
„Datorită” și „din cauza”
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » La început a fost cuvântul...
În mass-media autohtonă au devenit tot mai frecvente analizele care explică (în general, corect) sursele unor situații din viața economico-socială a țării. Din păcate, astfel de „producții” publicistice sunt viciate de formulări incorecte sub aspect lingvistico-logic. Bunăoară, într-o publicație săptămânală bucureșteană se aprecia că „numai datorită unei viziuni manageriale insuficient fundamentate a fost posibilă pierderea unor oportunități benefice”. Or, de regulă, când se recurge la termenul „datorită” se au în vedere aspectele pozitive. Apoi, noțiunea de „oportunitate” are, la rândul ei, un sens pozitiv, fiind – prin urmare – „benefică”.
La fel, o frază a unui participant la o dezbatere televizată a fost formulată astfel: „Din cauza extinderii tehnologiilor avansate, firma X a înregistrat un profit considerabil”. Aici se potrivea cuvântul „datorită” (și nu sintagma „din cauza”), întrucât era vizat, de data aceasta, un rezultat pozitiv.
O eroare care include ambii termeni menționați în aceste însemnări a conținut un reportaj radiofonic: „Pierderile înregistrate de firma Y au avut cauze diverse, întrucât nu au putut fi recuperate datorită deciziilor tardive, fiind astfel irosit un timp prețios din cauza erorilor manageriale”. Putem conchide că erorile semnalate ar fi fost evitate dacă raportul de cauzalitate s-ar fi respectat, deoarece „din cauza” nerespectării proprietății termenilor s-a „irosit” șansa unor exprimări corecte, exact cele „datorită” cărora comunicarea publică își îndeplinește rolul ei de neînlocuit, inclusiv în ceea ce privește promovarea unei exprimări corecte în litera și spiritul limbii noastre române. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii româneşti se bucură în lume de o tot mai largă recunoaştere
Capodopere ale lui Picasso şi Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală şi naţională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranţă” a tradiţiei şi inovaţiei artistice
KINOdiseea de la Bucureşti, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand naţional consacrat absolut la scară mondială