Studiu: Piaţa vinurilor bio creşte puternic, dar va rămâne o piaţă de nişă

Studiu: Piața vinurilor bio crește puternic, dar va rămâne o piață de nișă

Numărul 46-47, 27 nov. - 10 dec. 2018  »  Lumea în care trăim

P

PUBLICITATE
aţa vinurilor bio va creşte puternic în următorii cinci ani, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de mediul înconjurător vor prefera vinurile fără pesticide, dar cu toate acestea cota de piaţă a acestor vinuri va rămâne relativ mică la nivel global, arată un studiu publicat zilele trecute, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. Raportul elaborat de firma de consultanţă International Wine and Spirit Research (IWSR) prognozează că vânzările globale de vinuri bio vor depăşi un milion de sticle în anul 2022, comparativ cu 676 milioane sticle anul trecut şi de aproape trei ori mai mult faţă de cele 349 milioane sticle vândute în 2012. În următorii cinci ani, creşterea pieţei vinurilor bio va fi susţinută de SUA, unde se va înregistra o creştere a vânzărilor de peste 14%, urmată de un avans de 13,5% în Africa de Sud şi Norvegia.

Cu toate acestea, ponderea vinurilor bio, care sunt produse în vii care sunt cultivate fără pesticide sau îngrăşăminte chimice, în piaţa mondială a vinului va rămâne relativ redusă, la 3,6%, comparativ cu 2,4% în 2017, susţine IWSR. „Există o marjă mare pentru vinurile bio care continuă să crească”, susţine directorul de cercetare de la IWSR, Jose Luis Hermoso. Aceasta este o veste bună în contextul în care consumul mondial de vin stagnează sau chiar scade pe o serie de pieţe importante precum Franţa şi Spania.

Anul trecut, aproape patru din cinci sticle de vin bio vândute la nivel mondial au fost comercializate în Europa, iar primele trei pieţe (Germania, Franţa şi Marea Britanie) au fost responsabile pentru 50% din piaţă, susţine IWSR. În Franţa, creşterea vânzărilor de vinuri bio este una deosebit de solidă, cota de piaţă a acestor vinuri fiind estimată să ajungă la 7,7% în 2022.

Cu toate acestea, Jose Luis Hermoso a subliniat că există incertitudini în rândul producătorilor europeni cu privire la continuarea utilizării unor pesticide alternative, precum sulful, permis potrivit normelor care reglementează agricultura bio, adăugând că mucegaiul a provocat pagube semnificative recoltei de struguri în unele regiuni.

De asemenea, conversia podgoriilor spre vinurile organice în principalele ţări producătoare de vin a încetinit recent, iar IWSR estimează că, în anul 2022, la nivel mondial, vor exista 545.000 de hectare de vie specializate în producţia de vinuri bio, comparativ cu 408.000 de hectare în 2017 şi 284.000 de hectare în 2012.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.