CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019) – Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019) – Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală

Numărul 41, 29 oct. - 4 nov. 2019  »  Agenda CECCAR

În perioada 18-20 octombrie 2019, în stațiunea Moneasa, peste 130 de profesioniști contabili și cadre didactice universitare din întreaga țară au participat la cea de-a XVII-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce”, organizat de Filiala Arad a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Tema din acest an a reputatului eveniment profesional-academic organizat de filiala Corpului a fost Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală, specialiștii reuniți la simpozion punctând aspecte relevante privind modul în care contabilitatea și fiscalitatea sunt influențate semnificativ de noile realități ale societății informatizate. Prin natura și conținutul lor, lucrările prezentate de membrii CECCAR în plenul simpozionului au contribuit la clarificarea unor aspecte din sfera contabilității, fiscalității și digitalizării, fiind publicate de organizatori într-un volum colectiv.

„Ghidați de afirmațiile marelui poet, romancier și om de știință Johann Wolfgang Goethe, «mai întâi instruiește-te singur, apoi vei primii învățătură de la alții»  și ale poetului Sofocle «trebuie să înveți prin exercițiu practic, deoarece chiar dacă gândești că știi nu ai nici o certitudine până nu încerci», autorii lucrărilor cuprinse în acest volum încearcă să demonstreze necesitatea digitalizării celor două domenii indispensabile ale vieții economice, contabilitatea și fiscalitatea.

Mondializarea relațiilor economice și, nu în ultimul rând, digitalizarea proceselor și activităților antrenează provocări și reponsabilități majore pentru experții contabili și contabilii autorizați din țara noastră, călăuziți de rolul tot mai important ce le revine ca gestionari cinstiți și onești ai informațiilor economice. Acționând în interes public prin respectarea eticii în profesia contabilă, ce constituie garantul independenței și competenței în profesiei, membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România își demonstrează atașamentul față de problemele economice și sociale ale țării, pregătindu-se continuu pentru a face față cerințelor evoluției științei și tehnologiei contemporane. Complexitatea reglementărilor mai ales din sfera fiscalității ridică probleme de adaptare pentru profesioniști și specialiști care ar fi greu de rezolvat fără aportul informatizării”, a menționat conducerea Filialei CECCAR Arad.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Consiliului Filialei CECCAR Arad, a salutat onorata asistență, adresându-le mulțumiri pentru participarea la cea de-a XVII-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce” atât colegilor din alte filiale, cât și oficialităților de la nivel central și local. Mesajul președintelui Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, adresat participanților la această distinsă reuniune științifică a fost transmis prin intermediul președintelui CECCAR Filiala București, Andrei Aurel. Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova a urat mult succes atât organizatorilor, cât și participanților la dezbaterile din cele trei paneluri ale simpozionului, menționând ulterior că viitorul profesiei contabile este strâns legat de domeniul digitalizării. Mesajul președintelui Consiliului superior al CECCAR a punctat necesitatea adaptării activității profesioniștilor contabili la era digitală, la cerințele businessului, pentru a-i furniza acestuia servicii integrate, astfel încât rezultatul să fie dezvoltarea afacerii.

Gheorghina Ribovici, directorul executiv al Consiliului Județean Arad, s-a declarat deosebit de bucuroasă pentru prezența la acest important eveniment, a felicitat echipa de organizare și, în finalul intervenției, a adresat urări de sănătate și succes participanților în dezbaterea tematicii simpozionului. „Administrația publică depinde foarte mult de munca experților contabili pentru că veniturile administrației locale provin din mediul de afaceri și, astfel, vorbim de cea mai importantă sursă de venit la bugetul local, impozitul pe venit și TVA care sunt calculate de către profesioniștii contabili. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru ca economia Aradului să prospere și vă garantez că instituția pe care o reprezint, Consiliul Județean Arad, este partenerul dumneavoastră”, se menționează în mesajul președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, transmis la simpozion de reprezentanții acestei instituții.

A urmat Mircea Purcaru, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, acesta declarându-se onorat de parteneriatul activ cu CECCAR.

