
Asocierea în participație și regimul taxei pe valoarea adăugată. Norme de drept comun versus norme de drept fiscal
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Expertiza și auditul afacerilor
Rezumat: Situația economică de ansamblu are în vedere un scenariu care nu este tocmai optimist în contextul actualei crize de sănătate. Nevoia de resurse ieftine va duce probabil la valorificarea oportunităților oferite de asociațiile comerciale, fără transferuri patrimoniale de bunuri și forță de muncă. Luând în considerare acest context, credem că asocierile mixte ar putea deveni din nou relevante în zilele noastre. Provocarea pe care o reprezintă impozitarea indirectă a acestor asocieri fără personalitate juridică relevă o serie de aspecte practice despre care considerăm că ar trebui abordate riguros și temeinic, mai ales că opțiunea contribuabililor nu este întotdeauna în concordanță cu cea a autorităților fiscale generatoare de chestiuni litigioase, care consumă timp și bani și în același timp duc la executări silite ce pun în pericol însăși existența companiei.
Prezentul articol are la bază normele de drept material fiscal cu referire la prevederile dreptului comun, având ca scop stabilirea regimului deducerilor fiscale privind contribuțiile și achizițiile aferente asocierilor în participație, în condițiile în care Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată nu conține dispoziții specifice pentru asociații, motiv pentru care în această materie este aplicabilă jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Articolul complet este disponibil în numărul 12/2021 al CECCAR Business Review.
Clasificare JEL: L24, K15, K34
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timişoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naţionale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanţei
Sezonul expoziţional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranţa că, în România prezentă şi viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrităţi care au unit arta cu medicina: Brâncuşi şi Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere