
BCE: Jumătate dintre băncile zonei euro nu ar supraviețui unei penurii de numerar de șase luni
Numărul 38, 8-14 oct. 2019 » Lumea în care trăim
Jumătate dintre cele mai mari bănci din zona euro nu ar supraviețui unei penurii de numerar de șase luni, cele mai vulnerabile fiind firmele mai mari și subsidiarele instituțiilor străine, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene, informează Reuters, citată de Agerpres. Testarea de către BCE a 103 creditori a dezvăluit unele puncte slabe ale sistemului bancar din zona euro, într-o perioadă în care sporesc temerile privind o posibilă recesiune. Totuși, BCE apreciază că rezultatele sunt „în mare parte pozitive”, actualele reglementări cerând băncilor să dețină suficiente lichidități pentru a supraviețui 30 de zile.
Studiul BCE arată că patru bănci nu ar supraviețui șase luni dacă li se îngheață accesul la finanțare, iar 52 vor dispărea dacă unii clienți comerciali și partenerii financiari își retrag banii. „Băncile universale și cele de importanță sistemică globală vor fi în general mult mai afectate decât altele de șocurile provocate de lipsa lichidităților deoarece ele se bazează pe surse de finanțare mai puțin stabile”, avertizează BCE.
Un număr de 26 de bănci ar supraviețui mai mult de șase luni în cazul „unui șoc sever”, în care ratingul lor de credit este retrogradat cu trei trepte și oamenii încep să-și retragă banii din depozite, se arată în raport.
Recent, Banca Centrală Europeană a anunțat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziționând lunar obligațiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, și se va încheia cu puțin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”
Crizantema de Aur în vreme de pandemie