cazul celor al căror cap de gospodărie are vârsta de 65-75 ani (33,4%), respectiv al celor cu vârstă de 75 de ani și peste (38,8%) și în cazul gospodăriilor al căror cap de gospodărie e din alte categorii de persoane neocupate (56,9%). În funcție de tipul gospodăriei, dificultăți foarte mari sau mari la plata cheltuielilor curente au întâmpinat gospodăriile formate dintr-o singură persoană cu vârsta de 65 de ani și peste (42,4%).
Pe regiuni de dezvoltare, cea mai mică pondere a gospodăriilor în care opinia capului gospodăriei a fost aceea că face față cheltuielilor cu mare dificultate sau cu dificultate s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (19,4%), iar cea mai mare pondere s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (36,5%).
Datele statistice au fost obținute prin "Ancheta asupra calității vieții", desfășurată în luna mai 2023, precizează INS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție