Piața de ciocolată din România are o creștere estimată de 10% în 2021

Piața de ciocolată din România are o creștere estimată de 10% în 2021

Numărul 6, 16-22 feb. 2022  »  Roza vânturilor

La sfârșitul primului semestru din 2021, consumul mediu lunar de dulciuri a fost de 208 grame de persoană

Piața de ciocolată din România este estimată în 2021 la 55,2 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 10% față de anul precedent, potrivit analiștilor KeysFin, relatează Agerpres. La nivel comparativ, analiza relevă că afacerile comercianților de ciocolată din România au avansat cu 11%, în 2020 atingând un maximum istoric de 4,1 miliarde de lei, iar producția locală a scăzut în anul pandemiei cu aproape un miliard, până la 640 de milioane de lei. În general, piața de ciocolată (producție și comerț) s-a diminuat cu 10,7% față de maximul istoric din 2019, ajungând la 4,8 miliarde de lei în 2020.

În ceea ce privește resursa umană, datele centralizate de KeysFin arată că numărul de angajați din industrie a scăzut cu 18% în 2020 față de 2019, la 6.300 de salariați, precum și o scădere a cheltuielilor cu personalul de aproape 20%, la 338 milioane de lei.

De asemenea, numărul de companii s-a redus cu 1% față de 2019, la 774 în 2020, iar dintre acestea 406 au avut profit, 274 au înregistrat pierderi, restul încheind cu un rezultat net nul. Per ansamblu, rezultatul net al pieței de ciocolată a scăzut cu 11% față de 2019, ajungând la 194,6 milioane de lei, în 2020.

Pe segmentul datoriilor acestor companii, plățile restante (incluzând restanțele către furnizori și către stat) au atins cel mai ridicat nivel din istorie în 2020, înregistrând o creștere cu 54% până la valoarea de 625 milioane de lei. Dintre acestea, restanțele față de furnizori au înregistrat cea mai amplă creștere, de 180%, la 192 milioane de lei. În acest context, perioada medie de plată a datoriilor curente s-a majorat cu 5% față de 2019 și a ajuns la 106 zile, în 2020.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), la nivelul anului 2020, un român a consumat, în medie, 206 grame de ciocolată bomboane, rahat și alte produse zaharoase, pe lună, cu 3% mai mult decât în 2019.

Totodată, la sfârșitul primului semestru din 2021, consumul mediu lunar a fost de 208 grame de persoană, după ce, în primul trimestru, ajunsese la 224 grame. În 2016 un român consuma, în medie, 157 de grame de dulciuri/lună (ciocolată, bomboane, rahat și alte produse zaharoase).

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) care au avut ca domeniu principal de activitate codul CAEN 1082 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase (Producție) sau 4636 Comerț cu ridicata al zahărului, ciocolatei și produselor zaharoase (Comerț).

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.