
Șefa FMI avertizează că există un grad ridicat de incertitudine care planează asupra perspectivelor globale
Telex » Știri
19 ianuarie, 9:23
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că perspectivele economiei mondiale rămân foarte incerte din cauza pandemiei de coronavirus, adăugând că, odată cu creșterea decalajelor dintre țările bogate și cele sărace, FMI este nevoit să găsească noi resurse, informează Reuters, preluată de Agerpres. În acest context, Kristalina Georgieva a apreciat că o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de Fondul Monetar Internațional, ar pune la dispoziția statelor membre un spațiu fiscal mai extins pentru a răspunde la criza sanitară și a accelera tranziția la economia digitală și cea „verde”.
În mandatul președintelui Donald Trump, SUA, cel mai mare acționar la FMI, au blocat o astfel de măsură, susținând că ar furniza mai multe resurse țărilor bogate, având în vedere că alocarea drepturilor speciale de tragere se va face proporțional cu cota parte deținută de fiecare țară la FMI.
La conferința online cu Georgieva a participat și ministrul suedez al Finanțelor, Magdalena Andersson, care ocupă postul de președinte al Comitetului Financiar și Monetar (CMFI), forul de conducere al Fondului Monetar Internațional; aceasta a spus că nevoia de lichiditate rămâne la un nivel ridicat, adăugând că se va consulta cu satele membre cu privire la opțiunile care există pentru creșterea lichidității.
Kristalina Georgieva a subliniat că FMI și-a majorat rapid finanțarea preferențială pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a aproximativ 20 de miliarde de dolari sub formă de DST-uri existente. Acestea ar urma să continue să joace un rol important, dar este nevoie și de alte măsuri, a apreciat Georgieva.
„Va continua să fie important, poate chiar mai important, pentru noi să putem să ne extindem capacitatea de a sprijini țările care au rămas în urmă”, a spus Georgieva. Aceasta a adăugat că opțiunea de a derula o nouă alocare de DST-uri, o măsură comparabilă cu o bancă centrală care tipărește bani, nu a fost niciodată exclusă complet de statele membre ale FMI, adăugând că unele țări au continuat să discute această posibilă alocare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice