
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Numărul 40, 11-17 oct. 2023 » Eveniment
Nu este nimic surprinzător în faptul că Bucureștiul a devenit gazda unor manifestări cultural-artistice de anvergură internațională. La fel, multe alte mari orașe, îndeosebi centrele provinciilor istorice, și-au înscris numele în rândurile unor prestigioase festivaluri și concursuri, cu o semnificativă participare de peste hotare.
Ceea ce merită să fie subliniat este longevitatea unor astfel de evenimente, faptul că timpul a confirmat și reconfirmat reputația, prestigiul acestora. Exemplul cel mai actual îl oferă ediția aniversară, a 15-a, a Festivalului Internațional de Film KINOdiseea, programat să se desfășoare la București în zilele de 11–15 octombrie a.c.
Ca și cu alte prilejuri, nu ne propunem o avancronică de specialitate. Vom remarca doar mesajele transmise de această manifestare în actualul context cultural-artistic intern și extern.
În primul rând, reamintim că este vorba despre o manifestare tradițională destinată, cu precădere, copiilor și tinerilor. Accentul se va pune, deci, pe elementele de instruire și educare în vederea formării unor cinefili avizați, din rândurile cărora să se ridice viitorii regizori, actori, operatori, scenografi și alți profesioniști ai artei cinematografice. Aceste obiective vor constitui substanța unor acțiuni complexe și diversificate, subordonate obiectivului central, respectiv dezbateri, ateliere de creație, expoziții de fotografii, care vor prezenta momente esențiale din istoria industriei filmului, atât în România, cât și pe întreaga planetă.
Se prevede organizarea a trei secțiuni. Una dedicată filmelor premiate la mari festivaluri internaționale, alta consacrată adolescenților și ultima (dar nu ca importanță) criticii cinematografice. Numărul de acțiuni a făcut necesară extinderea spațiilor de proiectare a filmelor și a activităților conexe, alături de cinematografele „tradiționale” „Gloria” și „Luceafărul” aflându-se mai multe licee, școli generale și grădinițe din Sectorul 3 al Capitalei.
Lung și scurtmetrajele, filmele de animație, documentare și artistice au fost selectate potrivit unor criterii deosbit de exigente, calitatea artistică reprezentând punctul forte al întregii manifestări, deoarece organizatorii au considerat că numai prin capacitatea acestora de a genera emoții, sentimente pozitive, dar fără didacticisme și vulgarități, va fi posibil să se transmită mesaje etice convingătoare.
Se mizează pe participarea totală în zilele festivalului a peste 100.000 de persoane, copii, adolescenți și tineri din Capitală și din alte localități din țară, precum și de peste hotare. Astfel, ediția aniversară are șanse reale de a deveni memorabilă din toate unghiurile de vedere, artistic, instructiv și educativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială