
Octavian Oprea (ADR): Se lucrează la un sistem de interoperabilitate a bazelor de date deținute de instituțiile publice din România
Telex » Știri
16 decembrie 2020
Lipsa de interoperabilitate în infrastructura digitală în România reprezintă o amenințare serioasă, dar în momentul de față se lucrează la un sistem de interoperabilitate a bazelor de date deținute de instituțiile publice, a declarat, într-o conferință de specialitate, Octavian Oprea, vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), citat de Agerpres. „Avem nevoie de alfabetizare și atât cetățenii, dar mai ales funcționarii publici să fie pregătiți din punct de vedere digital. Am investit foarte mult în programe de profesionalizare a funcționarilor publici, dar din păcate prea puține dintre aceste competențe dezvoltate au reușit să fie aplicate de către aceștia la locul de muncă. Una dintre direcțiile de acțiune pentru asigurarea securității naționale prevăzută în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 - 2024 este realizarea infrastructurii necesare pentru digitalizare și protecția României în scopul eficientizării aparatului administrativ și al creșterii calității serviciilor publice (...) Lipsa de interoperabilitate în infrastructura digitală în România, în momentul de față, reprezintă o amenințare serioasă. Nu există un schimb de date, un transfer de informații între bazele de date, nu se respectă principiul «once only», conform căruia orice informație despre un anumit cetățean stocată la o instituție să fie accesibilă și de către o altă instituție, iar cetățeanul să nu mai fie nevoit să o furnizeze iar. Tocmai pentru eliminarea acestei probleme, în momentul de față, Autoritatea pentru Digitalizarea României a început, de aproximativ două luni, să lucreze la un plan de interoperabilitate și la un sistem de interoperabilitate a bazelor de date deținute de instituțiile publice din România. Vom începe cu instituțiile mari, care au acoperire la nivel național, după care vom coborî la nivelul instituțiilor județene, municipale, locale etc.”, a subliniat Octavian Oprea.
Oficialul a menționat, totodată, că va fi alocată suma de 100 de milioane de lei pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de transformare digitală și Digital Security, astfel încât România să poată fi capabilă să contracteze cel puțin 70% din valoarea granturilor, până la data de 31 decembrie 2022.
„Planul Național de Redresare și Reziliență a fost elaborat de Guvernul României și conține un capitol special dedicat proiectelor de transformare digitală și cybersecurity în domeniul serviciilor administrației publice centrale și locale. În premieră, OUG 155 din 3 septembrie 2020 conține, la capitolul Digitalizare, referiri la Robot Process Automation, un proces foarte util pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României îl folosește deja. Vor fi alocați 100 de milioane de lei pentru elaborarea de urgență a documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de transformare digitală și Digital Security, astfel încât România să poată fi capabilă să contracteze cel puțin 70% din valoarea granturilor până la 31 decembrie 2022. O componentă esențială în proiect o va reprezenta dezvoltarea competențelor digitale, deoarece într-un stat ca România în care există peste 11 milioane de utilizatori de Internet și peste 8,5 milioane de gameri, creșterea Digital Skills este o necesitate fundamentală”, a spus Octavian Oprea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite