În apropierea sfintei sărbători a Crăciunului și în prag de an nou, Consiliul Superior al CECCAR și redacţia publicaţiei CECCAR Business Magazine adresează cititorilor și colaboratorilor, tuturor experţilor contabili și contabililor autorizaţi, cele mai bune gânduri și calde felicitări pentru realizările din 2016, odată cu urări de noi și mai mari succese în tot ceea ce întreprind pentru îmbogăţirea împlinirilor personale și afirmarea mai puternică a întregii noastre comunităţi profesionale în viaţa economică și socială a României.

Cu fiecare an care ne apropie de centenarul Marii Uniri de la 1918, speranţele noastre într-un viitor mai bun capătă mai multă consistenţă prin exprimarea voinţei unanime de a aduce contribuţii tot mai însemnate la împlinirea idealurilor noastre naţionale.

La mulţi ani!

Mesajul Consiliului Superior al CECCAR

2016 – anul calității noi, superioare în activitatea CECCAR

2016 – anul calităţii noi, superioare în activitatea CECCAR

În aceste zile ale finalului de an, toţi membrii CECCAR, întreaga noastră comunitate profesională avem deplina îndreptăţire să consemnăm, cu satisfacţie, realizări de seamă în demersurile comune pentru propria perfecţionare în vederea sporirii contribuţiilor individuale, de echipă şi pe ansamblul Corpului la dezvoltarea economică şi socială a României.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Agenda CECCAR

CECCAR Constanța: Ceremonia de depunere a jurământului de către noii membri ai filialei

CECCAR Constanţa: Ceremonia de depunere a jurământului de către noii membri ai filialei

Absolvenţii din Constanţa ai examenului de aptitudini organizat de CECCAR la nivel naţional în luna noiembrie au depus jurământul, la 15 decembrie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Hotelul Ibis. Ceremonia a fost oficiată de preşedintele CECCAR Constanţa, Gheorghe Ivaşcu. Alături de cei peste 80 de noi experţi contabili, la eveniment au participat şi membrii Consiliului filialei, ai Comisiei de disciplină şi alţi profesionişti contabili.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Filiala CECCAR Dolj: Seminar de fiscalitate, în colaborare cu AJFP

La Dolj a avut loc, la 14 decembrie, un seminar pe teme de fiscalitate, organizat în colaborare cu Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova. Specialişti ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj, din cadrul serviciilor de asistenţă contribuabili şi inspecţie fiscală, au prezentat noutăţi legislative cuprinse în Codurile fiscal şi de procedură fiscală, menţionate în OUG nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Direct de la sursă

Atragerea unor noi talente în profesia contabilă, o preocupare permanentă a IFAC

Atragerea unor noi talente în profesia contabilă, o preocupare permanentă a IFAC

Într-un scurt video realizat pentru Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) şi promovat în cel mai recent buletin de ştiri al Reţelei Globale pentru Cunoştinţe a IFAC (IFAC Global Knowledge Gateway), Jeffrey C. Thomson, CMA, CAE, Preşedinte şi CEO al Institutului Contabililor de Gestiune (IMA), vorbeşte despre modalităţile prin care profesioniştii contabili pot face mai atractivă profesia lor pentru tineri, dar şi pentru specialişti din alte profesii.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Contabilitatea şi automatizarea

Un recent articol publicat în revista online Accounting Today prezintă pe scurt transformările pe care profesia contabilă le resimte şi le va resimţi din ce în ce mai acut odată cu trecerea la tehnologia Cloud şi la automatizarea proceselor: „Inteligenţa artificială va clasifica priorităţile (profesioniştilor), le va furniza informaţii utile despre clienţi, permiţându-le să îşi redefinească rolul de contabili şi consilieri, aducând un plus de valoare pentru clienţii lor”.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Prioritățile Consiliului pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (IASB) pentru 2021 – Interviu cu președintele IASB

Priorităţile Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASB) pentru 2021 – Interviu cu preşedintele IASB

Preşedintele IASB, Hans Hoogervorst, explică într-un scurt interviu motivele pentru care agenda Consiliului face obiectul unor consultări la fiecare cinci ani. În contextul în care IASB se concentrează în prezent pe finalizarea proiectelor sale legate de asigurări şi de Cadrul general conceptual, Hans Hoogervorst menţionează că axa centrală a activităţilor IASB este acum „îmbunătăţirea comunicării”.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Globalizarea standardelor de contabilitate şi audit

„La nivel mondial, numeroase state şi jurisdicţii impun ca situaţiile financiare ale entităţilor să fie întocmite în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară şi ca auditurile să fie realizate conform Standardelor Internaţionale de Audit. Deşi utilizarea IFRS şi a ISA nu este obligatorie în ţări cum ar fi Statele Unite ale Americii, într-o economie din ce în ce mai globalizată numeroase firme de contabilitate trebuie să poată răspunde necesităţilor clienţilor lor care îşi desfăşoară activitatea şi dincolo de graniţele statului în care îşi au reşedinţa.”

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Seminarul membrilor de onoare ai Academiei de Ştiinţe şi Tehnici Contabile şi Financiare din Franţa

Academia de Ştiinţe şi Tehnici Contabile şi Financiare din Franţa organizează la fiecare început de an Seminarul membrilor de onoare, eveniment la care participă membrii fondatori ai organismului, profesionişti contabili şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere şi din administraţia publică. În 2017, seminarul va avea loc la 25 ianuarie, la Paris, în intervalul orar 9.30-12.30 (CET), şi se va desfăşura în prezenţa preşedintelui Consiliului de Stat, Jean-Marc Sauvé.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Măsuri pentru creșterea pensiilor și menținerea salariilor bugetarilor

Măsuri pentru creşterea pensiilor şi menţinerea salariilor bugetarilor

Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru creşterea pensiilor şi menţinerea drepturilor salariale obţinute în cursul acestui an de personalul din sectorul bugetar, în condiţiile asigurării stabilităţii bugetare, precum şi prevederi referitoare la domeniul bugetar-fiscal. „Aceste măsuri au fost promovate în regim de urgenţă pentru a asigura stabilitatea bugetară şi a permite viitorului Guvern să elaboreze proiectul legii bugetului de stat şi al legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi să-şi stabilească propriile politici publice”, precizează Executivul, într-un comunicat.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Taxele şi impozitele se pot plăti şi online pe www.ghiseul.ro

Persoanele fizice îşi pot plăti obligaţiile fiscale şi prin intermediul www.ghiseul.ro. Prin înrolarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în Ghiseul.ro, contribuabilii persoane fizice pot efectua online plata taxelor şi impozitelor pe care le datorează către ANAF, cum ar fi: impozitul pe venituri din salarii sau din folosinţa bunurilor, impozitul pe venituri din dividende, dobânzi, premii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală sau din activităţi agricole.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Noi proceduri pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se stabilesc reguli pentru ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, informează un comunicat de presă emis de Executiv. Potrivit sursei citate, Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificat şi completat astfel încât să fie rezolvate problemele existente în acest domeniu.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

A fost aprobată constituirea Consiliului de Etică şi Management Universitar

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat, prin ordin, constituirea Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) şi Regulamentul de organizare şi funcţionare aferent acestui organism consultativ al MENCS. „Misiunea Consiliului este dezvoltarea culturii etice şi a integrităţii în universităţile din România. (...)”

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Pacienții, medicii și farmaciștii ar putea raporta online reacțiile adverse la medicamente

Pacienţii, medicii şi farmaciştii ar putea raporta online reacţiile adverse la medicamente

Pacienţii, medicii, farmaciştii şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii ar putea raporta spontan anumite reacţii la medicamentele care au autorizaţie de punere pe piaţă în România, online, pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), sau pe bază de fişă care se trimite prin poştă, fax sau e-mail către ANMDM, arată un proiect al Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Fonduri europene

Noi alocări pentru viitorul profesional al tinerilor

Noi alocări pentru viitorul profesional al tinerilor

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte Viitor pentru tineri (II) — Integrarea durabilă pe piaţa muncii a tinerilor NEET din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, cu o finanţare de 236,338 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman (POCU).

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Conectarea la era digitală

ANCOM: Consumăm, în medie, 0,5 GB de internet mobil în fiecare lună

ANCOM: Consumăm, în medie, 0,5 GB de internet mobil în fiecare lună

Utilizatorii români de telefonie mobilă şi internet pe mobil au consumat lunar, în medie, în primul semestru al anului, 499 MB de trafic de internet mobil (faţă de 336 MB în intervalul de raportare precedent), au trimis 73 de SMS-uri naţionale (dintre care 59 în reţeaua proprie şi 14 în afara reţelei) şi au efectuat apeluri însumând 262 de minute de pe terminalul propriu, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care citează datele Veritel.ro.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

România, unul dintre cele mai rapide ritmuri de adoptare a tehnologiei contactless

România, unul dintre cele mai rapide ritmuri de adoptare a tehnologiei contactless

Ponderea plăţilor contactless în totalul tranzacţiilor de plată cu carduri Visa în România s-a dublat în mai puţin de un an, de la 10% la începutul lui 2016 la 20% în trimestrul al treilea al anului. Astfel, în 2016 a continuat tendinţa de creştere spectaculoasă a utilizării tehnologiei contactless consemnată începând din 2015, an în care plăţile cu carduri contactless Visa au crescut de peste 20 de ori.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Sistemul global de navigație prin satelit al Europei a devenit operațional

Sistemul global de navigaţie prin satelit al Europei a devenit operaţional

Galileo, sistemul european de navigaţie prin satelit, a început la mijlocul lunii decembrie furnizarea de servicii iniţiale pentru autorităţile publice, întreprinderi şi cetăţeni, informează Comisia Europeană (CE). Acesta este primul pas către capacitatea operaţională deplină. Galileo este programul Uniunii Europene (UE) în domeniul Sistemelor Globale de Navigaţie prin Satelit (GNSS).

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Facebook va „inventaria” știrile false

Facebook va „inventaria” ştirile false

Facebook va începe marcarea ştirilor false cu etichete de avertizare, transmite CNN, citat de News.ro. Potrivit reprezentanţilor companiei, ştirile cu informaţii false, publicate cu intenţia de a manipula, vor fi marcate cu un „steag” de reţeaua socială în momentul în care utilizatorii vor încerca să le distribuie.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Instagram a ajuns la 600 de milioane de utilizatori

Instagram a ajuns la 600 de milioane de utilizatori

Reţeaua de socializare deţinută de Facebook a atins pragul de 600 de milioane de utilizatori, potrivit unui anunţ Instagram, citat de News.ro. Potrivit sursei citate, 100 de milioane dintre aceştia sunt utilizatori noi înregistraţi în ultimele 6 luni. În 2016, reţeaua de socializare a introdus numeroase noutăţi, care au contribuit la această creştere. Stories, conţinutul efemer afişat în fruntea feedului, rankingul pe bază de algoritm, funcţia de zoom, live video şi bookmarkurile sunt doar câteva dintre noutăţile pe care Instagram le-a adus în anul care se încheie.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Breviar statistic

Rata anuală a inflației, -0,7% în noiembrie

Rata anuală a inflaţiei, -0,7% în noiembrie

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna noiembrie la -0,7%, de la -0,4% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele INS, preluate de News.ro, relevă că preţurile de consum au crescut în noiembrie, în medie, cu 0,07% comparativ cu luna octombrie. Astfel, alimentele s-au scumpit cel mai mult luna trecută, cu 0,23%, în medie, faţă de luna octombrie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat nesemnificativ, cu 0,02%.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Eurostat: Un sfert dintre români au salarii mici

Statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare număr de lucrători în categoria cu salarii mici sunt Letonia (25,5%), România (24,4%), Lituania (24%) şi Polonia (23,6%), se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Pe ansamblul UE, unul din şase lucrători este inclus în această categorie, statele membre unde acest număr este redus fiind Suedia (2,6%), Belgia (3,8%) şi Finlanda (5,3%).

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

BNR: Investiţiile străine directe, 3,73 miliarde de euro în primele zece luni

În perioada ianuarie-octombrie 2016, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,919 miliarde de euro, comparativ cu 1,055 miliarde de euro în acelaşi interval al anului anterior, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,506 miliarde de euro, respectiv cu 729 de milioane de euro, balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 262 de milioane de euro, iar balanţa serviciilor, un excedent mai mare cu 633 de milioane de euro.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Numărul mediu de pensionari în T3, 5,251 milioane de persoane

Numărul mediu de pensionari în T3, 5,251 milioane de persoane

Numărul mediu de pensionari a fost, în al treilea trimestru al anului, de 5,251 milioane, în scădere cu 9.000 de persoane faţă de trimestrul precedent, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pensia medie lunară în intervalul analizat a fost de 951 lei, mai mare cu 0,8% faţă de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,3% (comparativ cu 53,7% în trimestrul precedent).

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Semnal editorial

Contabilitatea, expertiza și auditul afacerilor - abonamente 2017
Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a IV-a, revizuită și adăugită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a IV-a, revizuită şi adăugită

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale şi pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini. Prin acest examen naţional, CECCAR asigură accesul pe piaţa serviciilor contabile şi conexe, fie în calitate de expert contabil, fie în calitate de contabil autorizat, doar al acelor specialişti care posedă un înalt nivel de competenţă profesională şi conduită etică.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Comentariul ediției

Cele bune să se-adune...

Cele bune să se-adune...

Teodor Brateş

Încheiem anul 2016 în atmosfera sărbătorească obişnuită – cea care ne-a marcat şi ne marchează drumul în viaţă, de la copilărie până la senectute. Chiar dacă această atmosferă este dominantă, în preocupările noastre îşi găsesc loc (cel puţin) unele reflecţii care vizează nu numai momente specifice acestor zile, ci şi cele care privesc ceea ce numim ansamblul.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Eveniment

În jurul bradului tradițional

În jurul bradului tradiţional

Alexandra Rizea

În toate localităţile ţării, în întreprinderi şi instituţii, în casele noastre, momentele în care aprindem luminile ce împodobesc tradiţionalul brad de Crăciun şi de Anul Nou se constituie în veritabile evenimente pentru fiecare dintre noi şi pentru toţi cei dragi şi apropiaţi laolaltă. Ne dăm seama, mai limpede, mai puternic decât oricând, ce bine este să fim împreună, să trăim, la aceeaşi intensitate, cele mai trainice şi profunde sentimente, nu numai clipele de sărbătoare, ci şi momentele în care împlinirile de peste an se transformă în aspiraţii spre un mâine mai bun.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Cariere. Drumul spre performanță

Raționamentul profesional – sursa soluțiilor eficiente, a performanțelor personale și la nivelul întregii filiale 

Raţionamentul profesional – sursa soluţiilor eficiente, a performanţelor personale şi la nivelul întregii filiale 

Interviu cu Iulian Cristian Bosoanca, preşedintele Filialei CECCAR Mehedinţi: „Evoluţia mea profesională este strâns legată de propria preocupare în vederea unei perfecţionări continue, a investiţiilor în colaboratori bine pregătiţi, credincioşi valorilor morale, ceea ce a determinat creşterea încrederii acordate de clienţi, un tip de relaţionare cu ei în care interesele reciproce să fie slujite cu eficienţă şi sinceritate.”

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Contex Business – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Satu Mare

Contex Business – Premiul special al anului 2016 în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Satu Mare

Contex Business este o societate de contabilitate, expertiză contabilă şi servicii adiacente din domeniul financiar-contabil, înfiinţată în anul 2007. În prezent, în domeniul financiar-contabil, tendinţa generală este spre externalizarea serviciilor (outsourcing). Aceasta înseamnă că activităţile care în mod tradiţional erau realizate în interiorul companiilor (de către un departament de contabilitate sau de către o persoană) sunt preluate, în baza unui contract de prestări servicii, de o firmă specializată în domeniu.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

Schemă de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business

Executivul a aprobat, printr-un memorandum, Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business, măsură de ajutor de minimis care vizează finanţarea nerambursabilă a tehnologiilor de obţinere a materialelor şi/sau produselor cu impact redus asupra mediului prin utilizarea de materii prime naturale şi/sau materii prime reciclate, în scopul introducerii acestora în diferite sectoare ale economiei verzi.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Investors Club susţine start-up-urile şi IMM-urile româneşti printr-un fond de 5 milioane de euro

Asociaţia Investors Club a lansat Private Equity Network, o divizie specială formată din peste 20 de investitori din Investors Club, prin care intenţionează să facă plasamente private în start-up-uri şi IMM-uri cu management şi capital 100% românesc. Divizia vrea să investească 5 milioane de euro, informează News.ro. „Ne dorim să cunoaştem cât mai multe companii aflate la început de drum sau într-un stadiu incipient al dezvoltării lor.”

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Contabilitatea reorganizării sub formă de fuziune prin absorbţie realizată între societăţi care aplică reglementări contabile diferite – partea I –

Marian Săcărin

Reorganizarea sub formă de fuziune prin absorbţie se reflectă în contabilitate în funcţie de reglementările contabile pe care le aplică societăţile care sunt implicate în aceasta. Astfel, în cazul societăţilor care aplică IFRS, la contabilizarea fuziunii se ţine cont de Re­glementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare finan­cia­ră, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tran­zacţionare pe o piaţă reglementată, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.286/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Modificarea politicii contabile aplicabile investiţiilor imobiliare

Lucian Cernuşca

Articolul de faţă urmăreşte să pună în evidenţă tratamentul contabil aferent schim­bării ba­zei de evaluare a investiţiilor imobiliare prin trecerea de la reevaluare la cost. Or­di­­nul ministrului finanţelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea şi comple­ta­­rea unor reglementări contabile aduce ca noutate o serie de reguli care se aplică dacă se schimbă baza de evaluare a imobilizărilor corporale prin trecerea de la metoda re­­e­valuării la metoda costului.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Curier legislativ

Procedura privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, CASS şi CAS, aprobată prin ordin al preşedintelui ANAF

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.696/2016 este actul normativ prin care se aprobă procedura privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi contribuţii de asigurări sociale. Ordinul citat, care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1069/30.12.2016, modifică şi Formularul 600 Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Formularul 087 pentru aplicarea regimului special de către agricultori

Actul normativ care reglementează modelul şi conţinutul formularului 087, prin care agricultorii pot opta pentru aplicarea/încetarea aplicării regimului special de TVA, a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Prin ordinul amintit se modifică, de asemenea, şi formularul Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Instrucțiunile de completare a numărului de evidență a plății

Instrucţiunile de completare a numărului de evidenţă a plăţii

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.607/2016, publicat în Monitorul Oficial în ultimele zile ale anului trecut (MO nr. 1023/20.12.2016), reglementează Instrucţiunile de completare a numărului de evidenţă a plăţii inclusiv pentru situaţia terţilor popriţi, a instituţiilor de credit şi a autorităţilor publice pentru virarea sumelor ce se cuvin debitorilor, ca urmare a executării silite.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

ANAF va transmite electronic informaţiile referitoare la conturile bancare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va transmite informaţiile referitoare la conturile bancare doar la cererea justificată a organului fiscal local sau a altei autorităţi publice centrale şi locale şi numai după depunerea formularului protocolului de aderare reglementat prin OMFP nr. 2.632/2016 şi aprobarea accesului la serviciile disponibile în cadrul sistemului informatic PatrimVen, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3.592/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. nr. 1017/19.12.2016.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Ministerul Finanţelor Publice: Un nou set de reglementări contabile conforme cu IFRS

Societăţile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată vor aplica, începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar al anului 2016, un nou set de reglementări contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Declarație comună privind prioritățile legislative ale UE pentru 2017

Declaraţie comună privind priorităţile legislative ale UE pentru 2017

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, deţinătorul preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului, Robert Fico, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au semnat, săptămâna trecută, prima Declaraţie comună care stabileşte obiectivele şi priorităţile UE privind procesul legislativ pentru 2017.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

ANAF va modifica formularele privind colectarea creanţelor fiscale

Prevederile Codului de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare) impun modificarea modelelor formularelor utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale şi abrogarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.446/2014 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, emis în baza prevederilor vechiului Cod de procedură fiscală, abrogat.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

ANAF: Redefinirea criteriilor de selecţie a contribuabililor mari şi mijlocii

Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) a redefinit criteriile de includere a contribuabililor în categoriile „mari” şi „mijlocii”, pentru a se încadra în tendinţele economico-financiare actuale. Potrivit noilor reglementări, în categoria „marilor contribuabili” vor fi incluse şi societăţile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum şi contribuabilii nou-înfiinţaţi care, la data înfiinţării, se angajează să realizeze, în maximum trei ani consecutivi, investiţii de minimum 10 milioane de euro (criteriul investiţional).

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Legislaţie comentată

CECCAR, Radu Ciobanu

Sursa: Legea nr. 209 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonan­ţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial nr. 913/14.11.2016. Prin această lege se instituie obligaţia ca persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Termenele pentru înlocuirea treptată a caselor de marcat cu cele echipate cu jurnal electronic au fost amânate cu 9 luni

Guvernul a prorogat cu 9 luni termenele prevăzute de legislaţia actuală privind înlocuirea treptată a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie cu cele echipate cu jurnal electronic. „Astfel, agenţii economici vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru dotarea cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, astfel încât să nu le fie afectată activitatea, iar importatorii şi distribuitorii de aparate de marcat un interval de timp suficient pentru a-şi lichida stocurile şi modelele vechi şi pentru a obţine avizele tehnice şi autorizaţiile pentru noile modele”, precizează reprezentanţii Executivului.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

INS: 900.000 lei – pragurile valorice Intrastat pentru anul 2017

INS: 900.000 lei – pragurile valorice Intrastat pentru anul 2017

Actul normativ care stabileşte pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informaţiilor statistice de comerţ intracomunitar cu bunuri în anul 2017 a fost publicat recent în Monitorul Oficial (nr. 1005/14.12.2016). Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS) nr. 1.302/2016 prevede că pragurile valorice Intrastat pentru anul viitor sunt de 900.000 lei atât pentru expedierile intracomunitare de bunuri, cât şi pentru introducerile intracomunitare de bunuri.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Intrarea în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice se amână până la 1 august 2017

Intrarea în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice se amână până la 1 august 2017

Guvernul a prorogat, printr-o ordonanţă de urgenţă, până la 1 august 2017 intrarea în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările şi completările ulterioare. Amânarea cu încă şapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condiţiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar şi adoptarea normelor de aplicare a legii.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Proiecte aflate în dezbatere publică

Următoarele proiecte legislative sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Instrucţiunilor de completare a numărului de evidenţă a plăţii; Proiect de ordin pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Noi norme pentru pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi

Guvernul a adoptat, la sfârşitul lunii trecute, un act normativ prin care se stabilesc normele privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere. HG nr. 879/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 970/05.12.2016) şi a intrat în vigoare la data publicării.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Lumea în care trăim

Consiliul European de iarnă: România susține aplicarea strategiilor Pieței Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piața Unică Digitală

Consiliul European de iarnă: România susţine aplicarea strategiilor Pieţei Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piaţa Unică Digitală

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la recentul Summit al UE de la Bruxelles au fost abordate evoluţiile economice la nivel european. Obiectivele promovate de ţara noastră au vizat importanţa punerii în aplicare a strategiilor Pieţei Interne, inclusiv a Strategiei pentru Piaţa Unică Digitală. Preşedintele României a susţinut reflectarea în concluziile Consiliului European a obiectivelor legate de definitivarea Uniunii Energiei, cu respectarea dreptului statelor membre de a-şi stabili mixul energetic.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Studiu EY: Directorii financiari sunt preocupați de impactul datelor asupra raportărilor

Studiu EY: Directorii financiari sunt preocupaţi de impactul datelor asupra raportărilor

Ritmul şi volumul crescut de date afectează capacitatea directorilor financiari de a furniza rapid şi fără erori informaţii relevante consiliilor de administraţie, arată raportul How can reporting catch up with an accelerating world?, publicat de EY. 66% dintre respondenţii de la nivel global consideră că această problemă va influenţa semnificativ eficienţa raportării. Procentajul este semnificativ mai mare decât cel de anul trecut (57%). 

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Roza vânturilor

Weekend cu filme de Oscar, la cinema „Elvire Popesco”

Weekend cu filme de Oscar, la cinema „Elvire Popesco”

Cinema „Elvire Popesco” din Bucureşti va găzdui, la sfârşitul acestei săptămâni, Oscar Weekend, o selecţie a filmelor propuse la Oscarul pentru cel mai bun film străin de anul acesta. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi include proiecţii ale unor filme aflate pe lista scurtă în cursa pentru Oscar, dar şi producţii propuse la această categorie şi foarte apreciate de critica internaţională.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Filmele Sieranevada, Bacalaureat și Câini deschid programul proiecțiilor la MNȚR

Filmele Sieranevada, Bacalaureat şi Câini deschid programul proiecţiilor la MNŢR

Filmele româneşti Sieranevada, Bacalaureat şi Câini se numără printre primele pelicule care vor fi proiectate în noul an la Studioul „Horia Bernea” al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, informează News.ro.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Sala Radio: Au fost puse în vânzare abonamentele pentru reprezentațiile din perioada ianuarie-martie 2017

Sala Radio: Au fost puse în vânzare abonamentele pentru reprezentaţiile din perioada ianuarie-martie 2017

Sala Radio marchează începutul noului an cu o serie de concerte susţinute de personalităţi ale scenei româneşti şi internaţionale. Potrivit unui comunicat de presă, abonamentele pentru evenimentele incluse în programul Orchestrelor şi Corurilor Radio din perioada ianuarie-martie au fost puse în vânzare. Iubitorii muzicii clasice vor avea ocazia să-i asculte, la 15 ianuarie 2017, pe pianiştii Matei Rogoz şi Sergiu Tuhuţiu şi pe soprana Teodora Gheorghiu într-un concert dedicat centenarului Dinu Lipatti.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017

Ziua Internațională a Asteroizilor, recunoscută oficial de ONU

Ziua Internaţională a Asteroizilor, recunoscută oficial de ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut oficial Ziua Internaţională a Asteroizilor, care va fi celebrată la 30 iunie, informează contactmusic.com, citat de News.ro. Ziua Internaţională a Asteroizilor este o iniţiativă a chitaristului trupei Queen, Brian May, care a lansat, împreună cu Grigorij Richters, regizor şi producător de film, Danica Remy, B612 Foundation, şi astronautul Rusty Schweickart, pilotul modulului lunar din misiunea Apollo 9, o campanie pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul publicului larg privind pericolele pe care le pot genera rocile spaţiale care se prăbuşesc pe Terra şi pentru a promova programele de protejare a planetei.

  Nr. 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.