Șapte noi preparate românești din carne, atestate drept produse tradiționale de Ministerul Agriculturii

Șapte noi preparate românești din carne, atestate drept produse tradiționale de Ministerul Agriculturii

Numărul 30-31, 13-26 august 2019  »  Roza vânturilor

Șapte preparate din carne fabricate în județele Galați, Caraș-Severin și Buzău au primit, săptămâna trecută, atestate de produse tradiționale din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), informează marți instituția într-un comunicat, citat de AGERPRES.

În județul Galați, producătorul Verdesi&Co a primit atestat pentru patru produse tradiționale obținute din carne de porc provenită din fermele proprii: Mușchiuleț de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiță afumată Ilinca și Cârnați de porc a lui Ignat.

Denumirea de Mușchiuleț de porc Ilinca s-a transmis din generație în generație, iar rețeta este una specifică ce presupune prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare, precizează Ministerul Agriculturii.

Cotlet haiducesc a lui Zamfir este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile.

„Calitatea materiei prime și prelucrarea cărnii prin metode tradiționale conduc la obținerea produsului Cotlet haiducesc a lui Zamfir, care se caracterizează printr-un gust deosebit și mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă”, se menționează în comunicat.

Costița afumată Ilinca este un produs obținut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiț de condimente naturale tradiționale și sare. Rețeta are o vechime de peste 25 de ani.

Cârnați de porc a lui Ignat afumați tradițional se obțin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obținut se supune operației tehnologice de afumare.

În județul Caraș Severin a fost acordat un atestat de produs tradițional pentru Cârnați din carne de capră ca la Soceni. Aceștia se obțin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat, și pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumați la fum natural, explică Ministerul Agriculturii.

În județul Buzău a fost acordat atestat de produs tradițional pentru Salamul Casa Râmniceană și pentru Cârnații crud-uscați Casa Râminceană. Salamul respectiv este un preparat culinar din carne de porc și vită cu o metodă de prelucrare autentică și invariabilă, iar toate operațiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinația celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidențiază valoarea tradițională a produsului finit.

Cârnații crud-uscați Casa Râminceană sunt preparați din carne de oaie și porc preluată de la crescători din zonă, cât și de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradițională a produsului finit.

Ministerul Agriculturii încurajează producătorii să-și înregistreze produsele tradiționale nu doar pentru a diversifica producția, dar și pentru a oferi consumatorilor siguranța calității. În acest fel, produsele tradiționale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conștiința și identitatea națională, pe de o parte, și interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, apreciază sursa.

(Sursa foto: www.madr.ro)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.