La început a fost cuvântul...

Vocabularul

Vocabularul

Ne confruntăm, zi de zi, în cele mai diverse împrejurări, cu dificultăţi de comunicare provocate fie de folosirea unui număr foarte restrâns de cuvinte, fie de apelul excesiv la preţiozităţi în materie de exprimare. Din acest motiv, contează enorm dimensiunile şi expresivitatea vocabularului la care recurgem. Remarca este valabilă, în primul rând, pentru mijloacele de comunicare în masă. Faptul va deveni, credem, mai elocvent dacă apelăm la formule auzite în ultimul timp, în special, la televiziuni.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XIII)

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (XIII)

De-a lungul „serialului” nostru am trecut în revistă congresele Corpului contabililor români din perioada interbelică şi am marcat intensa activitate internaţională, cu ecourile ei în rândurile organizaţiilor profesionale de profil din întreaga lume. Prezentările cronologice au ajuns, astfel, în anul 1933, an care a marcat finalul celei mai mari crize economico-financiare globale. Cum este firesc, consecinţele şi învăţămintele perioadei 1929-1933 s-au situat în centrul atenţiei reuniunilor mondiale care au urmat.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile

Cadru fertil pentru dezbateri profesionale de înaltă calitate

Cadru fertil pentru dezbateri profesionale de înaltă calitate

Ediţia a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România are în vedere o problematică de actualitate care scoate în evidenţă preocupările profesioniştilor contabili în căutarea de soluţii aplicabile pentru consolidarea profesiei contabile. Având în vedere că succesul unei companii se bazează pe capacitatea acesteia de a asigura securitatea datelor, de a acţiona în baza informaţiilor colectate şi de a livra servicii care iau în calcul toate aceste date, digitalizarea este una dintre cele mai importante tendinţe ale zilelor noastre.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

ANCOM: Cu 30% mai puține conexiuni afectate de incidente în 2015

ANCOM: Cu 30% mai puţine conexiuni afectate de incidente în 2015

Tematica principală a apropiatului Congres al Profesiei Contabile presupune luarea în considerare a multitudinii de factori care determină evoluţiile din domeniul ITC. De aceea, supunem atenţiei şi concluziile Raportului privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, document publicat săptămâna trecută de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

EY: Companiile românești trebuie să susțină accelerarea asimilării de abilități digitale în interiorul firmei

EY: Companiile româneşti trebuie să susţină accelerarea asimilării de abilităţi digitale în interiorul firmei

Tot în legătură cu tematica principală a Congresului Profesiei Contabile, informăm cititorii asupra principalelor concluzii ale unei analize realizate de Aurelia Costache, Financial Services Industry Advisory Leader la compania de consultanţă financiară şi audit Ernst & Young (EY) România, referitoare la modul în care vor fi afectate companiile, industriile şi angajaţii de digitalizare şi de schimbările tehnologice şi la impactul acestora asupra mediului de business local.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

BVB a lansat „Carta Albă a comunicării Companiilor Listate”

BVB a lansat „Carta Albă a comunicării Companiilor Listate”

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat „Carta Albă a comunicării Companiilor Listate”, rezultat al unui studiu intern derulat de instituţie pentru a evalua informaţiile furnizate de companiile listate pe Piaţa Reglementată, prin intermediul paginilor de Internet proprii. „Analiza are ca scop final îmbunătăţirea comunicării companiilor listate cu investitorii, în mediul online, prin evaluarea fiecărei pagini de Internet şi identificarea aspectelor care pot fi îmbunătăţite”, se precizează într-un comunicat al BVB.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Agenda CECCAR

Sibiu: Întâlnire a președinților Filialelor CECCAR și ședința Consiliului Superior CECCAR lărgit

Sibiu: Întâlnire a preşedinţilor Filialelor CECCAR şi şedinţa Consiliului Superior CECCAR lărgit

În zilele de 7-8 iulie a.c. se vor desfăşura la Sibiu (Hotel IBIS) întâlnirea preşedinţilor Filialelor CECCAR şi o şedinţă a Consiliului Superior CECCAR lărgit. Vor fi examinate, cu acest prilej, teme de o deosebită importanţă, precum: gestiunea financiar contabilă la nivelul CECCAR; îmbunătăţirea sistemului de guvernanţă al CECCAR; îmbunătăţirea serviciilor oferite membrilor CECCAR; repoziţionarea CEBE în relaţia cu CECCAR; măsuri pentru dezvoltarea CECCAR şi a profesiei de expert contabil.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Forumul Național al PMM: Competitivitatea PMM-urilor în contextul evoluțiilor tehnologice și de reglementare – 22 septembrie 2016

Forumul Naţional al PMM: Competitivitatea PMM-urilor în contextul evoluţiilor tehnologice şi de reglementare – 22 septembrie 2016

În acest an de referinţă pentru CECCAR, va fi organizată cea de-a VII-a ediţie a Forumului Naţional al PMM, care se va desfăşura la 22 septembrie, cu tema Competitivitatea PMM-urilor în contextul evoluţiilor tehnologice şi de reglementare. Ediţia îşi propune să trateze, prin intermediul specialiştilor în domeniu, principalele provocări cu care se confruntă practicile mici şi mijlocii la nivel global, impactul şi imprevizibilitatea modificărilor legislative, precum şi alte subiecte de interes pentru membrii comunităţii profesionale.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala București, prezentă la a VIII-a ediție a Conferinţei Fondurile Europene

Filiala Bucureşti, prezentă la a VIII-a ediţie a Conferinţei Fondurile Europene

Preşedintele Filialei CECCAR Bucureşti, lect. univ. dr. Florentin Caloian, şi Alexandru Paru, vicepreşedinte al filialei, au participat joi, 30 iunie, la a VIII-a ediţie a Conferinţei Fondurile Europene, organizată de Ziarul BURSA sub genericul Absorbţia finanţărilor europene – şansă de modernizare pentru România.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Brăila: Întâlnire cu beneficiarii expertizelor contabile judiciare

Filiala CECCAR Brăila: Întâlnire cu beneficiarii expertizelor contabile judiciare

Filiala CECCAR Brăila a organizat, la 16 iunie, întâlnirea de lucru semestrială cu beneficiarii expertizelor contabile judiciare şi experţii contabili membri GEJ. Întrevederea s-a desfăşurat în sala de cursuri „N.N. Constantinescu” a filialei şi a avut ca obiect analiza şi dezbaterea activităţii de expertiză contabilă cu beneficiarii acestor lucrări pe primul semestru al anului 2016.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Călărași: Ședință a Comisiei de Dialog Social

Filiala CECCAR Călăraşi: Şedinţă a Comisiei de Dialog Social

Filiala CECCAR Călăraşi, prin directorul executiv George Coman, a participat, la 23 iunie, la şedinţa lunară a membrilor Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului din judeţ. La întâlnire au fost prezenţi prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, şi reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate, ai administraţiei publice locale şi centrale.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Cluj: seminar dedicat spețelor și interpretărilor fiscale

Filiala CECCAR Cluj: seminar dedicat speţelor şi interpretărilor fiscale

Filiala CECCAR Cluj a organizat, la 30 iunie, un seminar de fiscalitate cu tema Speţe şi interpretări fiscale, care a avut loc la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. Întâlnirea profesională a fost moderată de Mariana Man, lector formator CECCAR şi şef serviciu metodologie şi asistenţă contribuabili din structura ANAF Cluj, şi a beneficiat de prezenţa a peste 80 de persoane.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Dolj – seminar privind proiectele cu finanțare nerambursabilă

Filiala CECCAR Dolj – seminar privind proiectele cu finanţare nerambursabilă

Filiala CECCAR Dolj a organizat, la 23 iunie, seminarul cu tema Proiecte cu finanţare nerambursabilă pentru întreprinderi mici şi mijlocii, destinat atât reprezentanţilor mediului de afaceri local, cât şi membrilor filialei care au posibilitatea accesării programelor cu finanţare nerambursabilă în calitate de administratori şi/sau acţionari ai societăţilor de expertiză, dar şi în calitate de colaboratori şi consultanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Mureș: întâlnire pe tema oportunităților de finanțare pentru IMM-uri

Filiala CECCAR Mureş: întâlnire pe tema oportunităţilor de finanţare pentru IMM-uri

La sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş a avut loc, la 15 iunie, evenimentul Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri, la care au participat reprezentanţi ai Filialei CECCAR Mureş – directorul executiv Maria Pop şi membri ai Biroului Permanent al Consiliului filialei. Întâlnirea a fost dedicată prezentării Programului operaţional 2014-2020 şi programelor naţionale.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Masă rotundă pe tema auditului de calitate

Masă rotundă pe tema auditului de calitate

Filiala Mureş a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a organizat o masă rotundă pe tema derulării activităţii de audit. Întâlnirea a avut loc la 28 iunie, la sediul filialei, fiind prezenţi peste 60 de membri ai Corpului, alături de directorul executiv al CECCAR Mureş, Maria Pop, şi auditorul de calitate al filialei, Florin Maris.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Prahova: întâlnire dedicată expertizelor contabile judiciare

Filiala CECCAR Prahova: întâlnire dedicată expertizelor contabile judiciare

Filiala CECCAR Prahova a organizat, la 28 iunie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai beneficiarilor de expertize contabile judiciare şi membri ai Grupului Experţilor Judiciari. Invitaţi la eveniment au fost Mihai Radu – preşedintele Tribunalului Prahova, Gabriela Mihai – vicepreşedintele Tribunalului Prahova, Aida Stan – vicepreşedintele Curţii de Apel Ploieşti, Vladimir Tulea – specialist financiar DNA Serviciul Teritorial Prahova, Nicolae Balalia – director Curtea de Conturi Ploieşti, Sorin Arsenoiu – director adjunct Curtea de Conturi Ploieşti.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Ialomița: întâlnire de lucru cu reprezentanți ai organului fiscal local

Filiala CECCAR Ialomiţa: întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai organului fiscal local

Filiala Ialomiţa a organizat, la 30 iunie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa. Au răspuns invitaţiei filialei Gheorghe Dorobăţ – şeful AJFP Ialomiţa, şi Raluca Bratcovschi – şef Biroul servicii contribuabili. Întâlnirea a reprezentat un prilej pentru a aduce în atenţia profesioniştilor contabili principalele modificări legislative din luna iunie, precum şi aspecte referitoare la Declaraţia 394.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filiala CECCAR Vâlcea: masă rotundă cu specialiști ai Administrației Județene a Finanțelor Publice

Filiala CECCAR Vâlcea: masă rotundă cu specialişti ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice

Filiala CECCAR Vâlcea a organizat, la 16 iunie, o masă rotundă la care au participat specialişti ai AJFP Vâlcea şi membri ai filialei, experţi contabili, contabili autorizaţi, precum şi stagiari. Întâlnirea a avut loc la sediul instituţiei publice amintite, invitaţi din partea autorităţii fiscale fiind Mihai Octavian – şef compartiment servicii contribuabili, Anda Predescu şi Graţiela Ciolpan – consilieri superiori Biroul informaţii fiscale, respectiv Biroul asistenţă contribuabili.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Dezvoltare personală

Noi reglementări privind certificarea dobândirii competențelor calificării profesionale

Noi reglementări privind certificarea dobândirii competenţelor calificării profesionale

Certificatele de calificare şi calificare profesională ce vor fi eliberate absolvenţilor din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar vor fi însoţite de un Supliment descriptiv, în format Europass, care va atesta dobândirea de competenţe specifice unei calificări profesionale pentru un anumit nivel de pregătire profesională. De asemenea, persoanele care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta de şcolarizare şi care au finalizat învăţământul primar în cadrul Programului „A doua şansă” vor primi un certificat care să ateste absolvirea acestui nivel de studii.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 5-18 iulie 2016

PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 5-18 iulie 2016

CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceştia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activităţile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniştilor contabili la oportunităţile şi resursele necesare dezvoltării profesionale continue.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Nume și creații pentru eternitate

Billie Holiday, una dintre cele mai bune vocaliste jazz din toate timpurile

Billie Holiday, una dintre cele mai bune vocaliste jazz din toate timpurile

După ce în numărul precedent ne-am „aflat” în Italia, pentru a-l prezenta pe Adriano Celentano, le propunem cititorilor să ne reîntoarcem în SUA. Avem suficiente motive să poposim mai mult, din nou, pe continentul american, deoarece, din multe puncte de vedere, viaţa şi creaţia unor mari stele ale muzicii au avut şi au un amplu ecou internaţional, inclusiv în România.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Breviar statistic

Rezervele internaţionale ale României, 35,673 miliarde euro la 30 iunie

Rezervele internaţionale ale României, 35,673 miliarde euro la 30 iunie

La 30 iunie 2016, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 31,729 miliarde euro, faţă de 32,672 miliarde euro la 31 mai 2016, se precizează într-un comunicat al BNR. În luna iunie au avut loc intrări de 979 milioane euro reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (861 milioane euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier, 6,6% în luna mai

INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier, 6,6% în luna mai

Rata şomajului în formă ajustată sezonier al fost de 6,6% în luna mai, în creştere cu  0,2 puncte procentuale faţă de luna precedentă (6,4%), relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna mai din anul curent, este de 581.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (când s-au înregistrat 573.000 şomeri), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (622.000).

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Cheltuielile de protecţie socială, în creştere

Cheltuielile de protecţie socială, în creştere

Cheltuielile de protecţie socială s-au majorat în 2014 cu 3,9% faţă de anul 2013, potrivit informaţiilor publicate săptămâna trecută de INS. Astfel, în anul 2014, veniturile de protecţie socială au însumat 99,652 miliarde lei, în creştere cu 4,7% faţǎ de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut (PIB – date semidefinitive) a fost de 14,9%, situându-se la acelaşi nivel ca în anul anterior.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Indicatori monetari – mai 2016

Indicatori monetari – mai 2016

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii mai 2016 un sold de 290,646 miliarde lei. Faţă de luna aprilie 2016 aceasta a crescut cu 1,8% (1,6% în termeni reali), iar în raport cu mai 2015 masa monetară s-a majorat cu 12,7% (16,8% în termeni reali), potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

MADR: Deficitul României la comerţul cu produse agroalimentare a crescut de aproape şapte ori în primul trimestru

MADR: Deficitul României la comerţul cu produse agroalimentare a crescut de aproape şapte ori în primul trimestru

Deficitul României la comerţul cu produse agroalimentare s-a adâncit de aproape şapte ori în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2015, până la 234,3 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În primele trei luni din 2015, deficitul înregistrat la produsele agroalimentare a fost de 34,9 milioane de euro.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

BNR: Numărul falsurilor depistate în cazul monedei naţionale, în creştere cu 70%, în 2015

BNR: Numărul falsurilor depistate în cazul monedei naţionale, în creştere cu 70%, în 2015

Falsurile de bancnote româneşti expertizate la BNR au totalizat 4479 bucăţi, în 2015, în creştere cu 70% faţă de 2014, cea mai falsificată bancnotă fiind cea de 100 lei, potrivit raportului anual pe 2015 publicat pe site-ul instituţiei. Conform BNR, din numărul total de bancnote false, 100 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar 4.379 de falsuri au fost depistate în circulaţie, cu 82% mai multe decât în anul 2014, informează Agerpres.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

APIA: Vânzările de autovehicule au crescut cu 6,9%, în primele cinci luni

APIA: Vânzările de autovehicule au crescut cu 6,9%, în primele cinci luni

Vânzările de autovehicule au înregistrat în România, în primele cinci luni ale anului, un salt de 6,9%, până la un volum de 46.222 de unităţi, în timp ce producţia naţională a scăzut cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată datele publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Autoturismele, care reprezintă 77,6% din vânzările consemnate în primele cinci luni din 2016 (35.889 unităţi), înregistrează o creştere de 0,9%, iar vehiculele comerciale (marfă şi persoane) 34,3%.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Revista presei economice

„Brexit-ul României”

„Brexit-ul României”

Este titlul unui comentariu al directorului editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, din 4 iulie, care abordează o temă mai mult decât incitantă. De unde până unde sintagma „Brexit-ul României”? Un posibil răspuns decurge dintr-o altă întrebare, folosită în subtitlul articolului: este mai bine acum, în capitalism, sau era mai bine în comunism? Analogia – dacă poate fi vorba despre aşa ceva – a fost inspirată de întrebarea care li s-a pus britanicilor, şi anume dacă le este mai bine în Uniunea Europeană sau le-a fost mai bine înainte de aderare.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Reorganizare și reprofesionalizare

Reorganizare şi reprofesionalizare

Ziarul Bursa din 4 iulie se ocupă, între altele, de situaţia de la CNADNR. Odată cu numeroase aspecte specifice, sunt tratate teme cu caracter mai general, care privesc companiile de stat. Astfel, sunt puse în evidenţă conceptele de reorganizare şi reprofesionalizare. Reţinem din această publicaţie aprecierile directorului general al CNADNR, Cătălin Homor.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Comentariul ediției

Palatul Cotroceni: consultări la nivel înalt

Palatul Cotroceni: consultări la nivel înalt

Teodor Brateş

Începutul de săptămână a fost marcat de concretizarea anunţului făcut de preşedintele Klaus Iohannis la Bruxelles, cu prilejul summit-ului UE consacrat Brexit-ului: a avut loc a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare, primul-ministru şi guvernatorul BNR. Evenimentul a avut o conotaţie specială, în contextul în care şeful statului a considerat că Brexit-ul reprezintă o oportunitate pentru regândirea modului de abordare a unui Proiect de Ţară.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Eveniment

Legea Centenarului

Legea Centenarului

Alexandra Rizea

Săptămâna trecută, cu prilejul unei vizite la Automobile Dacia din Mioveni, premierul Dacian Cioloş s-a referit la unul dintre cele mai dureroase deziderate în materie de infrastructură rutieră, şi anume Autostrada Piteşti – Sibiu. Desigur, subiectul în sine (posibilitatea realizării, în sfârşit, a unui proiect declarat de ani şi ani drept prioritate naţională) prezintă o importanţă cu totul deosebită economică şi socială.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Cariere. Drumul spre performanță

„Pregătirea complexă, continuă stă la baza performanțelor profesionale și civice”

„Pregătirea complexă, continuă stă la baza performanţelor profesionale şi civice”

Interviu cu conf. dr. ec. Tamaş Szora Attila, vicepreşedinte al Filialei CECCAR Alba: „În ceea ce mă priveşte – şi, sunt convins, nu reprezint o excepţie – pregătirea de specialitate şi activitatea profesională s-au îmbinat strâns. Studiile universitare de licenţă le-am finalizat în anul 1984 la Universitatea din Craiova – Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe-Contabilitate.”

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Herlan & Associates – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Sibiu

Herlan & Associates – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Sibiu

Societatea Herlan & Associates SRL a fost înfiinţată în anul 2005, iar în anii următori şi-a extins constant activitatea, oferind, pentru un număr tot mai mare de clienţi, servicii în domeniile contabilitate, fiscalitate şi consultanţă antreprenorială, atât în Sibiu, cât şi în alte oraşe din Transilvania. Biroul Herlan & Associates dispune de resurse de personal pentru prelucrarea de proiecte de diferite dimensiuni, precum şi de experienţă privind standardele naţionale şi internaţionale de contabilitate, privind legislaţia UE şi diferite sisteme de contabilitate şi controlling.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Valorificarea informațiilor financiar-contabile în luarea deciziilor manageriale din entitățile agricole. Studiu empiric

Valorificarea informaţiilor financiar-contabile în luarea deciziilor manageriale din entităţile agricole. Studiu empiric

Partenie Dumbravă, Radu Vlad Bercean

În cadrul acestui studiu ne propunem să pre­zen­­tăm modul în care sunt valorificate informaţiile financiar-contabile din entităţile agricole româneşti. În acest context, pe baza cercetării empirice realizate, am identificat impactul unor factori asupra sis­te­mului financiar-contabil, punând în acelaşi timp în evidenţă şi semnificaţia informaţiei finan­ciar-con­tabile în luarea deciziilor manageriale din aceste en­tităţi.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

Locul şi rolul IMM-urilor în economia naţională

Locul şi rolul IMM-urilor în economia naţională

Ziarul Financiar a publicat calculele efectuate pe baza datelor de la Registrul Comerţului referitoare la ponderea IMM-urilor în economia naţională. Le redăm şi noi, într-o formă sintetică: 2,5 milioane angajaţi în întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv o pondere de 63% pe economie la acest capitol; 99,9% reprezintă ponderea IMM-urilor în numărul total de firme; 49% – ponderea IMM-urilor în totalul cifrei de afaceri a tuturor firmelor din ţară; 57% din profitul tuturor companiilor care activează în România este reprezentat de profitul IMM-urilor.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

EY: Mulți români nu aleg să devină antreprenori din cauza fricii de eșec

EY: Mulţi români nu aleg să devină antreprenori din cauza fricii de eşec

Frica de eşec este unul dintre cele mai importante obstacole pentru dezvoltarea iniţiativei private în ţara noastră, relevă rezultatele Barometrului antreprenoriatului românesc 2016 realizat de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank şi ale Barometrului afacerilor de tip startup din Romania 2016. Astfel, doar 30% dintre antreprenorii cu afaceri mature consideră că eşecul în afaceri este perceput pozitiv (de exemplu, este un prilej de învăţare sau pur şi simplu nu are niciun impact asupra viitoarelor proiecte de afaceri).

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

O lege în sprijinul IMM-urilor din turism

O lege în sprijinul IMM-urilor din turism

Camera Deputaţilor a adoptat, la finalul primei sesiuni din acest an, o iniţiativă legislativă care reglementează impozitul specific pentru firmele care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier, restaurante, baruri şi care oferă facilităţi de cazare pentru vacanţe. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare asigurarea cadrului legal privind stabilirea unei noi modalităţi de impozitare aplicată contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante şi alimentaţie publică, în scopul stimulării investiţiilor şi eliminării concurenţei neloiale.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Demersuri la nivel european pentru stimularea IMM-urilor din sectoarele culturale și creative

Demersuri la nivel european pentru stimularea IMM-urilor din sectoarele culturale şi creative

Comisia Europeană (CE) şi Fondul European de Investiţii (FEI) au lansat, săptămâna trecută, o garanţie în valoare de 121 milioane euro pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele culturale şi creative prin intermediul instituţiilor financiare. Se aşteaptă ca această schemă să genereze în următorii şase ani împrumuturi bancare în valoare de peste 600 milioane euro.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Fonduri europene

Programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii

Programe destinate întreprinderilor mici şi mijlocii

Alexandru Paru

În continuarea demersului nostru de a sprijini membrii CECCAR, IMM-urile, precum şi alte organizaţii interesate de identificarea şi accesul la finanţări nerambursabile, vom aduce în atenţia cititorilor programe destinate întreprinderilor mici şi mijlocii. IMM-urile reprezintă principalul motor al economiei, iar susţinerea acestora reprezintă o decizie fundamentală în procesul de creştere economică a României, cu atât mai mult cu cât, la ora actuală, proiectele produc o treime din cifra de afaceri a IMM-urilor, ceea ce înseamnă, dacă ne raportăm la Uniunea Europeană, a cincea parte din totalul producţiei anuale.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Curier legislativ

Noi reglementări în domeniul fiscal privind privind Fondul pentru Mediu

Noi reglementări în domeniul fiscal privind privind Fondul pentru Mediu

Administraţia Fondul pentru Mediu (AFM) va desfăşura activităţi de control la operatorii economici autorizaţi în vederea preluării responsabilităţii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi la operatorii economici autorizaţi în vederea preluării responsabilităţii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili, conform Codului de procedură fiscală.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul Consiliului Economic și Social (CES)

Procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul Consiliului Economic şi Social (CES)

Guvernul a modificat, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social (CES). Astfel, a fost aprobată o procedură nouă de repartizare a numărului de locuri în plenul CES, prin care se deblochează constituirea unui nou plen al Consiliului în cazul în care organizaţiile nu reuşesc să ajungă la un consens.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Proiecte aflate în dezbatere publică

Proiecte aflate în dezbatere publică

O serie de proiecte de acte normative de interes sunt supuse dezbaterii publice pe site-urile ministerelor de resort: Proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului, simplificate de la 1 iulie

Procedurile de acordare a indemnizaţiei şi concediului pentru creşterea copilului, simplificate de la 1 iulie

Guvernul a modificat şi completat normele de aplicare a programului de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât noile reglementări introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar şi într-o manieră simplificată începând cu 1 iulie 2016. Hotărârea de Guvern adoptată săptămâna trecută include reglementări cu privire la drepturile noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016, urmând ca printr-un Ordin al ministrului Muncii să fie stabilite reglementări pentru drepturile aflate deja în plată.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Direct de la sursă

BNR menţine dobânda-cheie la 1,75% pe an

BNR menţine dobânda-cheie la 1,75% pe an

În şedinţa din 30 iunie 2016, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

DGAF declanșează operațiunea „Apollo” pentru combaterea utilizării facturilor false

DGAF declanşează operaţiunea „Apollo” pentru combaterea utilizării facturilor false

Începând cu luna iulie, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) declanşează operaţiunea „Apollo”, care vizează atât firmele care emit facturi false, cât şi pe cele care utilizează aceste facturi. Ambele categorii vor fi supuse unor verificări amănunţite de către inspectorii antifraudă, vor fi stabilite consecinţele fiscale ale acestor practici şi vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Prețul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici rămâne neschimbat, până la 31 martie 2017

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici rămâne neschimbat, până la 31 martie 2017

Executivul a aprobat hotărârea prin care se modifică anexa HG nr. 488/2015 privind stabilirea preţurile de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, în concordaţă cu prevederile calendarului de eliminare treptată a preţurior reglementate pentru clienţii finali.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Măsuri pentru intabularea gratuită a terenurilor agricole

Măsuri pentru intabularea gratuită a terenurilor agricole

Guvernul modificat, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările ulterioare. Astfel, a fost stabilită o serie de măsuri care asigură înscrierea urgentă şi gratuită în folosul cetăţenilor şi garantarea proprietăţii statului, prin înregistrarea sistematică în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Proiectul RO-NET: internet în bandă largă în peste 200 de localități din zone dezavantajate

Proiectul RO-NET: internet în bandă largă în peste 200 de localităţi din zone dezavantajate

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) aduce la cunoştinţa celor interesaţi că proiectul „Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale – RO-NET” a fost finalizat până în prezent în peste 200 de localităţi, iar în alte 220 se află în fază avansată de implementare.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Lumea în care trăim

Eurobarometru: Prioritățile cetățenilor în legătură cu UE: combaterea terorismului, a şomajului şi a evaziunii fiscale

Eurobarometru: Priorităţile cetăţenilor în legătură cu UE: combaterea terorismului, a şomajului şi a evaziunii fiscale

Lupta împotriva terorismului ar trebui să fie cea dintâi prioritate a UE, urmată de combaterea şomajului, conform răspunsurilor date de participanţii la un sondaj special de tip Eurobarometru, comandat de către Parlamentul European şi publicat la începutul lunii iulie. Aceştia au fost întrebaţi dacă ei consideră că în anumite domenii sunt necesare mai multe sau mai puţine acţiuni comune la nivel european.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

S&P retrogradează ratingul Uniunii Europene după Brexit

S&P retrogradează ratingul Uniunii Europene după Brexit

Agenţia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat săptămâna trecută cu o treaptă la AA ratingul aferent datoriei pe termen lung a Uniunii Europene, explicând decizia prin incertitudinile din jurul blocului după votul britanic în favoarea ieşirii din UE, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres. „După decizia alegătorilor britanici de a părăsi UE în urma referendumului din 23 iunie, ne-am reevaluat analiza asupra coeziunii în interiorul UE, pe care o considerăm acum mai degrabă ca un factor neutru decât pozitiv în notaţie”, a declarat agenţia într-un comunicat.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Axa timpului

Cum au dispărut giganții Epocii de Gheață?

Cum au dispărut giganţii Epocii de Gheaţă?

Andreea Cârstea

Multe specii gigantice din Epoca de Gheaţă au dispărut în urma unei furtuni perfecte, generată de o încălzire bruscă a climatului. Aceste specii, incluzând leneşi de mărimea unui elefant şi pisici gigantice cu colţi-sabie, cutreierau întinderile sălbatice din partea sudică a Americii de Sud. Cercetările coordonate de Centrul australian pentru stabilirea ADN-ului antic de la Universitatea din Adelaide au condus la publicarea de studii complete în Science Advances Journal.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Roza vânturilor

Trei mari pierderi pentru lumea științei și culturii

Trei mari pierderi pentru lumea ştiinţei şi culturii

Ultimele zile au fost marcate de trecerea în nefiinţă a unor personalităţi importante pentru ceea ce înseamnă cultura română şi evoluţiile în acest domeniu pe plan internaţional. Astfel, consemnăm că academicianul Ion Ianoşi, filosoful american Elie Wiesel şi futurologul Alvin Toffler s-au stins din viaţă zilele trecute. Profesorul Ion Ianoşi s-a născut la 1 mai 1928, în Braşov. A început Facultatea de Filosofie şi Litere la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Festivalul Enescu 2016

Festivalul Enescu 2016

Aşa cum am amintit într-un număr anterior al revistei, Anna Ţifu, Valentin Răduţiu, Ştefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” şi dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen şi John Axelrod, sunt doar câţiva dintre artiştii care vor urca pe scena Ateneului Român cu ocazia Festivalului Enescu 2016, ce se va desfăşura la Bucureşti, între 3 şi 25 septembrie.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Filme europene se întrec la Timișoara pentru trofeul Ceau, Cinema!

Filme europene se întrec la Timişoara pentru trofeul Ceau, Cinema!

Şase filme din Austria, Croaţia, Polonia, Rusia, Serbia şi Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc la Timişoara, în perioada 14-17 iulie. Ceau, Cinema! este un eveniment dedicat filmului european, organizat de Asociaţia „Marele Ecran” şi Asociaţia „Pelicula Culturală” şi realizat de voluntari, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Manifestarea reprezintă o iniţiativă menită să readucă în atenţia publicului timişorean producţiile europene.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Expoziția Constantin Brâncuși: omul și lucrurile, la ARCUB

Expoziţia Constantin Brâncuşi: omul şi lucrurile, la ARCUB

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi printr-o expoziţie inedită dedicată marelui artist care „a făcut piatra să cânte” – Constantin Brâncuşi: omul şi lucrurile, care poate fi vizitată la sediul ARCUB din Str. Lipscani nr. 84-90 până la 11 septembrie.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

MNIR: Călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei

MNIR: Călătorie prin istoria şi viitorul bijuteriei

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduieşte, până la 24 iulie, a doua ediţie a expoziţiei de bijuterie contemporană O călătorie prin istoria şi viitorul bijuteriei, proiect dedicat, anul acesta, podoabelor dacice. Organizată de Assamblage – Asociaţia Naţională a Autorilor şi Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), expoziţia reuneşte creaţiile a 45 de designeri de bijuterie contemporană care reinterpretează moştenirea culturală autohtonă.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat – Ediția a V-a, revizuită

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia a V-a, revizuită

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008. Ca urmare, CECCAR vine în întâmpinarea candidaţilor cu un instrument deosebit de util în procesul de pregătire, şi anume Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 14-15, 5-18 iulie 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.