
BNR a revizuit în scădere la 1,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an
Telex » Știri
9 februarie 2017
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%, a anunțat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În luna noiembrie, BNR a menținut la -0,4% prognoza privind inflația de la finalul anului trecut, și a revizuit în urcare, de la 2% la 2,1% estimarea pentru decembrie 2017. La finalul anului trecut, rata inflației a fost de -0,5%, potrivit statisticilor oficiale.
„Cotațiile materiilor prime își consolidează trendul ascendent. Prețul combustibililor a revenit, ca dinamică, în teritoriul pozitiv, la finalul anului trecut”, a spus Mugur Isărescu. Majorarea cotației țițeiului Brent a avut loc în contextul înțelegerii între producătorii de petrol privind reducerea producției.
Guvernatorul a afirmat că a existat o creștere a prețului unor alimente procesate: „Am asistat la accentuarea excesului de cerere, dar influența dezinflaționistă din mediul extern a reprezentat o contrapondere la presiunile din surse interne”.
Scăderea tarifelor RCA, alături de atenuarea deprecierii, în trimestrul patru din 2016, a leului față de euro, a susținut reducerea inflației.
„Excendentul de cerere agregată a continuat să crească. Încrederea sporită în economie se datorează preponderent consumatorilor”, a explicat Mugur Isărescu. Guvernatorul a subliniat că nivelul de optimism se apropie de nivelul de dinaintea crizei, iar temperarea dinamicii anuale a consumului în trimestrul al treilea este asociat unui efect de bază. „Cererea pentru credite de consum rămâne robustă, dar există o temperare a creditelor noi pentru locuințe, în corelație cu derularea neuniformă a programului Prima Casă și cu anumite inițiative legislative care nu au încurajat creditarea”, a afirmat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a atras atenția că, pentru acoperirea consumului mai mare, au crescut puternic importurile, pe fondul erodării competitivității producătoruilor români prin preț. Astfel, prețul de producție a crescut mai repede decât cursul, ceea ce a lovit competitivitatea României pe piețele internaționale.
Guvernatorul a atras atenția asupra evoluției modeste a investițiilor, în contextul unui nivel scăzut de capitalizare a companiilor românești.
„Tensionarea pieței muncii continuă, iar serviciile își consolidează rolul de motor al angajărilor. Scade absorbția de forță de muncă în industrie și construcție”, a spus Mugur Isărescu.
(Sursa: News.ro)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie