OIV: Producţia mondială de vin a scăzut cu 10% în 2019, comparativ cu 2018

OIV: Producția mondială de vin a scăzut cu 10% în 2019, comparativ cu 2018

Numărul 42, 5-11 nov. 2019  »  Roza vânturilor

Producția mondială de vin a scăzut cu aproximativ 10% în acest an, marii producători – Franța, Italia și Spania – fiind cei mai afectați de condițiile meteo nefavorabile, arată o estimare preliminară publicată de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres. Astfel, în 2019, producția mondială de vin a fost de 262,8 milioane hectolitri, comparativ cu 294 milioane hectolitri în 2018, susține OIV, pe baza informațiilor colectate din 28 de țări, care reprezintă 85% din producția mondială. „După un volum al producției excepțional de ridicat în 2018, producția a revenit în 2019 la nivelul mediu pentru perioada 2007-2016, exceptând anul 2013”, a precizat organizația interguvernamentală cu sediul la Paris.

În Uniunea Europeană, volumul producției de vin a scăzut cu 15% comparativ cu anul trecut, ajungând la 156 milioane hectolitri, de la 182,7 milioane hectolitri. Din primii trei producători mondiali de vin, Spania a avut cel mai mult de suferit, în condițiile în care producția sa a scăzut cu 24%, până la 34,3 milioane hectolitri. „Această evoluție se explică în principal prin condițiile meteo nefavorabile, o primăvară foarte rece și ploioasă, urmată de o vară extrem de călduroasă și uscată”, a explicat OIV.

Italia, a cărei producție a scăzut cu 15% în ritm anual, până la 46,6 milioane hectolitri, și-a păstrat titlul de cel mai mare producător mondial de vin. Urmează Franța, în cazul căreia producția de vin a scăzut cu 15%, până la 41,9 milioane hectolitri.

Cu o producție de 6,7 milioane hectolitri în 2019, Portugalia este singura țară membră a Uniunii Europene care a realizat o producție de vin mai mare în 2019, comparativ cu 2018, creștere de 10%, peste avansul mediu de 4% înregistrat în ultimii cinci ani.

OIV subliniază că în 2019 a avut loc o scădere a producției de vin și în emisfera sudică a globului, chiar dacă aici producția a fost, pe ansamblu, în linie cu media din ultimii cinci ani. Argentina și Chile, primii doi producători de vin din America de Sud, au înregistrat scăderi de 10%, respectiv 7%.

În schimb, în pofida secetei, producția de vin în Africa de Sud a crescut cu 3% în acest an, până la 9,7 milioane hectolitri, însă OIV subliniază că avansul din acest an vine după un an 2018 foarte slab.

De asemenea, există vești bune pentru producătorii de vin din SUA. Potrivit estimărilor preliminare ale OIV, producția de vin a scăzut cu doar 1% în 2019, adăugând că această prognoză ar putea fi revizuită în următoarele luni.

În cazul României, datele pentru anul 2018 arată că producția de vin a crescut cu 21%, până la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri în 2017.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.