
20.777 petiții pe adresa actualului Guvern
Telex » Știri
7 decembrie 2016
Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a dat publicității o sinteză privind profilul petiționarului care se adresează prim-ministrului și Guvernului României. „Analiza, realizată împreună cu Secretariatul General al Guvernului, a avut ca scop nu numai o bună cunoaștere a petentului, ci și identificarea principalelor teme de interes pentru cetățeni, respectiv a modalităților prin care aceștia se adresează administrației (e-mail, poștă etc.)”, se precizează într-un comunicat al MCPDC.
Astfel, potrivit documentului, de la preluarea mandatului, la Secretariatul General al Guvernului s-au primit, în total, 20.777 de petiții adresate prim-ministrului și Guvernului României, cu o medie de 1.731 de petiții/lună în timpul actualei guvernări. Distribuția pe ultimii patru ani arată, în medie, o creștere cu cel puțin 20% a numărului de petiții adresate Guvernului României în perioada ianuarie-octombrie 2016 față de anii 2013 sau 2014. Teme precum reformarea sistemului medical, ocuparea forței de muncă și starea sistemului de învățământ s-au aflat, în perioada analizată, în centrul atenției cetățeanului, conform materialului MCPDC. Numărului petițiilor transmise prin e-mail a crescut. „Astfel, în urma lansării, de către Guvernul Cioloș, a adresei de corespondență pm@gov.ro la data de 4 decembrie 2015, ponderea petițiilor transmise prin poșta electronică a crescut la 60%, față de 44% în 2015 (în calcul nu a fost luată luna decembrie), 35% în 2014 sau 40% în anul 2013”, se arată în comunicat.
MCPDC mai informează că a luat inițiativa ca, împreună cu experții GovITHub, să dezvolte aplicația – pilot Urmărește petiția. Aplicația va putea aloca și comunica automat cetățenilor, pe adresele de e-mail ale acestora, numere de înregistrare pentru fiecare petiție transmisă, explicând termenele maximale de soluționare/formulare răspuns, inclusiv data la care petiția a fost direcționată (cum se întâmplă frecvent) de la Cancelaria Prim-ministrului/Secretariatul General al Guvernului la ministere sau agenții. În următorii ani, sistemul, aplicat ca test la CPM/SGG în 2016, va putea fi replicat și în ministere.
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere