• CECCAR

  CECCAR

  21 septembrie, Ziua Naţională a Contabilului Român
  22 septembrie, Forumul Naţional al Practicilor Mici şi Mijlocii
  23-24 septembrie, Congresul Profesiei Contabile

 • Parlamentul României

  Parlamentul României

  Darea de seamă a premierului Dacian Cioloş

 • Uniunea Europeană

  Uniunea Europeană

  Acţiuni concertate pentru consolidarea spaţiului comunitar

 • CNIPMMR

  CNIPMMR

  Lansarea „Programului de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri”

 • Banca Națională a României

  Banca Naţională a României

  Rata anuală a inflaţiei, minus 0,2% în august

La început a fost cuvântul...

Punct și de la capăt

Punct şi de la capăt

Multora dintre noi li s-a întâmplat să-şi dorească – pretutindeni în spaţiul public unde se rostesc discursuri – ca oratorii cu chef de vorbă să pună, cât mai repede, PUNCT expunerilor lor. Situaţii în care ne confruntăm cu PUNCTUL sunt, însă, extrem de numeroase, nu numai în ceea ce priveşte „vorbirea la liber”, ci şi în ceea ce scriem.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

În preajma celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile

Privire spre viitor pe temelia tradițiilor și a prezentului

Privire spre viitor pe temelia tradiţiilor şi a prezentului

Convorbire cu prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, preşedintele CECCAR Teodor Brateş: Înainte de toate, vă rog, domnule preşedinte, să conturaţi în sinteză o imagine de ansamblu a manifestărilor din această săptămână care poartă girul de prestigiu al autenticului brand naţional reprezentat ...

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Agenda CECCAR

Ziua Națională a Contabilului Român – sărbătoare națională a profesiei

Ziua Naţională a Contabilului Român – sărbătoare naţională a profesiei

Specialişti din domeniile financiar-contabil şi fiscal, reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai mediului de afaceri şi ai celui academic vor participa, la 21 septembrie, la cea de-a XII-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român, organizată de CECCAR la nivel naţional, în toate judeţele.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Forumul Național al PMM, în sprijinul IMM-urilor

Forumul Naţional al PMM, în sprijinul IMM-urilor

Aşa cum este bine cunoscut, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) se preocupă permanent de buna desfăşurare a activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din ţara noastră, segment de bază al economiei naţionale. În acest context, CECCAR organizează, la 22 septembrie a.c., un eveniment important înscris în agenda acestei toamne – Forumul Naţional al PMM, cu tema Competitivitatea IMM-urilor în contextul evoluţiilor tehnologice şi incertitudinii economice.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XIX)

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XIX)

Aşa cum am subliniat în numărul precedent, începutul primului deceniu din secolul al XXI-lea a fost marcat în plan naţional de cele dintâi semne de relansare a economiei. Acest proces a coincis şi cu demararea negocierilor în vederea aderării României la Uniunea Europeană, precum şi cu finalizarea procedurilor obligatorii pentru obţinerea statutului de stat membru al NATO.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Fonduri europene

POCU: 47,8 milioane de euro pentru practică plătită în cadrul companiilor

POCU: 47,8 milioane de euro pentru practică plătită în cadrul companiilor

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului Stagii de practică pentru elevi şi studenţi în sectorul agroalimentar, industrie şi servicii, cu o alocare totală în valoare de peste 47,8 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Fondurile europene sunt alocate pentru programe de învăţare la locul de muncă destinate elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal şi persoanelor din învăţământul postliceal, inclusiv şcoli de maiştri, în vederea creşterii numărului absolvenţilor care îşi găsesc un loc de muncă.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Direct de la sursă

Participarea reprezentanților statului în AGA nu se mai remunerează

Participarea reprezentanţilor statului în AGA nu se mai remunerează

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct sau indirect o participaţie majoritară. Potrivit actului normativ, respectivii operatori economici nu mai pot acorda remuneraţii reprezentanţilor în adunările generale ale acţionarilor.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Impozitare echitabilă: Comisia Europeană va elabora prima listă comună a UE care va cuprinde jurisdicțiile fiscale necooperante

Impozitare echitabilă: Comisia Europeană va elabora prima listă comună a UE care va cuprinde jurisdicţiile fiscale necooperante

Comisia Europeană (CE) lucrează la elaborarea unei prime liste comune a UE care va cuprinde jurisdicţiile fiscale necooperante, începând prin a prezenta o evaluare prealabilă („tablou de bord al indicatorilor”) a tuturor ţărilor terţe în raport cu o serie de indicatori principali. Ulterior, statelor membre le revine sarcina de a alege ţările care ar trebui analizate mai în detaliu în lunile următoare, astfel încât să poată fi identificate cu precizie cele care nu respectă normele în ceea ce priveşte impozitarea.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

MFP propune suplimentarea plafonului de garanții pentru Prima Casă cu 500 de milioane de lei

MFP propune suplimentarea plafonului de garanţii pentru Prima Casă cu 500 de milioane de lei

Propunerea avansată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vine atât în sprijinul potenţialilor beneficiari ai programului, cât şi al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin Prima Casă şi care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să îşi mai finanţeze tranzacţiile prin program.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Progrese semnificative în implementarea măsurilor de simplificare a relației dintre cetățeni și administrație

Progrese semnificative în implementarea măsurilor de simplificare a relaţiei dintre cetăţeni şi administraţie

Măsurile de simplificare a relaţiei dintre cetăţeni şi administraţie adoptate de Guvern sunt în proces avansat de implementare la nivelul instituţiilor din administraţia centrală, arată un prim bilanţ al acestui pachet legislativ, discutat în şedinţa de Guvern de vineri, 16 septembrie. Demersurile pentru debirocratizare, incluse în acest pachet, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetăţenii, punerea la dispoziţie a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghişeu.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Noi reglementări referitoare la comisioanele interbancare pentru plata cu cardul

Noi reglementări referitoare la comisioanele interbancare pentru plata cu cardul

Guvernul a stabilit unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2015/751 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacţiile de plată cu cardul. Hotărârea adoptată de Executiv reglementează anumite aspecte din cadrul relaţiei dintre prestatorii de servicii de plată şi consumatori în cazul plăţilor cu cardul şi plăţilor bazate pe card efectuate pe internet şi pe dispozitive mobile.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Demersuri pentru declararea Munților Făgăraș ca parc național

Demersuri pentru declararea Munţilor Făgăraş ca parc naţional

Executivul a aprobat, printr-un memorandum, iniţierea procesului de înfiinţare a Parcului Naţional Munţii Făgăraş ca un parc emblematic al României şi Europei. Actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc naţional, care se vor derula în perioada octombrie 2016-2020. Totodată, în acest scop, va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, responsabil cu activităţile de analiză, aprobare şi planificare.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Breviar statistic

Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele șapte luni, ca serie brută, cu 8,6%

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele şapte luni, ca serie brută, cu 8,6%

În luna iulie 2016, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, faţă de luna precedentă a scăzut ca serie brută cu 2,2% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 7,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,0%.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Producția industrială a scăzut cu 3,4% în iulie 2016 față de iulie 2015

Producţia industrială a scăzut cu 3,4% în iulie 2016 faţă de iulie 2015

În luna iulie 2016, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,4%, ca serie brută, şi a crescut cu 0,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 3,4% şi a rămas la acelaşi nivel ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

BNR: Deficitul de cont curent, 2,157 miliarde de euro în primele șapte luni

BNR: Deficitul de cont curent, 2,157 miliarde de euro în primele şapte luni

În perioada ianuarie-iulie 2016, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,157 miliarde de euro, comparativ cu 756 de milioane de euro în perioada ianuarie-iulie 2015; în structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,226 miliarde de euro, respectiv cu 211 milioane de euro, balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 308 milioane de euro, iar balanţa serviciilor, un excedent majorat cu 344 de milioane de euro, relevă datele publicate de Banca Naţională a României.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Rata anuală a inflației, minus 0,2% în august

Rata anuală a inflaţiei, minus 0,2% în august

Rata anuală a inflaţiei a fost de minus 0,2% în luna august, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). „Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,3%”, se arată în comunicat.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10 în T2

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10 în T2

În trimestrul al doilea al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5,26 milioane de persoane, în scădere cu 13.000 faţă de trimestrul precedent, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% faţă de trimestrul anterior. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,7% (comparativ cu 56,4% în primele trei luni).

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

În primul semestru, turiștii nerezidenți sosiți în România au cheltuit 2,76 miliarde de lei

În primul semestru, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit 2,76 miliarde de lei

În prima jumătate a acestui an, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,092 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2,761 miliarde de lei (în medie, 2.527,5 lei/persoană), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul II 2016 a fost de 678.700, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,650 miliarde de lei.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Lumea în care trăim

Noi reacții la fenomenul migrației

Noi reacţii la fenomenul migraţiei

A fost dat publicităţii Apelul miniştrilor de interne din Franţa şi Germania, Bernard Cazeneuve şi, respectiv, Thomas de Maizière, prin care se solicită Uniunii Europene să susţină mai puternic şi prin mijloace diversificate statele prin care imigranţii intră în spaţiul comunitar. În acest sens s-a pus accentul pe necesitatea adoptării de noi măsuri care să sprijine mai activ Grecia şi Italia, ţările cele mai expuse fenomenului migraţiei.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Pe primul loc în topul libertății economice se află Hong Kong

Pe primul loc în topul libertăţii economice se află Hong Kong

Institutul Fraser a publicat raportul anual intitulat Economic Freedom of the World. Pe primul loc la capitolul libertăţii economice se situează Hong Kong. Urmează Singapore şi Noua Zeelandă. Hong Kong a înregistrat o creştere economică de 1,7% în trimestrul al doilea al acestui an, în condiţiile în care a consemnat progrese în materie de reglementări în sensul eliminării unor bariere din calea investitorilor.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

SUA: Demersuri pentru constituirea unei forțe de reacție rapide cibernetice

SUA: Demersuri pentru constituirea unei forţe de reacţie rapide cibernetice

O oficialitate a Pentagonului, generalul-maior Walter E. Piatt, a subliniat că dezvoltarea capacităţilor de luptă cibernetice şi electronice din Rusia stârneşte îngrijorare la Washington. Oficialul a relevat că sarcina recent înfiinţatului birou specializat în domeniu „este de a completa lipsurile pe care le sesizam în condiţii reale de conflict, în urma rapoartelor întocmite de comandanţii trupelor noastre”.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Comentariul ediției

Interesul public din dublă perspectivă, internă-externă

Interesul public din dublă perspectivă, internă-externă

Teodor Brateş

Cine citeşte agenda publică din aceste zile – aşa cum o prezintă mass-media din ţara noastră – este profund derutat. Mai ales, se află în situaţia de a nu identifica linia de demarcaţie între campania electorală pură (adică lupta „la baionetă” între competitori) şi temele de primă importanţă pentru fiecare cetăţean, teme care ne unesc în ceea ce considerăm, pe bună dreptate, cu toţii, că ne reprezintă, cu adevărat, ţara, naţiunea din care facem organic parte.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Eveniment

Sezonul estival, la vremea bilanțului

Sezonul estival, la vremea bilanţului

Alexandra Rizea

Cu toate că nu există o dată fixă pentru încheierea sezonului estival (multe depind de condiţiile meteorologice, de cât de mult se prelungeşte vara, inclusiv sub influenţa schimbărilor de climă), la mijlocul lunii septembrie, tour-operatorii şi hotelierii fac un prim bilanţ estimativ. Pentru 2016, cifrele avansate de specialişti depun mărturie că recent încheiatul, oficial, sezon estival a fost, după unii, „cel mai bun din ultimul deceniu”, iar după alţii, „cel mai bun din ultimii şase ani”.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Cariere. Drumul spre performanță

