Alimente în valoare de 400 miliarde de dolari sunt pierdute înainte de a ajunge în magazine

Alimente în valoare de 400 miliarde de dolari sunt pierdute înainte de a ajunge în magazine

Numărul 40, 22-28 oct. 2019  »  Lumea în care trăim

Aproximativ 14% din producția mondială de alimente, echivalentul a circa 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare și comercializare, iar Asia Centrală și de Sud, America de Nord și Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează Bloomberg, citată de Agerpres. Potrivit FAO, o mai bună stocare la rece și o infrastructură îmbunătățită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale și ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Asia Centrală și de Sud are cel mai mare procentaj de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord și Europa, cu peste 15%. La polul opus sunt Australia și Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare și comercializare.

Raportul FAO subliniază că un sfert din producția de rădăcinoase, tuberculoase și oleaginoase și peste o cincime din producția de legume și fructe este pierdută, însă în cazul cerealelor și leguminoaselor pierderile sunt mai mici de 10%. De asemenea, consumatorii irosesc și ei cantități mari de alimente. Până la 37% din produsele de origine animală și posibil o cincime din fructe și legume ar putea fi irosite după ce au fost achiziționate, susține FAO. Țările bogate au un nivel mai mare de risipă din cauza unei durate mai mici de viață la raft a produselor, în timp ce țările sărace se confruntă cu probleme ce țin de climă sau calitatea infrastructurii.

Reducerea pierderilor de alimente este o provocare pentru că este nevoie de mai multe informații pentru a lua măsuri eficiente, susține FAO. Chiar și așa, o mai bună stocare la rece ar putea fi crucială, la fel ca și o bună infrastructură și logistică, subliniază FAO.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.