Metaranking Universitar 2016: 5 instituții românești de învățământ superior cu potențial de excelență
Telex » Știri
16 noiembrie 2016
În anul 2016, 20 de universități din România (din cele 92 de universități active, patru dintre acestea aflate, însă, în fază de lichidare), toate de stat, reușesc să treacă un prag minimal al vizibilității în clasamentele internaționale ale universităților bazate dominant pe criterii/indicatori academici. Dintre acestea, cinci instituții de învățământ superior intră în categoria Universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional (în ordinea din clasament: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara), în timp ce celelalte 15 instituții de învățământ superior pot fi grupate în categoria Universități românești vizibile internațional.
Concluzia a fost publicată în Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar – 2016, elaborat de cei 8 membri ai Grupului de experți de înalt nivel (High Level Experts Group), numiți prin Ordin de ministru în luna octombrie a.c.
Obiectivul Metarankingului Universitar 2016 a fost cunoașterea poziționării universităților românești în clasamentele internaționale de profil. Analiza a ținut cont de cele 9 clasamente internaționale relevante care oferă un scor global și care includ preponderent criterii/indicatori academici. Rezultatele analizei scot în evidență atât universitățile românești care trec un prag minimal al vizibilității internaționale (cele 15 universități românești vizibile internațional), cât și universitățile cu potențial world-class, potențial competitive în aria internațională a educației și cercetării (cele cinci universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional).
Pe baza rezultatelor relevate de Metarankingul Universitar 2016 autorii au formulat o serie de recomandări. Astfel, pentru a-și transforma potențialul în realitate de tip world-class, universitățile trebuie susținute prin politici specifice, inclusiv financiare. Spre exemplu, prima universitate din România în Metarankingul Universitar-2016 – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – are un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât ultima clasată în clasamentul internațional Academic Ranking of World Universities/ARWU (Washington State University).
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială