
Ante și post factum
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » La început a fost cuvântul...
Într-o publicație săptămânală cu profil economic am citit: „După încheierea exercițiului financiar, analizele post factum au relevat…”. Când ceva se petrece „după” un anumit moment, avem de-a face, fără urmă de îndoială, cu o situație „post factum”. Sintagma latină „post factum” înseamnă „după faptă”, ceva ce se înregistrează „ulterior” comiterii unei fapte, desfășurării unei acțiuni, unei operațiuni profesionale etc.
Recursul la sintagme lăsate moștenire de strămoșii romani este destul de frecvent, însă acestea sunt folosite uneori inadecvat. De exemplu, un comentator de televiziune a spus: „Legătura cauzală este evidentă, așa cum se spune în latină «post hoc», respectiv ca urmare a situației anterioare, «ante»”. Ar rezulta de aici că tot ceea ce se consemnează „post” („după”) ar reprezenta o cauză a unui proces, a unui fenomen, a unei activități „ante”. Or, în realitate, nu orice succesiune a unor momente indică, totdeauna, un raport de cauzalitate. Apoi, formula completă este „post hoc, ergo propter hoc” („după asta, deci din cauza asta”).
„Ante” și „post” se utilizează într-o gamă extrem de largă de împrejurări, de întâmplări. Bunăoară, se spune foarte des „antemeridian” și „postmeridian” („înainte de amiază” și „după amiază”). Deși încetățenite, parcă definitiv, în limbajul cotidian, ambele sintagme sunt eronate. Corect se spune „ante meridiem” și „post meridiem”. Și acum, un „post scriptum” („după ce a fost scris”): când nu suntem siguri că redăm corect celebrele maxime latine, nimic nu este mai simplu decât consultarea unui dicționar. De preferință, „ante”, dar merge și… „post”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timişoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naţionale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanţei
Sezonul expoziţional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranţa că, în România prezentă şi viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrităţi care au unit arta cu medicina: Brâncuşi şi Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere