Au fost stabilite procedura și condițiile de transmitere a informațiilor prevăzute la art. 46^2 alin. (22) din Codul fiscal; sunt avute în vedere persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale
Numărul 21-22, 4-17 iun. 2025 » Curier legislativ
Prin Ordinul comun nr. 689/1750/2025 al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al președintelui Autorității Vamale Române, publicat astăzi în Monitorul Oficial nr. 503/29.05.2025, au fost stabilite procedura și condițiile de transmitere a informațiilor prevăzute la art. 46^2 alin. (22) din Codul fiscal. Precizăm că art. 46^2 din Codul fiscal se referă la impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.
Potrivit procedurii, în maximum 3 zile lucrătoare de la publicarea în Monitorul Oficial a acestui ordin comun, AVR transmite către ANAF informații/situația cu privire la persoanele juridice străine care desfășoară operațiuni în sectoarele petrol și gaze naturale, din sfera de competență a AVR, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
În cazul în care, după publicarea actului normativ, alte persoane juridice străine care desfășoară operațiuni vamale în sectoarele petrol și gaze naturale vor fi identificate în sfera de competență a AVR, autoritatea va transmite către ANAF acele informații în maximum 3 zile lucrătoare.
Organul fiscal central transmite la AVR lista persoanelor juridice prevăzute la art. 46^2 alin. (11) din Codul fiscal sau a reprezentanților acestora, care au constituit garanția prevăzută la art. 46^2 alin. (16)-(20) din Codul fiscal, în mod operativ, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data constituirii garanției. Lista va cuprinde cel puțin informații cu privire la datele de identificare ale persoanelor juridice sau ale reprezentanților acestora.
În situația în care unui operator economic i s-a interzis efectuarea oricăror formalități vamale ca urmare a faptului că acesta nu a constituit garanția, iar ulterior acesta face dovada constituirii acesteia, organul fiscal competent înștiințează AVR, în mod operativ, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data constituirii garanției, despre faptul că garanția a fost constituită, în vederea permiterii efectuării formalităților vamale sau în domeniul mișcării produselor accizabile cu privire la mărfurile aflate în responsabilitatea persoanelor juridice care nu și-au respectat obligațiile prevăzute.
În vederea transmiterii informațiilor menționate, ANAF și AVR stabilesc, de comun acord, puncte unice de contact la care să fie transmise informațiile în mod operativ, prin mijloace electronice. AVR, prin punctul unic de contact stabilit, transmite organelor vamale teritoriale competente, în mod operativ, informațiile primite de la ANAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
„Bucharest Tech Week”, o imagine a viitorului pregătită în prezent
BookFest: un milion de cărți și tot atâtea oferte de lectură captivantă
Mărturii de neuitat despre Tudor Arghezi, marele autor al „Cuvintelor potrivite”
București, gazdă a unui spectacol internațional al „sportului minții”
LYNX Festival – imagini ale minunilor naturii, pledoarie în susținerea protecției mediului
20 de săptămâni de regal teatral: Caravana Shakespeare
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile