Scrumbia de Dunăre afumată, al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în UE

Scrumbia de Dunăre afumată, al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în UE

Numărul 48, 11-17 dec. 2018  »  Roza vânturilor

România are, din luna decembrie, un nou produs recunoscut oficial, la nivel european. În Jurnalul Oficial al UE s-a publicat, zilele trecute, decizia de înregistrare în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate al produsului Scrumbie de Dunăre afumată (IGP).

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame, între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia utilizată ca materie primă pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră până la Cotul Pisicii. Caracteristicile produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care se produce, prin metodă specifică zonei și prin reputație.

„Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare. Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării”, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare românești protejate în UE: Novac afumat din Țara Bârsei (din 2017), Telemea de Ibănești (din 2016), Salam de Sibiu (din 2016) și Magiun de prune de Topoloveni (din 2011). La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Telemea de Sibiu și Salată cu icre de știucă de Tulcea.

În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1440 de produse protejate. (Al.R.)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.