Conf. univ. dr. Teodor Florin Cilan, prorector al Universității „Aurel Vlaicu”, a mulțumit organizatorilor pentru invitația de participa, pentru al patrulea an consecutiv, la Simpozionul „Pavel Ciuce”, amintind totodată și de buna colaborare între instituția de învătământ superior pe care o reprezintă și CECCAR.

În continuare, președintele Consiliului Filialei CECCAR Caraș Severin, Mihaela Azap, a vorbit despre importanța acestui eveniment, felicitând filiala Arad pentru eforturile depuse în organizarea unui astfel de eveniment științific.

În primul panel al simpozionului, despre Armonizarea relației contabilitate-fiscalitate în era digitală au avut intervenții privind varii aspecte profesionale Maria Mornea, membru în Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Lucian Cernușca, prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Consiliului Filialei CECCAR Arad, și prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget, președintele Consiliului Filialei CECCAR Timiș.

În cadrul panelului doi, cu tema Provocări pentru profesioniștii contabili în era digitală, au fost prezentate lucrări privind următoarele subiecte: Automatizarea prelucrării datelor contabile (expert contabil Gina Roșca, Lucian Roșca; Provocări ale dezvoltării erei digitale asupra sistemelor fiscale. Taxarea economiei digitale (conf. univ. dr. Adriana Florina Popa); Povara fiscală în cazul veniturilor din salarii. Studiu de caz în Uniunea Europeană (lect. univ. dr. Radu Ciobanu); Tratamentul contabil și fiscal actual privind dividendele (lect. univ. dr. Bogdan Cosmin Gomoi); Percepția profesioniștilor contabili din Arad în ceea ce privește viitorul profesiei contabile în era digitalizării (conf. univ. dr. Delia David). Discuțiile panelului au fost moderate de prof. univ. dr. Lucian Cernușca și prof. univ. dr. Lucian Cernușca și conf. univ. dr. Delia David.

Cel de-al treilea panel al simpozionului, Gestiunea fiscală în activitatea de consultanță și management al entităților, a debutat cu prezentarea susținută de prof. univ. dr. Horia Cristea, cu tema Efectele îndatorării entității în decizia de finanțare pe termen. Conf. univ. dr. Teodor Florin Cilan a prezentat o lucrare despre Impozitarea veniturilor din activități de consultanță și management, iar ec. jr. Marius Amzulescu, un studiu intitulat Contestația un drept, o condiție, o șansă. De asemenea, în cadrul ultimului panel, conf. univ. dr. Daniel Manațe a susținut o comunicare despre Profesiile liberale față în față cu provocarea digitalizării.

În închiderea simpozionului a luat cuvântul deputatul de Arad Dorel Căprar, care a declarat că apreciază inițiativa organizării anuale a acestui simpozion la Moneasa, despre experții contabili afirmând că sunt adevărați profesioniști pentru economia și societatea românească. „Economia fără profesioniști nu are cum să funcționeze. Prin desfășurarea acestor lucrări, profesioniștii se pot perfecționa. Vă asigur de toată deschiderea, de prietenia mea și vă mulțumesc încă o dată pentru invitație”, a spus Căprar.

Tot cu prilejul ceremoniei de încheiere, Ramona Nicula, membru în Consiliul superior al CECCAR, a spus următoarele: „Nu există nicio companie ori investiție fără expertul contabil. Constat cu satisfacție creșterea nivelului de pregătire în cadrul profesiei de expert contabil. Această misiune este cea mai importantă realizare din ultimii ani ai CECCAR, creșterea nivelului de respect individual automat crește și respectul celorlalți față de profesioniști.  Toată această evoluție a omenirii, aceasta problemă de dezvoltare digitală aduce numai bine. Oricare dintre noi, indiferent de vârstă ne vom găsi rolul în viitor. Viitorul pentru noi este de bine și de foarte bine! Era digitală ne va ajuta enorm pentru că vom deveni și mai profesioniști, deci viitorul nostru este unul strălucit”.

Galerie foto
CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce” – ediția a XVII-a (18-20 octombrie 2019), cu tema Contabilitatea și gestiunea fiscală în era digitală
Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.