„Ceea ce contează cu adevărat este performanța profesională”

„Ceea ce contează cu adevărat este performanţa profesională”

Interviu cu Marta-Csilla Popa-Aved, director executiv al Filialei CECCAR Harghita: „De-a lungul întregii mele activităţi de până acum m-am convins că elementele esenţiale ale exercitării profesiei contabile sunt seriozitatea şi responsabilitatea, sintetizate în conceptul de profesionalism. Am început să lucrez în anul 1981, după absolvirea Facultăţii de Industrializare a Lemnului de la Universitatea din Braşov.”

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

MAREXPERT CONSULTING, din Bistrița – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Bistrița-Năsăud

MAREXPERT CONSULTING, din Bistriţa – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Bistriţa-Năsăud

Societatea de expertiză contabilă MAREXPERT CONSULTING SRL a fost înfiinţată în anul 2000 de către un expert contabil, asociat unic, cu vaste cunoştinţe în domeniile contabilitate şi fiscalitate. Cu o experienţă de 16 ani, MAREXPERT CONSULTING oferă servicii de contabilitate financiară şi de gestiune, de analiză economico-financiară, de expertiză contabilă.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

CNIPMMR a lansat Programul de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri

CNIPMMR a lansat Programul de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat Programul de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când o organizaţie patronală promovează un astfel de document. „Am decis să schimbăm tipul de abordare şi de paradigmă în sensul trecerii de la exprimarea unor poziţii predominant reactive la ceea ce se întâmplă în mediul politic la promovarea de poziţii proactive.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Aspecte juridice, contabile și fiscale privind fuziunea societăților – partea a II-a –

Aspecte juridice, contabile şi fiscale privind fuziunea societăţilor
– partea a II-a –

Corina Graziella Bâtcă-Dumitru

Acest articol îşi propune să analizeze şi să exemplifice principalele aspecte privind fuziunea societăţilor, pe baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în con­tabilitate a prin­cipalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a so­cie­tăţilor, precum şi de retragere sau excludere a unor asociaţi din cadrul societăţilor, publicat în Moni­torul Oficial nr. 711 şi 711 bis din 22 septembrie 2015.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Fiscalitatea operațiunilor corporatiste

Fiscalitatea operaţiunilor corporatiste

Dorica Dragoş (COMAN)

Fiscalitatea a avut în toate timpurile o importanţă covârşitoare pentru orice societate, constituind suportul financiar care stă la baza dezvoltării acesteia, indiferent de eră, regim politic sau etapă de dezvoltare. Integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană şi transformările produse în România din dorinţa de armonizare a tuturor domeniilor cu cele din Uniune au afectat şi sistemul fiscal din ţara noastră, acesta suferind în ultimii ani numeroase modificări şi adaptări.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Curier legislativ

Reglementări privind contractele de credit pentru bunuri imobile

Reglementări privind contractele de credit pentru bunuri imobile

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care are ca obiect reglementarea drepturilor şi obligaţiilor părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Actul normativ transpune la nivel naţional dispoziţiile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European şi a Consiliului şi reglementează unele aspecte specifice pieţei şi practicilor naţionale.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Tarifele RCA au fost plafonate pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de ASF

Tarifele RCA au fost plafonate pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de ASF

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piaţa asigurărilor RCA. Actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Modificări cu impact asupra legislației achizițiilor publice

Modificări cu impact asupra legislaţiei achiziţiilor publice

Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează unele acte normative cu impact asupra domeniului achiziţiilor publice, în contextul îndeplinirii condiţionalităţilor ex ante ce îi revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Este vorba despre modificări aduse Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice şi Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Noi acte normative

Noi acte normative

Următoarele acte normative au fost publicate recent în Monitorul Oficial: Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 4 din 31 august 2016 pentru modificarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit (Monitorul Oficial nr. 706/12.09.2016)

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Proiecte aflate în dezbatere publică

