La început a fost cuvântul...

Între probabilitate și posibilitate

Între probabilitate şi posibilitate

Atât în texte elaborate, cât şi în vorbirea curentă se utilizează extrem de des cuvântul „poate”. Astfel, într-o analiză a unui cotidian cu profil economic am întâlnit formula potrivit căreia „situaţia potenţial-posibilă mai poate să fie transformată într-o stare de fapt cu un mare grad de probabilitate”. Aici avem de-a face cu mai multe pleonasme.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XI)

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XI)

După ce am trecut în revistă activitatea din spaţiul naţional şi am început, în numărul precedent, prezentarea rolului şi locului Corpului contabililor români în plan extern, vom consemna, în cele ce urmează, câteva elemente referitoare la participarea românească la manifestările internaţionale într-o perioadă extrem de dificilă a economiei mondiale. Avem în vedere criza care s-a declanşat în anul în care a avut loc al III-lea Congres Internaţional al Experţilor Contabili exact în ţara (SUA – New York) în care Marea Depresiune a început şi s-a manifestat cu cea mai puternică forţă.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile

Dev Talks București

Dev Talks Bucureşti

Săptămâna trecută s-au desfăşurat la Bucureşti mai multe evenimente importante care ne aduc în zona temei ediţiei a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, dacă ar fi să amintim doar JSCamp România – 6-7 iunie, dedicat web developerilor locali şi internaţionali, Accelerate Your Business – 8 iunie, în cadrul căruia Microsoft România a arătat publicului cum pot fi utilizate optim tehnologiile Microsoft de ultimă generaţie pentru necesităţile unui business modern, sau cea de-a 5-a ediţie a Interactive Central & Eastern Europe Festival (ICEEfest) – 9-10 iunie, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate Internetului şi tehnologiei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Până în 2020, infracțiunile cibernetice ar putea produce pagube de 3 trilioane de dolari la nivel mondial

Până în 2020, infracţiunile cibernetice ar putea produce pagube de 3 trilioane de dolari la nivel mondial

Referindu-ne tot la pregătirile pentru Congresul Profesiei Contabile, reţinem ca una dintre temele de reflecţie anticipările referitoare la infracţiunile cibernetice. Evaluările în materie prezintă interes inclusiv în ceea ce priveşte activitatea de prevenire pe întreaga gamă a utilizatorilor. Într-o declaraţie publică, Cristina Metea, Legal and Corporate Affairs Director la Microsoft (...).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Google, cel mai valoros brand din lume

Google, cel mai valoros brand din lume

Google a depăşit Apple şi a revenit în fruntea listei celor mai valoroase branduri din lume, atingând valoarea de 229,198 miliarde de dolari (201,694 miliarde de euro), conform topului publicat de firma de consultanţă Millward Brown, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Potrivit sursei citate, valoarea Google a crescut cu 32% faţă de 2015, în timp ce în cazul Apple aceasta a scăzut cu 8%, până la 228,46 miliarde de dolari (201,044 miliarde de euro).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Agenda CECCAR

Filiala CECCAR Brăila: Sesiune de informare destinată microîntreprinderilor privind accesarea fondurilor europene

Filiala CECCAR Brăila: Sesiune de informare destinată microîntreprinderilor privind accesarea fondurilor europene

Filiala CECCAR Brăila a găzduit, la 9 iunie, o sesiune de informare pentru potenţialii beneficiari de fonduri europene cu privire la apelul de proiecte lansat în cadrul POR 2014-2020, destinat microîntreprinderilor, în cadrul Axei prioritare 2.1.A – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR Iași i-a premiat pe cei mai buni absolvenți ai Colegiului Economic Administrativ Iași

Filiala CECCAR Iaşi i-a premiat pe cei mai buni absolvenţi ai Colegiului Economic Administrativ Iaşi

Conducerea Filialei CECCAR Iaşi s-a alăturat Colegiului Economic Administrativ Iaşi la ceremonia de absolvire ce a avut loc la 7 iunie, dedicată tinerilor absolvenţi, promoţia 2016, ai instituţiei. Filiala a recunoscut meritele celor care au obţinut rezultate foarte bune de-a lungul celor patru ani de liceu prin acordarea unor premii ce rămân dovada implicării CECCAR în sprijinirea performanţei în educaţie.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR Bacău: în atenție, serviciile financiar-contabile în activitatea IMM-urilor

Filiala CECCAR Bacău: în atenţie, serviciile financiar-contabile în activitatea IMM-urilor

Filiala CECCAR Bacău, în colaborare cu Patronatul Judeţean Bacău al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a organizat, la 7 iunie, la sediul filialei, masa rotundă cu tema Importanţa serviciilor financiar-contabile în activitatea IMM-urilor. Au participat atât membri ai filialei, cât şi administratori ai societăţilor comerciale de la nivel local.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Centrul de Excelență în Business și Economie Alba: Prețurile de transfer, de la opțional la obligatoriu

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie Alba: Preţurile de transfer, de la opţional la obligatoriu

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie a organizat sâmbătă, 4 iunie, la Alba, seminarul cu tema Preţurile de transfer, de la opţional la obligatoriu. Seminarul a fost susţinut de Mihai Lupu – Transfer Pricing Services SRL – societate cu experienţă în proiecte de întocmire a politicilor de preţuri de transfer, dosare privind preţurile de transfer, asistenţă la inspecţii fiscale.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR Brăila – legislația financiar-fiscală la zi

Filiala CECCAR Brăila – legislaţia financiar-fiscală la zi

La sediul Filialei CECCAR Brăila a avut loc, la 6 iunie, o întâlnire de lucru la care a participat reprezentantul AJFP Brăila, consilier superior Mariana Lozneanu, la care s-au prezentat noutăţile legislaţiei financiar-fiscale publicate în perioada aprilie-mai 2016.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Dezbateri pe baza obligațiilor contabile și fiscale ale asociațiilor de proprietari

Dezbateri pe baza obligaţiilor contabile şi fiscale ale asociaţiilor de proprietari

Filiala CECCAR Brăila a organizat, la 8 iunie, o întâlnire de lucru cu membri ai filialei pe tema obligaţiilor fiscale ale asociaţiilor de proprietari conform prevederilor legale în vigoare. Conducerea filialei, reprezentată de directorul executiv, Carmen Tamaşi-Klaus, şi de preşedintele Gheorghe Stroe, a abordat subiecte precum obligativitatea organizării şi conducerii contabilităţii asociaţiilor de proprietari conform Legii contabilităţii nr. 82/1991 (...).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Dialog cu specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă

Dialog cu specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă

Filiala CECCAR Brăila a organizat, la 31 mai, o întâlnire profesională cu membrii filialei, la care au participat, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Dana Iosif şi Nicoleta Mitrea, inspectori pe relaţii de muncă. Discuţiile s-au axat pe legislaţia muncii, fiind dezbătute cu cei prezenţi prevederile legale în domeniu cu privire la timpul de lucru şi timpul de odihnă, munca suplimentară în zilele libere şi în zilele declarate sărbători legale, concediile fără plată, de odihnă şi pentru incapacitate temporară de muncă.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR Dolj a participat la o ședință de analiză la Tribunalul din Craiova

Filiala CECCAR Dolj a participat la o şedinţă de analiză la Tribunalul din Craiova

Directorul executiv al Filialei CECCAR Dolj, Florin Lascu, şi auditorul de calitate, Ion Nicolaescu, au participat vineri, 3 iunie, la o şedinţă de analiză care s-a desfăşurat la sediul Tribunalului Dolj. Din partea Tribunalului au fost prezenţi: Adina Elvira Ghiţă – preşedinte, Cosmin Dijmărescu – vicepreşedinte, Mariana Gavrilă – vicepreşedinte, Claudia Dinu – preşedinte Secţia Litigii de muncă şi asigurări sociale, Cezar Dragomir – consilier în cadrul Biroului local de expertize judiciare, dar şi Leontina Putere – preşedinte Secţia Civilă, Judecătoria Craiova.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Întâlnire de lucru cu participarea reprezentanților unor instituții de la nivel local

Întâlnire de lucru cu participarea reprezentanţilor unor instituţii de la nivel local

Filiala CECCAR Dolj a organizat joi, 9 iunie, o întâlnire de lucru cu membrii filialei la care au participat prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, preşedintele CECCAR, conf. univ. dr. Cristian Drăgan, preşedintele filialei, şi directorul executiv al CECCAR Dolj, Florin Lascu. Acţiunea a beneficiat şi de prezenţa dr. ec. Mihai Antonescu, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, prorectorului Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Magdalena Mihai, Cezar Dragomir, consilier în cadrul Biroului local de expertize judiciare al Tribunalului Dolj, membrilor Comisiei de disciplină şi ai Consiliului filialei şi auditorului de calitate, Ion Nicolaescu.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR Ialomița: workshop pe teme fiscale

Filiala CECCAR Ialomiţa: workshop pe teme fiscale

Filiala CECCAR Ialomiţa a organizat miercuri, 8 iunie, la Slobozia, în parteneriat cu Clubul Tinerilor Experţi Contabili, workshopul cu tema Integrarea sistemului fiscal din România în sistemul fiscal european, invitat special fiind lect. univ. dr. Florin Dobre, director Biroul Fiscalitate CECCAR. ...

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Concursul de voie bună la pescuit, ediția a III-a

Concursul de voie bună la pescuit, ediţia a III-a

Ajuns la a III-a ediţie, concursul de pescuit organizat de Filiala CECCAR Ialomiţa, în parteneriat cu Fundaţia Măreţie şi Talent şi Clubul Tinerilor Experţi Contabili din România, a reunit miercuri, 8 iunie, doritorii de altfel de experienţe pe malul Lacului Iezer. Dacă pentru peşti participanţii nu au reprezentat un pericol, dezbaterile profesionale pe tema aleasă de organizatori au fost foarte aprinse.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Diplomă de excelență pentru Filiala CECCAR Iași

Diplomă de excelenţă pentru Filiala CECCAR Iaşi

Filiala CECCAR Iaşi a participat la şedinţa de dialog social organizată de Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi cu ocazia prezentării activităţii UGIR, rezultată din documentele dezbătute la Adunarea Generală a membrilor Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) din 16 mai a.c. Cu această ocazie, filiala a primit Diploma de excelenţă pentru contribuţia la dezvoltarea dialogului social de la nivelul judeţului Iaşi.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR Prahova, prezentă la Târgul de Joburi

Filiala CECCAR Prahova, prezentă la Târgul de Joburi

La Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a avut loc, la 9 iunie, tradiţionalul Târg de Joburi, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. La invitaţia organizatorilor, CECCAR Prahova s-a prezentat cu un stand care s-a aflat în atenţia studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Evenimente dedicate doamnelor

Evenimente dedicate doamnelor

Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, în colaborare cu Ploieşti Shopping City, Filiala CECCAR Prahova şi Clubul Tinerilor Experţi Contabili din România, a organizat, la 9 iunie, evenimentul intitulat Pentru Dumneavoastră, Doamnelor, la Cinema City din complexul comercial amintit. Acesta este al doilea eveniment dintr-o suită de acţiuni dedicate femeilor, proiectat şi organizat anul acesta de CCI Prahova, în parteneriat cu Filiala CECCAR Prahova, şi care se bucură de o mare apreciere din partea participantelor.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Centrul de Excelență în Business și Economie, Satu Mare: Impozite directe aplicabile în anul 2016

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, Satu Mare: Impozite directe aplicabile în anul 2016

Membrii Filialei CECCAR Satu Mare au participat, în 4 iunie, la seminarul de fiscalitate cu tema Impozite directe în anul 2016, organizat de Centrul de Excelenţă în Business şi Economie Satu Mare şi desfăşurat în sala de conferinţe a AJFP. La acţiune au luat parte şi directori economici ai societăţilor comerciale de la nivelul judeţului.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Centrul de Excelență în Business și Economie, Teleorman: Codul fiscal de la A la Z

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, Teleorman: Codul fiscal de la A la Z

CECCAR – Centrul de Excelenţă în Business şi Economie a organizat la Teleorman, la 6 iunie, o sesiune de comunicare şi informare intitulată Codul fiscal de la A la Z, susţinută de lect. univ. dr. Florin Dobre – şef Birou Fiscalitate CECCAR, secretar general IFA România. Agenda sesiunii ...

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

13 iunie 2016, Bruxelles: Ședința Grupei de lucru Bănci

13 iunie 2016, Bruxelles: Şedinţa Grupei de lucru Bănci

În data de 13 iunie 2016, membrii Grupei de lucru Bănci din cadrul Federaţiei Experţilor Contabili Europeni (FEE) au participat la o şedinţă de lucru ce a avut loc la sediul FEE din Bruxelles. La această reuniune de lucru, CECCAR a fost reprezentat de specialistul său în domeniul bancar, membru al structurii de lucru FEE.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Dezvoltare personală

Centrul de Excelență în Business și Economie în perioada 15-21 iunie

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie în perioada 15-21 iunie

În perioada 15-21 iunie, la nivel teritorial sunt programate o serie de seminare prin Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, în cadrul cărora specialiştii vă vor ajuta să aflaţi noutăţile din domeniu şi să eliminaţi neclarităţile existente. Seminarele sunt adresate atât membrilor CECCAR, cât şi specialiştilor din alte domenii.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Filiala CECCAR București organizează cursul Audit și certificare – Doctrină și deontologie

Filiala CECCAR Bucureşti organizează cursul Audit şi certificare – Doctrină şi deontologie

Filiala CECCAR Bucureşti organizează, în perioada 15-16 iunie, cursul de pregătire profesională Audit şi certificare – Doctrină şi deontologie. Cursul are în vedere pregătirea membrilor prin asimilarea informaţiilor utile în desfăşurarea activităţii profesionale, obiectivul fiind menţinerea unui nivel ridicat de pregătire şi competenţă a acestora, urmând profilurile prevăzute în PNDPC şi venind în sprijinul lor prin exemplificarea diferitelor speţe de actualitate întâlnite în practică.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Centrul de Excelență în Business și Economie, București: Aspecte practice în comunicarea de business

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, Bucureşti: Aspecte practice în comunicarea de business

CECCAR – Centrul de Excelenţă în Business şi Economie organizează, la Bucureşti, sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 9.00, seminarul Aspecte practice în comunicarea de business. Pentru că un rol deosebit de important în obţinerea succesului unei afaceri îl are comunicarea, seminarul va avea o abordare aplicată, bazată pe înţelegerea unor aspecte esenţiale din comunicarea de business prin intermediul simulărilor, jocurilor de rol şi studiilor de caz.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Seminar la Bistrița: Fiscalitatea și contabilitatea IMM-urilor

Seminar la Bistriţa: Fiscalitatea şi contabilitatea IMM-urilor

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie desfăşoară la Bistriţa, în 17 iunie a.c., seminarul intitulat Fiscalitatea şi contabilitatea IMM-urilor. Seminarul are rolul de informare a reprezentanţilor mediului de afaceri cu privire la legislaţia şi reglementările în domeniu şi se adresează atât profesioniştilor contabili, cât şi oamenilor de afaceri din diverse domenii care, împreună cu formatorul, vor dezbate problemele cu care se confruntă în aplicarea prevederilor legale.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 15-21 iunie 2016

PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 15-21 iunie 2016

CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceştia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activităţile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniştilor contabili la oportunităţile şi resursele necesare dezvoltării profesionale continue.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Studiu MasterCard: Facilitarea accesului la produse și servicii financiare, unul dintre principalele beneficii ale progresului tehnologic

Studiu MasterCard: Facilitarea accesului la produse şi servicii financiare, unul dintre principalele beneficii ale progresului tehnologic

Deficitul de cunoştinţe cu privire la administrarea finanţelor personale este unul dintre principalele motive care stau la baza excluziunii financiare, se arată într-un nou studiu MasterCard, derulat la nivel european. Doar jumătate dintre persoanele chestionate din ţara noastră consideră că nivelul incluziunii financiare din România este ridicat, pondere similară cu cea consemnată la nivel european.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

CECCAR face angajări

CECCAR face angajări

Persoanele cu studii superioare economice din judeţul Vrancea care sunt în căutarea unui loc de muncă pot aplica pentru postul de şef birou stagiu şi dezvoltare profesională continuă, disponibil la filiala judeţeană CECCAR. Potrivite pentru postul amintit sunt persoanele care au cunoştinţe foarte bune de operare PC şi capacitatea de a se adapta cu uşurinţă, fără a le lipsi abilităţile de comunicare.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

CECCAR: Oportunități de angajare

CECCAR: Oportunităţi de angajare

Filiala Satu Mare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România oferă oportunitatea persoanelor cu studii economice superioare de a ocupa postul de Şef birou stagiu şi dezvoltare profesională continuă. Pentru ocuparea postului sunt necesare studii superioare economice şi calitatea de expert contabil. De asemenea, candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe de operare PC, capacitate de organizare, analiză şi sinteză, dar şi abilităţi de comunicare.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

CECCAR angajează economiști

CECCAR angajează economişti

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România oferă oportunitatea persoanelor cu studii economice superioare de a ocupa postul de Economist în Direcţia Contabilitate a Aparatului Central. Pentru ocuparea postului sunt necesare studii economice superioare, experienţa de minimum 2 ani în domeniul contabil şi cunoştinţele de operare PC constituind avantaje ale candidaţilor.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Curs Inspector/referent resurse umane

Curs Inspector/referent resurse umane

Fundaţia Măreţie şi Talent, având ca scop sprijinirea eficientă şi afirmarea mai puternică a profesioniştilor din toate domeniile, prin potenţarea talentelor lor pe întreaga arie a creaţiei umane, organizează programul de perfecţionare/specializare Inspector/referent resurse umane, cu durata de 40 de ore.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Nume și creații pentru eternitate

Little Richard, cântărețul care a influențat, de la început, fenomenul rock’n’roll

Little Richard, cântăreţul care a influenţat, de la început, fenomenul rock’n’roll

În memoria colectivă, numele lui Little Richard a rămas, pentru totdeauna, legat de începuturile fenomenului rock’n’roll în anii ’50 cu melodii precum Tutti Frutti sau Long Tall Sally. Biografia sa se integrează organic principalelor caracteristici ale drumului de la anonimat la statutul de vedetă pe care le-am consemnat în toate rememorările incluse în această rubrică.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Revista presei economice

Semnal de alarmă: deteriorarea balanței comerciale a României

Semnal de alarmă: deteriorarea balanţei comerciale a României

După publicarea datelor INS referitoare la evoluţia comerţului extern al României, în presa economică au apărut numeroase comentarii care reprezintă un veritabil semnal de alarmă. Într-o manieră lipsită de echivoc, în ziarul Bursa din 10 iunie a.c., secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a caracterizat drept „dramatică” situaţia la care s-a ajuns, respectiv creşterea deficitului balanţei comerciale la peste 2,8 miliarde de euro în primele patru luni ale anului în curs (mai mult cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Axa timpului

Montserrat – insula din Caraibe și petroglifele antice

Montserrat – insula din Caraibe şi petroglifele antice

Andreea Cârstea

Recent a apărut o ştire care a anunţat descoperirea unor petroglife precolumbiene pe Insula Montserrat din estul Caraibelor, primele de acest gen de pe insulă. Excursioniştii au descoperit aceste gravuri antice despre care arheologii cred că pot să ofere detalii importante privind istoria precolonială a insulei. Petroglifele, care par să ilustreze forme geometrice, dar şi creaturi necunoscute, au fost gravate pe o parte a unei pietre uriaşe pe care acum cresc muşchi, aflată în dealurile împădurite din nordul insulei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Comentariul ediției

Investițiile și consumul

Investiţiile şi consumul

Teodor Brateş

Nu trebuie să li se spună profesioniştilor contabili cât de importante sunt conexiunile, condiţionările obiective în orice raport dintre micro şi macroeconomie, dar repetarea unor astfel de adevăruri se impune dacă avem în vedere controversele apărute în urma publicării comunicatului Institutului Naţional de Statistică (INS) referitor la contribuţia diferitelor ramuri ale economiei la evoluţia produsului intern brut pe primul trimestru al anului în curs.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Eveniment

Campionatul European de Fotbal

Campionatul European de Fotbal

Alexandra Rizea

Premisa notaţiilor de faţă nu este contestată de nimeni, nici de microbişti, nici de ne-microbişti: competiţia continentală găzduită de Franţa – Campionatul European de Fotbal – se înscrie în rândul evenimentelor care atrag un număr considerabil de spectatori (de ordinul sutelor de milioane), atât pe stadioane, cât şi în faţa televizoarelor, constituind o manifestare de vârf.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Cariere. Drumul spre performanță

„Calitatea de membru al CECCAR impune un nivel profesional și un comportament moral impecabile”

„Calitatea de membru al CECCAR impune un nivel profesional şi un comportament moral impecabile”

Interviu cu ec. Gheorghe Pâsoi, preşedintele Filialei CECCAR Buzău: Vă rugăm să contribuiţi şi dvs. cu propria experienţă la seria de „mărturisiri” pe care CECCAR Business Magazine le aduce în atenţia cititorilor în rubrica al cărei titlu vă este, desigur, cunoscut (Cariere. Drumul spre performanţă). Prin urmare, care ar fi reperele acestei experienţe?

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Crearea de valoare pe termen lung, obiectiv principal al directorilor generali ai companiilor

Crearea de valoare pe termen lung, obiectiv principal al directorilor generali ai companiilor

Situaţi pe una dintre cele mai înalte trepte ale carierei lor profesionale, directorii generali de companii sunt chestionaţi frecvent în legătură cu modul în care gândesc, în care înţeleg să-şi valorizeze experienţa acumulată. Pe baza autorităţii câştigate, răspunsurile lor la diverse chestionare capătă o „greutate specifică” remarcabilă. Aceste consideraţii sunt confirmate şi reconfirmate de opiniile conţinute în cea mai recentă ediţie a Raportului pentru România al PwC Global CEO Survey 2016.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Viva Consult, din Pitești – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Argeș

Viva Consult, din Piteşti – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Argeş

Viva Consult SRL a fost înfiinţată în anul 2001, având ca slogan „Alături de tine şi de afacerea ta”. În prezent, pune la dispoziţia clienţilor săi servicii în domeniile contabilitate, audit financiar, resurse umane, consultanţă economico-financiară, divizări şi fuziuni de societăţi, analiză economică. De asemenea, asigură consultanţă pentru începerea unei afaceri, realizarea unui plan de investiţii, a unui proiect de dezvoltare, a bugetului de venituri şi cheltuieli, proiecţia financiară a viitorului companiei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Percepția profesioniștilor contabili asupra demersului privind elaborarea și fundamentarea politicilor contabile – partea a II-a –

Percepţia profesioniştilor contabili asupra demersului privind elaborarea şi fundamentarea politicilor contabile – partea a II-a –

Lucian Cernuşca

În acest articol continuăm studiul percepţiei profesioniştilor contabili asupra demersului privind elaborarea şi fundamentarea politicilor contabile de întreprindere, început în numărul anterior. Percepţia profesioniştilor contabili cu privire la sursele de informare legate de elaborarea manualului de politici contabile

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

Patru noi programe de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii

Patru noi programe de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii

Guvernul a aprobat un memorandum privind susţinerea a încă patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii din cele zece programe naţionale adresate antreprenorilor în anul 2016. Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Fonduri europene

MFE: 373 milioane de euro pentru investiții în termoficare, energie electrică și gaze

MFE: 373 milioane de euro pentru investiţii în termoficare, energie electrică şi gaze

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunţă că a finalizat ghidurile de proiect şi lansează apeluri care fac posibilă dezvoltarea, cu fonduri europene, a infrastructurii de termoficare şi de transport al energiei electrice şi al gazelor naturale, începând cu 2016. Bugetul total este de 373 de milioane de euro, dintre care 187 de milioane de euro sunt destinaţi Capitalei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Controlul costurilor

Controlul costurilor

Alexandru Paru

Ghidul nostru de bune practici continuă cu o regulă care a ajuns să fie integrată chiar în legislaţia specifică fondurilor europene ce priveşte: Controlul costurilor. HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune 2014-2020 prevede în mod expres ca orice cheltuială efectuată „să fie rezonabilă şi necesară realizării operaţiunii”.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Curier legislativ

Noi acte normative

Noi acte normative

O serie de acte normative de interes au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Legea nr. 112 din 27 mai 2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare (Monitorul Oficial nr. 408/30.05.2016)

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

MFE: Beneficiarii privați pot efectua achiziții directe cu respectarea pragurilor din Legea nr. 98/2016

MFE: Beneficiarii privaţi pot efectua achiziţii directe cu respectarea pragurilor din Legea nr. 98/2016

Ministrul Fondurilor Europene a anunţat că va emite un nou ordin ce va reglementa regimul juridic al achiziţiilor efectuate de solicitanţii sau beneficiarii privaţi care efectuează achiziţii pentru pregătirea sau în implementarea proiectelor cu finanţare europeană (finanţate din instrumente structurale – obiectivul „Convergenţă” şi fondurile SEE şi norvegian).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Proiecte în dezbatere publică

Proiecte în dezbatere publică

O serie de proiecte de acte normative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală; Proiect de ordin pentru abrogarea unor ordine referitoare la procedura de administrare şi formularistică în domeniul fiscal.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Direct de la sursă

„Corectarea” sistemului public de salarizare

„Corectarea” sistemului public de salarizare

După cum am mai informat, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016. De modificări vor beneficia aproximativ 650.000 de salariaţi din toate familiile ocupaţionale. Cheltuiala bugetară pe care o presupune aplicarea noilor măsuri este estimată de Guvern la 873 de milioane de lei, în 2016, şi la 2,6 miliarde de lei, în 2017.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Comisia Europeană: Raportul de convergență, ediția 2016

Comisia Europeană: Raportul de convergenţă, ediţia 2016

Raportul de convergenţă din 2016, publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană (CE), evaluează progresele înregistrate de cele şapte state membre UE care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Croaţia, Polonia, Republica Cehă, România, Suedia şi Ungaria. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Estimare BM: Creștere economică mondială de 2,4%, în 2016

Estimare BM: Creştere economică mondială de 2,4%, în 2016

Banca Mondială şi-a redus estimările privind avansul economiei mondiale în 2016, până la 2,4%, de la 2,9% cât estima în luna ianuarie, ca urmare a creşterii modeste înregistrate de economiile avansate, preţului redus la materii prime şi diminuării fluxurilor de capital, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Inspectorii antifraudă vor intensifica acțiunile de control operativ la nivelul întregii țări

Inspectorii antifraudă vor intensifica acţiunile de control operativ la nivelul întregii ţări

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a anunţat că „separat de instrumentarea marilor cazuri de evaziune fiscală, pe fondul creşterii cererii şi a consumului de bunuri şi servicii din perioada următoare, conducerea DGAF a dispus intensificarea controalelor operative pentru a preveni fenomene circumscrise economiei subterane, evaziunii fiscale, indisciplinei financiare, neconformării la declararea şi plata obligaţiilor fiscale”.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Inventarul Forestier Național

Inventarul Forestier Naţional

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS), a finalizat centralizarea şi interpretarea datelor rezultate din primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional (IFN). Astfel, România beneficiază de o „radiografie” a resurselor forestiere de care dispune, realizată, în premieră, cu o metodologie modernă, similară celor folosite, în prezent, în statele europene, cu adaptările corespunzătoare caracteristicilor vegetaţiei forestiere şi condiţiilor de relief din ţara noastră.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Modificări privind concediile de odihnă

Modificări privind concediile de odihnă

Guvernul a modificat hotărârea care priveşte concediile de odihnă. Astfel, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome şi din unităţile bugetare aflaţi în situaţia în care au lipsit de la serviciu un întreg an calendaristic, fiind în concedii medicale sau în concedii fără plată, vor putea beneficia de concediul de odihnă anual, „acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care au lipsit de la serviciu”, se arată într-un comunicat de presă.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Breviar statistic

În primul trimestru din 2016, PIB-ul a crescut cu 4,3%

În primul trimestru din 2016, PIB-ul a crescut cu 4,3%

Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primul trimestru al acestui an a înregistrat, faţă de acelaşi interval din 2015, o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS). „Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2016 a fost de 150,027 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,3% faţă de trimestrul I 2015”.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Câștigul salarial mediu nominal net, 2.086 lei în aprilie

Câştigul salarial mediu nominal net, 2.086 lei în aprilie

În luna aprilie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.879 lei, cu 1,8% mai mare decât în luna martie 2016. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.086 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (1,7%), relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 5.342 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 1.169 lei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Rata anuală a inflației, minus 3,5% în luna mai

Rata anuală a inflaţiei, minus 3,5% în luna mai

Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 3,5% în luna mai 2016 comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), scăderea a fost de 3,0%, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Cifra de afaceri din industrie s-a majorat în ultimele 12 luni cu 9,3%

Cifra de afaceri din industrie s-a majorat în ultimele 12 luni cu 9,3%

În aprilie 2016, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de martie cu 1,4%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 9,3%. În perioada ianuarie-aprilie 2016, comparativ cu acelaşi interval din 2015, cifra de afaceri din industrie, tot pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 4,3%, a informat INS.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Spor de 25% în domeniul construcțiilor de locuințe, în primul trimestru

Spor de 25% în domeniul construcţiilor de locuinţe, în primul trimestru

În primul trimestru al anului au fost date în folosinţă 11.590 de locuinţe, în creştere cu 2.358 de locuinţe faţă de acelaşi interval al anului anterior, ceea ce consemnează o creştere de 25%, precizează INS. Pe medii de rezidenţă, în primele trei luni ale anului, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (58,4%).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Peste 3 milioane de numere portate în România

Peste 3 milioane de numere portate în România

În primele cinci luni ale anului au fost portate peste 370.000 de numere, ceea ce face ca numărul total de portări înregistrate în România de la lansarea portabilităţii şi până la data de 7 iunie să depăşească 3 milioane, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Lumea în care trăim

Alegerile primare din SUA: Hillary Clinton, pe val

Alegerile primare din SUA: Hillary Clinton, pe val

Hillary Clinton şi-a revendicat victoria în alegerile primare democrate, ea urmând să fie învestită în calitatea de reprezentant al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA. Într-un discurs susţinut la New York, ea le-a mulţumit celor care au sprijinit-o şi a spus că victoria aparţine unei întregi generaţii.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Premieră în istoria NATO

Premieră în istoria NATO

Amiralul american Michelle Howard este, de săptămâna trecută, noul comandant al Comandamentului Militar al NATO la Napoli (sud). Este prima femeie afroamericană în această funcţie. În vârstă de 56 de ani, amiralul Michelle Howard l-a înlocuit pe amiralul Mark Ferguson, în cursul unei ceremonii organizate în incinta bazei NATO din apropiere de Napoli (...).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Un nou ambasador al Federației Ruse la București

Un nou ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti

Fostul ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a fost numit şeful misiunii diplomatice ruseşti la Bucureşti, a anunţat agenţia TASS, citată de Unimedia.md. Un decret în acest sens a fost semnat de preşedintele Vladimir Putin. Kuzmin îl va schimba în acest post pe Oleg Malginov. Născut la 24 iunie 1953, la Moscova, Kuzmin a absolvit, în 1975, Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale (...).

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Comisie a Parlamentului European pentru „Panama Papers”

Comisie a Parlamentului European pentru „Panama Papers”

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru dezvăluirile „Panama Papers” privind informaţii detaliate despre companii offshore şi beneficiarii lor. Comisia va avea 65 de membri şi 12 luni la dispoziţie pentru a prezenta un raport. Vor fi investigate presupusele contravenţii şi greşeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislaţiei UE privind spălarea de bani, evitarea taxelor şi evaziunea fiscală.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Măsuri severe de securitate la Campionatul European de Fotbal

Măsuri severe de securitate la Campionatul European de Fotbal

Guvernul francez a lansat, cu ocazia Euro 2016, o aplicaţie pentru smartphone menită să prevină populaţia în privinţa unei „crize majore” de terorism, aplicaţie intitulată „Alertă atentat” (SAIP). Aplicaţia este disponibilă gratuit în limbile franceză şi engleză şi completează dispozitivul obişnuit de alerte, precum sirenele sau instrucţiunile forţelor de ordine.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Roza vânturilor

Luna Dunării

Luna Dunării

Pe parcursul „Lunii Dunării” (10 iunie – 10 iulie 2016), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române”, autorităţile guvernamentale centrale şi locale, municipalităţile şi organizaţiile non-guvernamentale, asociaţiile, şcolile şi grădiniţele, comunităţile ştiinţifice colaborează, în cadrul unui parteneriat care are ca obiectiv desfăşurarea a numeroase activităţi independente sau comune, pe plan local, naţional şi regional, urmărindu-se conştientizarea populaţiei în legătură cu importanţa multiplă a Dunării şi a afluenţilor ei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Statui vivante, în parcurile din București

Statui vivante, în parcurile din Bucureşti

Bucureştenii vor putea să le admire pe Coana Chiriţa, Andromaca, Miţa Biciclista şi alte personaje celebre cu prilejul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Statui Vivante (FISV), care se va desfăşura în perioada 16-20 iunie în diverse locaţii din Capitală. Organizat de Teatrul Masca, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriei Sectorului 3, Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, Muzeul Municipiului Bucureşti, ARCUB, şi cofinanţat de UNITER din încasările speciale ale timbrului teatral, FISV 2016 are misiunea de a genera un act de cultură autentic şi impune prezenţa Teatrului Masca în spaţiul statuii vivante, atât prin creaţiile proprii, cât şi, mai ales, prin efortul de a implica în astfel de proiecte tinerele generaţii de actori.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Maraton cinematografic, la Ploiești

Maraton cinematografic, la Ploieşti

Anul acesta, Festivalul Internaţional de Film Ploieşti (PIFF) se află a V-a ediţie şi va avea loc în perioada 16-19 iunie la Cinema City din AFI Palace Ploieşti. Festivalul este organizat de Helen Film şi Parcfilm, în parteneriat cu AFI Palace Ploieşti, Cut & Play Media şi Fundaţia Comunitară Prahova, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Expoziție dedicată Primului Război Mondial, la Muzeul Național Cotroceni

Expoziţie dedicată Primului Război Mondial, la Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte, până la 21 august, expoziţia Marele Război, dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, eveniment istoric hotărât, în 1916, în cadrul reuniunii Consiliului de Coroană, la Palatul Cotroceni. Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Arhive Diplomatice, Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional Peleş, Arhivele Naţionale ale României şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Visul unei nopți de vară, la Teatrul de Comedie

Visul unei nopţi de vară, la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie prezintă un eveniment teatral de proporţii vara aceasta, producţia californiană Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, în regia lui Tim Robbins. Trei reprezentaţii extraordinare, pe 22, 23 şi 24 iunie (ora 19.00), îl vor aduce în prim-plan pe marele actor şi regizor de teatru şi film Tim Robbins, împreună cu trupa sa, The Actors’ Gang, în Bucureşti, la Teatrul de Comedie.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Festivalul Filmului European, la Tokyo și Kyoto

Festivalul Filmului European, la Tokyo şi Kyoto

În perioada 18 iunie-15 iulie se desfăşoară a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European EU Film Days în Japonia, la Tokyo şi Kyoto, informează un comunicat emis de Institutul Cultural Român (ICR). Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2003 şi de atunci a avut loc în fiecare an. Începând cu 2007, manifestarea a fost organizată de Centrul Naţional de Film (NFC), care face parte din Muzeul de Artă Modernă din Tokyo.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Ro­mânia organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotă­rârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 12, 14-20 iunie 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.