Sondaj PwC România: Aproape 70% dintre români folosesc dispozitive de monitorizare a sănătății și 41% evită alimentele ultraprocesate
Numărul 29-30, 30 iul. - 12 aug. 2025 » Roza vânturilor
Preferințele românilor au început să se schimbe, aproape 70% dintre aceștia folosind dispozitive pentru monitorizarea sănătății și 41% evitând alimentele ultraprocesate, relevă sondajul „Voice of the Consumer” 2025, realizat de PwC România, relatează Agerpres. Astfel, tehnologia devine un instrument cheie pentru români în monitorizarea sănătății: 69% dintre respondenții sondajului folosesc aplicații sau dispozitive inteligente, care le-au influențat obiceiurile zilnice, o treime arătând chiar că și-au schimbat semnificativ stilul de viață. De la ceasuri și brățări inteligente la dispozitive complexe, precum monitoare de glicemie sau aparate de bucătărie cu inteligență artificială, tehnologia facilitează adoptarea unui stil de viață mai sănătos și echilibrat.
Utilizarea inteligenței artificiale este în creștere, în special pentru personalizarea programelor de exerciții fizice (41%) și planificarea meselor (40%). Românii folosesc AI și pentru diete personalizate, liste predictive de cumpărături, gestionarea bugetului alimentar, diagnosticare medicală sau pentru conectarea cu aparate inteligente care sugerează rețete în funcție de ingredientele disponibile.
Această deschidere către soluții moderne arată o nevoie tot mai mare pentru experiențe personalizate și adaptate stilului de viață individual.
Majoritatea consumatorilor români își evaluează sănătatea ca fiind bună (47%) sau foarte bună (35%) și acordă o atenție tot mai mare alimentelor pe care le consumă. Peste 60% declară că riscurile asociate alimentelor ultraprocesate și pesticidelor îi îngrijorează mai mult decât prețul produselor. De altfel, 41% spun că evită alimentele ultraprocesate, față de 37% media regională (Europa Centrală și de Est). România stă ușor mai bine decât restul regiunii și în ceea ce privește reducerea consumului de alcool.
Tot mai mulți români (71%) folosesc suplimente alimentare și pun accent pe prospețime și sezonalitate, chiar și în detrimentul mărcii. 62% consideră că produsele locale sunt mai sănătoase, iar peste jumătate sunt dispuși să plătească mai mult pentru ele.
În România, 70% dintre consumatori consideră că propriile decizii și comportamente au cea mai mare influență asupra alegerilor legate de alimentația sănătoasă, în timp ce 50% recunosc și rolul producătorilor de alimente. Aceasta arată că producătorii trebuie să meargă dincolo de promovare și să investească în educarea consumatorilor privind alimentația sănătoasă și contribuția produselor proprii la un stil de viață echilibrat. O astfel de abordare poate stimula loialitatea față de brand. În concluzie, potrivit sondajului, consumatorii români caută produse accesibile, curate și sănătoase, iar producătorii și retailerii trebuie să găsească echilibrul între costuri și valoare adăugată, investind în formule mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, dar mai multe fibre și proteine, fără a compromite gustul sau prețul.
Se remarcă, de asemenea, interesul pentru produse premium, funcționale sau adaptate dietelor speciale. Inovația, parteneriatele cu sectorul sănătății sau digital, și integrarea AI ajută companiile să anticipeze preferințele consumatorilor și să ofere recomandări personalizate, inclusiv prin conectarea produselor cu aplicații sau dispozitive purtabile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Într-un turneu memorabil, Orchestra Simfonică București reinterpretează capodopere ale muzicii clasice
Constelația artelor pe „ecranele” Institutului Cultural Român
Educația prin lectură, un obiectiv major susținut prin inițiative valoroase
Toamna teatrală: un festival național la a XXXV-a ediție
Bucureștiul, capitala celui mai așteptat festival cinematografic al acestei toamne
Galați, octombrie 2025: epicentru al comediei teatrale românești
Festivalul Internațional de Teatru Independent, sub semnul ineditului
Două mari festivaluri într-un weekend cinematografic memorabil