Proiecte aflate în dezbatere publică

O serie de proiecte legislative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Revista presei economice

Prea puțină Uniune, insuficientă Europă

Prea puţină Uniune, insuficientă Europă

Raportul prezentat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, forului legislativ al UE s-a aflat şi continuă să se afle în centrul atenţiei, opiniile analiştilor şi ale gazetarilor fiind – cum se spune – împărţite. Nici nu este de mirare, întrucât temele „atacate” de şeful Executivului de la Bruxelles sunt de o însemnătate excepţională. Presa autohtonă, inclusiv cea economică, s-a alăturat „corului” de critici, ocupându-se mai puţin de examinarea aprofundată a obiectivelor cuprinse în raport.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Top 100 companii cu numărul cel mai mare de angajări

Top 100 companii cu numărul cel mai mare de angajări

Procesele şi fenomenele cele mai caracteristice de pe piaţa muncii reprezintă o temă permanentă de analiză întrucât în primă şi ultimă instanţă de numărul şi calitatea joburilor depinde în mod esenţial creşterea economică sănătoasă, ca sursă principală a prosperităţii. Această optică cu un larg caracter de generalizare capătă concreteţe în Ziarul Financiar din 16 septembrie a.c., prin analiza semnată de Adelina Mihai.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Roza vânturilor

Festivalul Internațional de Carte Transilvania, la a IV-a ediție

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, la a IV-a ediţie

Între 4 şi 9 octombrie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca se va desfăşura Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT), eveniment aflat la a IV-a ediţie. Organizat de Asociaţia Culturală Eikon Cluj-Napoca şi Primăria municipiului, festivalul susţine cultura scrisă română şi universală prin lansări de carte, recitaluri de poezie şi lecturi publice, întâlniri cu scriitori români şi străini, dezbateri, conferinţe, colocvii şi concerte.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Spectacole de referință pe scena TNB, în această toamnă

Spectacole de referinţă pe scena TNB, în această toamnă

Publicul pasionat de teatru va avea ocazia să revadă, în această toamnă, comedia Dineu cu proşti, a lui Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, care va deschide stagiunea 2016-2017 a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Cu o distribuţie de prestigiu, din care fac parte Horaţiu Mălăele şi Medeea Marinescu, Dineu cu proşti este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de publicul bucureştean şi va avea prima reprezentaţie în ziua de 20 septembrie, de la ora 20.00, în Sala Mare.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Fotografii și obiecte din Primul Război Mondial, la Muzeul Național de Istorie

Fotografii şi obiecte din Primul Război Mondial, la Muzeul Naţional de Istorie

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduieşte, începând cu mijlocul lunii septembrie, expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării a 100 de ani de la intrarea ţării noastre în conflagraţia ce a redesenat harta Europei. Expoziţia reprezintă o iniţiativă a MNIR şi a fost realizată cu sprijinul a 20 de instituţii din ţară şi Republica Moldova.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Concerte dedicate muzicii clasice și contemporane, instalații multimedia și workshopuri, la Innersound New Arts Festival

Concerte dedicate muzicii clasice şi contemporane, instalaţii multimedia şi workshopuri, la Innersound New Arts Festival

A IV-a ediţie a Innersound New Arts Festival aduce în Bucureşti, între 28 septembrie şi 1 octombrie, concerte camerale, instalaţii, film mut şi fotografie, precum şi workshopuri creative, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR). Evenimentul este organizat de Asociaţia Art&Co şi Asociaţia OPUS şi îşi propune să ofere o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relaţie cu artele vizuale, film şi multimedia.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021

Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021

Timişoara este oraşul care a câştigat lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, ca urmare a deciziei juriului de experţi independenţi responsabil cu evaluarea candidaturilor. Patru candidaturi s-au aflat pe lista scurtă, după runda iniţială de preselecţie, din decembrie 2015: Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Desemnarea oficială a oraşului Timişoara de către Ministerul Culturii urmează să aibă loc în lunile următoare.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 25, 20-26 septembrie 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.