Workshop CECCAR-Mastercard: Master your card

La început a fost cuvântul...

„Stocuri limitate”

„Stocuri limitate”

Cât de credibilă poate fi o reclamă dacă, luni la rând, avertizează potenţialii cumpărători că „stocurile sunt limitate” la produsul mult lăudat? Evident, repetarea, într-o perioadă relativ îndelungată, a pseudo-informaţiei referitoare la „raritatea” unui produs pentru care se face respectiva publicitate nu mai are impactul dorit pe măsură ce timpul se scurge implacabil.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Agenda CECCAR

Conferința națională de expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară și Topul național al membrilor CECCAR

Conferinţa naţională de expertiză contabilă judiciară şi extrajudiciară şi Topul naţional al membrilor CECCAR

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează marţi,  28 noiembrie a.c, începând cu ora 14.00, la Hotel Sheraton, Platinum Ballroom, din Bucureşti, Conferinţa naţională de expertiză contabilă şi extrajudiciară. CECCAR, organismul profesional care gestionează profesia contabilă la nivel naţional, acordă o importanţă deosebită atribuţiilor pe care experţii contabili le au în sistemul judiciar şi mediul de afaceri prin intermediul expertizelor contabile judiciare şi extrajudiciare.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

CECCAR Dâmbovița: Operațiuni bancare în era digitală

CECCAR Dâmboviţa: Operaţiuni bancare în era digitală

Filiala Dâmboviţa a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează, în colaborare cu ING, astăzi, 27 noiembrie a.c., workshopul cu tema Operaţiuni bancare în era digitală. Asigurări de viaţă şi pensii private. Reprezentanţi ai ING, Liciana Birlog şi Daniela Savu – ING Office, şi Liliana Oprea, Unit Manager – NN Asigurări, vor discuta în cele două sesiuni ale întâlnirii, programată să înceapă la ora 14.00 ...

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Seminar privind conexiunea dintre legislația muncii și serviciile contabile, la Dâmbovița

Seminar privind conexiunea dintre legislaţia muncii şi serviciile contabile, la Dâmboviţa

CECCAR Filiala Dâmboviţa organizează, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, astăzi, 29 noiembrie a.c., începând cu ora 14.00, seminarul cu tema Conexiunea dintre legislaţia muncii şi serviciile contabile. În agenda întâlnirii sunt înscrise noutăţile legislative din domeniu, prevederile OG nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, expertiza contabilă judiciară în litigiile ce vizează legislaţia muncii. 

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

CECCAR-Edenred: Seminare dedicate avantajelor utilizării tichetelor de masă

CECCAR-Edenred: Seminare dedicate avantajelor utilizării tichetelor de masă

Filialele Dâmboviţa şi Prahova ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România au organizat marţi, 14 noiembrie a.c., în parteneriat cu Edenred, două întâlniri profesionale cu tema Aspecte fiscale şi comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou şi voucherele de vacanţă

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Ședința Consiliului IFAC

Şedinţa Consiliului IFAC

Lideri ai profesiei contabile globale s-au reunit la Bruxelles, în perioada 15-16 noiembrie a.c., pentru a participa la şedinţa Consiliului Federaţiei Internaţionale a Contabililor şi Atelierul Dezvoltarea unei profesii globale dinamice, unde au fost prezenţi preşedintele Consiliului Superior ...

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

CECCAR Dolj: Întâlnire cu reprezentanți ai DGRFP

CECCAR Dolj: Întâlnire cu reprezentanţi ai DGRFP

La Dolj a avut loc miercuri, 15 noiembrie a.c., o întrunire a membrilor Filialei Dolj a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România cu specialişti ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, reuniune organizată de CECCAR Dolj, în colaborare cu instituţia menţionată. 

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

CECCAR Gorj: Dezbateri privind modificările Codului fiscal

CECCAR Gorj: Dezbateri privind modificările Codului fiscal

Experţi contabili din judeţul Gorj au participat joi, 16 noiembrie a.c., la o dezbatere profesională pe teme de fiscalitate organizată de filiala CECCAR. La întrunire au fost prezenţi specialişti ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), precum şi conducerea Filialei Gorj a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. 

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

CECCAR Ialomița: Simpozionul Autonomia financiară a comunităților locale, la a III-a ediție

CECCAR Ialomiţa: Simpozionul Autonomia financiară a comunităţilor locale, la a III-a ediţie

A III-a ediţie a Simpozionului Autonomia financiară a comunităţilor locale, eveniment organizat de CECCAR Ialomiţa, în parteneriat cu Liceul „Alexandru Ioan Cuza” şi Consiliul Judeţean, s-a desfăşurat joi, 16 noiembrie a.c., la sediul filialei. Ediţia de anul acesta a simpozionului, cu tema Contribuţia mediului de afaceri la dezvoltarea economică locală, s-a desfăşurat în contextul Săptămânii globale a antreprenoriatului şi a reunit elevi de clasa a XII-a ai liceului amintit, însoţiţi de prof. Stela Oancea, profesionişti contabili, oficialităţi locale, reprezentanţi ai conducerii Filialei CECCAR Ialomiţa. 

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

CECCAR Neamț: Despre expertiza contabilă judiciară

CECCAR Neamţ: Despre expertiza contabilă judiciară

Filiala Neamţ a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), o reuniune a experţilor contabili judiciari din judeţ cu oficiali ai instituţiei, ce a avut loc marţi, 14 noiembrie a.c. Întrunirea s-a desfăşurat la sediul IPJ şi a abordat aspecte legate de întocmirea expertizelor contabile judiciare şi relaţia de colaborare dintre membrii CECCAR şi reprezentanţii IPJ în procesul judiciar. 

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Curier legislativ

Noi reguli anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă și industria UE

Noi reguli anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă şi industria UE

Parlamentul European (PE) a votat reguli UE mai puternice pentru a combate importurile subvenţionate şi la preţ de dumping provenite din ţări terţe. Astfel, pentru prima dată în lume, regulile comerciale ale UE vor cere partenerilor comerciali din afara Uniunii să respecte standardele internaţionale sociale şi de mediu pentru a preveni dumpingul.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Proiect de modificare a legislației penale și procesual penale

Proiect de modificare a legislaţiei penale şi procesual penale

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi a altor acte normative. Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justiţiei şi are în vedere – potrivit unui comunicat al Executivului – modificarea şi completarea legislaţiei penale şi procesual penale pentru punerea acesteia în acord cu prevederile Constituţiei, aşa cum au fost acestea interpretate prin treisprezece decizii ale Curţii Constituţionale.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Sprijin de peste 100 de milioane de euro pentru zootehnie

Sprijin de peste 100 de milioane de euro pentru zootehnie

Executivul a aprobat plăţi pentru ajutoare în agricultură în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro (peste 455 de milioane de lei), destinate sectorului zootehnic. Este vorba despre plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, şi despre stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2017.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Conectarea la era digitală

Informatizarea completă a procesului educațional dintr-un județ

Informatizarea completă a procesului educaţional dintr-un judeţ

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) informează că îşi propune, prin intermediul unui proiect-pilot, să realizeze informatizarea completă a procesului educaţional dintr-un judeţ. Demersul presupune dotarea tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul respectiv cu echipamente IT de înaltă performanţă, astfel încât să fie create premisele organizării unui proces educaţional de calitate.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor

Smartphone-urile cu Android au devenit ţinta principală a hackerilor

Smartphone-urile cu Android au devenit ţinta principală a hackerilor, acestea fiind acum infectate mai frecvent şi decât tradiţionalele PC-uri, informează News.ro. În primele trei trimestre ale anului, 0,68% dintre telefoanele cu Android au fost infectate cu malware. Deşi pare un procent mic, acesta reprezintă cea mai mare rată de infecţie din zona de mobile de până acum.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Breviar statistic

BNR: În primele nouă luni: deficitul de cont curent a crescut cu 45,27%, datoria externă totală s-a majorat cu 294 milioane euro

BNR: În primele nouă luni: deficitul de cont curent a crescut cu 45,27%, datoria externă totală s-a majorat cu 294 milioane euro

În perioada ianuarie-septembrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,191 miliarde euro, comparativ cu 2,885 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2016, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Procentual, creşterea este de 45,27%.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

3,675 miliarde lei (0,48% din PIB) cheltuiți anul trecut pentru activitatea de cercetare-dezvoltare

3,675 miliarde lei (0,48% din PIB) cheltuiţi anul trecut pentru activitatea de cercetare-dezvoltare

România a cheltuit, anul trecut, 3,675 miliarde lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform aceleiaşi surse, la sfârşitul anului 2016 îşi desfăşurau activitatea în cercetare-dezvoltare 44.386 de salariaţi, număr în uşoară creştere faţă de cel înregistrat la sfârşitul lui 2015.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

În primele nouă luni, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, ca serie brută, cu 13,1%

În primele nouă luni, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, ca serie brută, cu 13,1%

În luna septembrie 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut ca serie brută cu 2,8% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Document

Consolidarea dimensiunii sociale a UE. Pilonul european al drepturilor sociale

Consolidarea dimensiunii sociale a UE. Pilonul european al drepturilor sociale

Primul summit social al UE din ultimii 20 de ani a reunit, la 17 noiembrie a.c., la Göteborg (Suedia), preşedinţii instituţiilor UE, şefi de stat şi de guvern, parteneri sociali şi alte părţi interesate. În prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-ministrului suedez, Stefan Löfven, participanţii au purtat discuţii deschise cu privire la modalităţile de promovare a locurilor de muncă şi a creşterii economice echitabile în Uniunea Europeană şi, totodată, a fost adoptată Proclamaţia privind Pilonul european al drepturilor sociale.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Comentariul ediției

„N-ar fi rău să fie bine”

„N-ar fi rău să fie bine”

Teodor Brateş

Am folosit drept titlu celebrele vorbe ale lui Ion Creangă, deoarece ele sintetizează, cum nu se poate mai potrivit, controversele actuale referitoare la modul în care evoluează economia noastră naţională. Când, pe trei trimestre din acest an, produsul intern brut a sporit cu 7 procente faţă de perioada similară din anul trecut – cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană – ar fi absurd să nu apreciem aşa cum se cuvine o astfel de dinamică remarcabilă.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Eveniment

Fizionomii unificatoare „Toți în Unu” – Povestea unui proiect de țară, o expoziție de excepție la Muzeul Municipiului București

Fizionomii unificatoare „Toţi în Unu” – Povestea unui proiect de ţară, o expoziţie de excepţie la Muzeul Municipiului Bucureşti

Alexandra Rizea

Muzeul Municipiului Bucureşti se dovedeşte permanent a fi un centru de informare şi educare cu nebănuite resurse creative. Iată şi motivul care ne îndeamnă să-i consacrăm frecvent un spaţiu adecvat în rubrica de faţă. De data aceasta, consemnăm materializarea unui proiect expoziţional de excepţie: Fizionomii unificatoare „Toţi în Unu” – Povestea unui proiect de ţară.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Cariere. Drumul spre performanță

Opțiunea pentru profesia contabilă – momentul întâlnirii vocației cu destinul

Opţiunea pentru profesia contabilă – momentul întâlnirii vocaţiei cu destinul

Interviu cu Petru Horga, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Arad: „De multe ori, viaţa ne rezervă surprize şi provocări la care nu ne-am fi aşteptat. Aşa a fost şi în cazul profesiei pe care eu am îmbrăţişat-o. La început, chiar din anii de liceu (pe atunci, înainte de 1990, carierele se „construiau” încă din faza preuniversitară), îmi doream să devin medic veterinar, o profesie cu multă căutare în perioada respectivă, aşa că am urmat cursurile liceului de specialitate, respectiv de medicină veterinară.”

