Festivalul Internațional Shakespeare. Din nou, Craiova la superlativ
Numărul 21, 29 mai - 4 iun. 2024 » Eveniment
În capitala Băniei, Shakespeare s-ar fi simțit, încă odată, ca „acasă”. Un festival internațional care a ajuns la a XIV-a ediție a dobândit, incontestabil, un înalt grad de consacrare. Este cazul Festivalului Internațional Shakespeare, găzduit de Craiova, iată, de... 30 de ani, manifestare cultural-artistică de înalt prestigiu în țară și în străinătate, în special prin participări numeroase ale unor regizori și actori care au fost și sunt capete de afiș la nivel cultural național și mondial.
Ediția din acest an a debutat la 16 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu spectacolul „Furtuna”, realizat de apreciatul regizor, Robert Wilson. Pe aceeași scenă, s-au jucat, în zilele următoare, piesele „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, un spectacol de excepție al Naționalului craiovean reprezentat de proiectul intitulat tot „Furtuna” deoarece în jurul acestei piese s-au poziționat mai multe fragmente din creațiile shakespeariene. Acest regal artistic s-a bucurat de regia celebrului Peter Brook de la „Théâtre des Bouffes du Nord” din Franța. Au urmat „Hamlet, dansul melancolicului”, un spectacol care a îmbinat arta teatrală cu cea a dansului, regizat de Jesús Herrera din Sevilla (Spania), „Tragedia lui Hamlet – prințul Danemarcei”, în regia lui Robert Lepage, produs de Ex Machina din Quebec (Canada), eveniment care, în ziua de 26 mai, a încheiat festivalul.
Astfel, timp de 11 zile, au avut loc peste 300 de manifestări care au cuprins nu numai spectacole teatrale, ci și concerte, vernisaje de expoziții, parade ale modei de-a lungul timpurilor, cu accent pe epoca shakespeariană, sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte, ateliere teatrale studențești. Toate acestea s-au desfășurat în peste 22 de spații alternative, amplasate în întregul oraș, inclusiv prin spectacole de stradă. Prin partenerul festivalului, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, s-a asigurat un mare număr de studenți care au reprezentat fondul uman al unui complex de arte contemporane, în care s-a regăsit spiritul shakespearian.
O asemenea desfășurare de forțe a scos puternic în evidență potențialul cultural-artistic de care dispune nu numai Craiova, ci țara întreagă, întrucât programul festivalului a prilejuit și participarea unui public larg, venit în multe cazuri, din alte localități ale țării. De asemenea, datorită faimei acestei manifestări, s-a înregistrat și un număr-record de spectatori veniți special din străinătate. Toate acestea sunt dovezi, argumente în sprijinul aprecierii unanime, a organizatorilor și spectatorilor, că, în intervalul 16-26 mai 2024, Festivalul Internațional Shakespeare a constituit un eveniment de prim-plan la scară națională și universală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”
Bookfest 2024, încă un pas al editurilor spre armonizarea ofertei cu cererea