FAO: Preţurile mondiale la alimente au atins, în noiembrie, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

FAO: Prețurile mondiale la alimente au atins, în noiembrie, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Numărul 48, 11-17 dec. 2018  »  Lumea în care trăim

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a coborât în luna noiembrie 2018 la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate, ca urmare diminuării prețurilor la uleiuri vegetale, lactate și cereale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează agenția Reuters, citată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna noiembrie 2018, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna precedentă, până la un nivel de 160,8 puncte, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat după luna mai 2016.

În luna noiembrie 2018, singurul produs alimentar care a înregistrat o creștere de prețuri a fost zahărul, care a consemnat un avans de 4,4% comparativ cu luna octombrie.

În schimb, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,7% în noiembrie, comparativ cu luna octombrie, aceasta fiind cea de a 10-a lună de scădere consecutivă, și a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. „Stocurile mari de ulei de palmier și livrările abundente de ulei de soia și floarea soarelui au stat la baza acestui declin”, subliniază FAO. Prețurile la uleiurile de soia și floarea soarelui au scăzut ca urmare a „unor livrări abundente în SUA, UE și mai multe piețe emergente și a perspectivelor pozitive de producție în regiunea Mării Negre”, adaugă FAO.

Prețurile lactatelor s-au redus cu 3,3%, cea de a șase lună consecutivă de scădere, pe măsură ce stocurile mari și creșterea cantităților disponibile la export, în special din Noua Zeelandă, au dus la prețuri mici pentru unt, brânză și lapte praf.

Prețurile la cereale s-au diminuat cu 1,1% în luna noiembrie, comparativ cu octombrie, ca urmare a livrărilor mari de grâu la export și a intrării pe piață a unei noi recolte de orez.

În paralel, FAO și-a revizuit, în scădere, estimările privind recolta mondială de cereale în sezonul 2018/2019 până la 2,595 miliarde tone, o scădere ușoară față de prognoza precedentă de 2,586 miliarde tone, și cu 2,4%, mai puțin decât producția record înregistrată în 2017. În cazul grâului, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială în 2018/2019 până la 725,1 milioane tone, cu 2,8 milioane tone mai puțin decât în estimările precedente, „ca urmare unor recolte mai mici decât se preconiza anterior în Turcia și Rusia”.

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.