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Expertiza și auditul afacerilor

Politici și proceduri contabile privind inventarierea activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (I)

Politici şi proceduri contabile privind inventarierea activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (I)

Dorel Mateş, Alin Artene, Ronela Manuela Lascu, Ramona Teşu

Inventarierea este un procedeu comun ştiinţelor economice prin care are loc stabilirea faptică valorică şi cantitativă, sau numai valorică, a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, în vederea comparării cu situaţia scriptică din evidenţa contabilă. Este o lucrare complexă, ce necesită elaborarea de politici şi proceduri contabile adecvate, în conformitate cu reglementările legislative în vigoare.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Provocări în accesarea fondurilor europene în baza directivelor UE şi a legislaţiei naţionale

Provocări în accesarea fondurilor europene în baza directivelor UE şi a legislaţiei naţionale

Daniel Drăguţ, Valentin Burcă

Întreprinzătorul român, dornic să acceseze fonduri europene în vederea finanţării afa­­­cerilor sale, ar trebui să cunoască, la fel ca la contractarea unui credit, atât condi­ţiile de creditare, cât şi detaliile privind finanţatorul. Prin urmare, în acest articol vom pre­­zenta o scurtă istorie a Uniunii Europene, urmată de o descriere a pârghiilor pe ca­re aceasta le foloseşte în realizarea obiectivelor sale, încheind cu câteva as­pec­te ge­­ne­­ra­le privind contabilizarea proiectelor europene în concordanţă cu le­gis­­laţia naţională.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Direct de la sursă

A început revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă

A început revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă

Guvernul României a găzduit evenimentul Pentru un viitor sustenabil – Conferinţa de lansare a revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, la care au participat membri ai Guvernului şi Parlamentului, reprezentanţi ai mediului academic, mediului de afaceri, societăţii civile, instituţii publice centrale şi locale.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Necesitatea unui mix de politici pentru protejarea stabilității macroeconomice

Necesitatea unui mix de politici pentru protejarea stabilităţii macroeconomice

A fost dată publicităţii minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) din 7 noiembrie a.c. În document se arată că, în cadrul şedinţei, Consiliul de administraţie a discutat şi a adoptat decizia de politică monetară pe baza datelor şi analizelor privind caracteristicile recente şi prognoza actualizată ale evoluţiilor macroeconomice pe termen mediu prezentate de direcţiile de specialitate şi a altor informaţii interne şi externe disponibile.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Demersuri pentru înființarea Centrului Român de Productivitate

Demersuri pentru înfiinţarea Centrului Român de Productivitate

Potrivit unui memorandum semnat de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Vicenţiu Ştir, şi preşedintele Centrului de Productivitate din Coreea (Korea Productivity Center – KPC), Soon Jick Hong, au fost puse bazele instituţionale pentru înfiinţarea Centrului Român de Productivitate.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

UE – 25 de acorduri comerciale în vigoare

UE – 25 de acorduri comerciale în vigoare

Comisia Europeană (CE) a publicat recent primul său raport de evaluare a implementării celor 25 de acorduri comerciale în vigoare, ce reprezintă un nou pas în direcţia unei politici comerciale pe deplin transparente şi incluzive. În raport sunt identificate progrese notabile în mai multe direcţii şi, totodată, zone în care este loc pentru îmbunătăţiri.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

De la 1 ianuarie 2018, BNR va lua în considerare, în activitatea de supraveghere, Ghidul Autorității Bancare Europene

De la 1 ianuarie 2018, BNR va lua în considerare, în activitatea de supraveghere, Ghidul Autorităţii Bancare Europene

Banca Naţională a României (BNR) informează, într-un comunicat, că începând cu 1 ianuarie 2018 va lua în considerare, în activitatea de supraveghere, Ghidul Autorităţii Bancare Europene privind practicile de administrare a riscurilor de credit ale instituţiilor de credit şi contabilizarea pierderilor de credit aşteptate – EBA/GL/2017/06.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Lumea în care trăim

Oficial BCE: Băncile centrale analizează dacă să reglementeze monedele virtuale

Oficial BCE: Băncile centrale analizează dacă să reglementeze monedele virtuale

Parlamente şi reprezentanţi ai băncilor centrale discută dacă ar trebui să intervină şi să reglementeze monedele virtuale, aşa cum a procedat deja China, a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmite agenţia Reuters, citată de News.ro. „Ne întrebăm dacă parlamentele sau băncile centrale ar trebui să intervină, aşa cum s-a întâmplat în China, unde au interzis utilizarea monedelor virtuale pentru că le consideră frauduloase”, a declarat Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei, care a participat la o conferinţă la Florenţa.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Parlamentul European: Autoturismele noi ar trebui echipate cu dispozitive inteligente de frânare, sisteme care detectează pietonii și asistență la accelerare

Parlamentul European: Autoturismele noi ar trebui echipate cu dispozitive inteligente de frânare, sisteme care detectează pietonii şi asistenţă la accelerare

Toate autoturismele noi ar trebui să fie echipate cu sisteme autonome capabile să detecteze pietonii şi cu sisteme inteligente de asistenţă la accelerare, prevede textul unei rezoluţii non-legislative votate de Parlamentul European (PE). Documentul a fost adoptat în contextul în care, în fiecare an, peste 25.000 de persoane sunt ucise şi sute de mii rănite pe drumurile Europei.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Accelerarea tranziției la vehicule nepoluante

Accelerarea tranziţiei la vehicule nepoluante

Un pachet de măsuri pentru a accelera tranziţia la vehicule cu emisii de CO2 reduse sau chiar zero a fost propus recent de Comisia Europeană (CE). Acesta reprezintă un pas decisiv înainte în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, ce au în vedere reducerea obligatorie cu cel puţin 40% a emisiilor până în 2030 în interiorul UE.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Roza vânturilor

Municipiul Roman, candidat la premiul Frunza verde europeană

Municipiul Roman, candidat la premiul Frunza verde europeană

Municipiul Roman se numără printre cele 15 oraşe intrate în competiţia pentru premiul Frunza verde europeană/European Green Leaf, acordat localităţilor cu o populaţie între 20.000 şi 100.000 de locuitori, cu rezultate bune în domeniul politicii de mediu, care pun accentul pe creşterea economică „verde” şi crearea de locuri de muncă.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Publicații de specialitate

Noi publicații pentru stagiarii CECCAR

Noi publicaţii pentru stagiarii CECCAR

CECCAR pune la dispoziţia stagiarilor două noi publicaţii – Dreptul afacerilor, autor Ioana Nely Militaru, şi Elemente de dreptul muncii, de Raluca Dimitriu – volume ce tratează, printre altele, atât teoretic, cât şi practic, aspecte legate de legislaţia muncii, terminologia folosită, categoriile de contracte în baza cărora se prestează munca, raporturile juridice de afaceri.

Nr. 44, 21-27 nov. 2017

Semnal editorial

Normele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediția 2016, traduse și republicate de CECCAR

Normele Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public, ediţia 2016, traduse şi republicate de CECCAR

În calitatea sa de organism care gestionează profesia contabilă din România, CECCAR se implică permanent în dezvoltarea profesională a membrilor săi, menţinând în acelaşi timp un parteneriat strâns şi constructiv cu toate părţile interesate, în special cu normalizatorul român şi cu ...

Nr. 44, 21-27 nov. 2017


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.