
Analiză comparativă criptomonede versus acțiuni
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » Expertiza și auditul afacerilor
Rezumat: Întrucât limita dintre realitate și digital pare să se estompeze tot mai mult, iar această fuziune are impact asupra mai multor domenii de studiu, printre care contabilitatea și auditul, se cere a fi analizată similaritatea criptomonedelor cu acțiunile companiilor, ca elemente de investiții. În absența unor comparații între piața criptomonedelor și piața de capital, investitorii nu pot aplica tratamentul contabil adecvat pentru activitatea în care sunt implicați. Prin urmare, scopul acestui articol este stabilirea caracteristicilor și corelațiilor existente între piața criptomonedelor și cea de valori mobiliare. În plus, autorii consideră că acest articol poate contribui la cercetarea contabilă, oferind informații utile investitorilor și autorităților de reglementare în contabilitate.
Criptomonedele și prețurile acțiunilor sunt oarecum corelate după luarea în considerare a volatilității criptomonedei. Mulți dintre factorii care afectează prețurile acțiunilor au impact și asupra prețurilor criptomonedelor. Investitorii și comercianții tratează criptomoneda în același mod în care tratează acțiunile, astfel încât prețurile tind să aibă aceeași tendință. Ar trebui să fim precauți atunci când investim în criptomonede, deoarece sunt încă noi – piața își explorează rolul ca activ.
Totodată, s-a urmărit analiza și prezentarea anumitor date statistice, cum ar fi numărul de companii listate la cei mai mari operatori bursieri din lume, capitalizarea bursieră, numărul criptomonedelor la nivel mondial, capitalizarea pe piață a criptomonedelor, de unde rezultă o asemănare între cele două elemente studiate.
Articolul complet este disponibil în numărul 7/2023 al CECCAR Business Review.
Clasificare JEL: M40, Q55, O39, G11
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială