
Memorandum de înțelegere între BCE și cele șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană
Telex » Știri
25 ianuarie, 13:36
Țările care fac obiectul Memorandumului sunt România, Cehia, Danemarca, Polonia, Suedia și Ungaria
Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un Memorandum de înțelegere multilateral cu autoritățile naționale competente (ANC) ale celor șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). Memorandumul va asigura un cadru prin intermediul căruia Cehia, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria vor face schimb de informații și își vor coordona activitățile de supraveghere. „Acordul urmărește să intensifice în continuare cooperarea în materie de supraveghere la nivel european, pe fundamentul relațiilor de cooperare deja solide dintre BCE și ANC ale statelor membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană, dezvoltate prin activitatea desfășurată de Autoritatea bancară europeană”, se menționează în comunicatul BNR.
Memorandumul asigură un cadru prin intermediul căruia statele membre vor face periodic schimb de informații cu privire la teme și aspecte din sfera supravegherii care vizează instituțiile transfrontaliere supravegheate, precum și la metodologii, abordări și priorități aferente acestui domeniu.
Totodată, Memorandumul încurajează BCE și ANC să se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care pot fi relevante pentru atribuțiile altei autorități, ceea ce va putea contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe piețele bancare europene în perioadele de criză.
„BCE dorește să consolideze cooperarea cu ANC ale statelor membre care nu participă la supravegherea bancară europeană deoarece sectoarele bancare ale acestora sunt strâns interconectate. Unele bănci supravegheate de BCE au filiale în statele membre respective sau expuneri semnificative din credite față de acestea și își desfășoară o mare parte din activități în țările respective. La rândul lor, unele instituții cu sediul în statele membre care nu participă la supravegherea bancară europeană au o prezență semnificativă în jurisdicțiile aflate sub supravegherea bancară europeană”, precizează BNR.
Memorandumul este încheiat în baza dispoziției legale potrivit căreia BCE și autoritățile competente ale Uniunii Europene încheie un memorandum de înțelegere în materie de supraveghere, astfel cum este prevăzut în Articolul 3, alineatul 6 din Regulamentul privind MUS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere