
ANPC: UE a decis că drepturile consumatorilor pot fi apărate și prin acțiuni colective în justiție
Telex » Știri
25 noiembrie 2020
Parlamentul European a aprobat o lege care va permite grupurilor de consumatori să lanseze împreună acțiuni în justiție, în Uniunea Europeană, împotriva prejudiciilor colective și care va introduce garanții adecvate pentru a evita procesele abuzive, a anunțat, printr-un comunicat, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). „În contextul noilor reglementări, este necesară constituirea unui mecanism procedural eficient care să permită doar entităților calificate din țările membre, cum ar fi organismele publice sau organizațiile consumatorilor, să reprezinte grupurile de consumatori afectați și să intenteze acțiuni în justiție, în locul caselor de avocatură, pentru a stopa sau interzice neregulile ori pentru a obține compensații sau măsuri reparatorii.
Pentru a introduce acțiuni transfrontaliere în instanță, entitățile calificate vor trebui să respecte aceleași criterii pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, să demonstreze că au activitate publică și că sunt o organizație non-profit și, bineînțeles, să îndeplinească criteriile prevăzute în legislația națională”, se menționează în comunicat.
Noua lege votată de Parlamentul European prevede, în egală măsură, garanții importante pentru a evita abuzul de procedură. Astfel, se folosește principiul „partea care pierde plătește”, care garantează că partea care nu a obținut câștig de cauză suportă cheltuielile de judecată ale părții care are câștig de cauză. Pentru a preveni utilizarea abuzivă a acțiunilor de reprezentare, se recomandă evitarea daunelor-interese cu caracter punitiv. Totodată, pentru a intenta astfel de acțiuni, entitățile calificate trebuie să stabilească proceduri pentru a evita conflictele de interese și influența externă, mai exact dacă sunt finanțate de o terță parte.
Conform noilor reglementări, pot fi introduse acțiuni colective împotriva unor comercianți, dacă se presupune că aceștia au încălcat legislația UE, într-o gamă largă de domenii, cum ar fi protecția datelor, călătoriile și turismul, serviciile financiare, energia și telecomunicațiile. De asemenea, noua drectivă se referă și la neregulile care au încetat înainte de a se iniția sau încheia o acțiune de reprezentare. Acest demers este necesar pentru a se interzice practica în sine sau pentru a se împiedica repetarea ei.
„Aceste noi reglementări își propun să îmbunătățească funcționarea pieței interne oprind practicile ilegale și facilitând accesul consumatorilor la justiție. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre vor dispune, apoi, de 24 de luni pentru a transpune directiva în legislația națională și de șase luni suplimentare pentru a o aplica. Noile norme se vor aplica acțiunilor de reprezentare introduse la data aplicării sau după această dată”, precizează ANPC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există