
Companiile de pe piețele emergente au emis un volum-record de obligațiuni în acest an
Numărul 33, 8-14 sept. 2021 » Lumea în care trăim
Firmele de pe piețele emergente au profitat de dobânzile reduse pe piețele de obligațiuni și au strâns sume record pentru a-și finanța planurile de expansiune, arată datele Refinitiv analizate de Reuters, relatează Agerpres. Conform acestor date, companiile din țările în curs de dezvoltare au strâns suma record de 249 miliarde de dolari în primele opt luni ale acestui an, depășind cele 243 miliarde de dolari împrumutate în aceeași perioadă a anului trecut. „Dobânzile mai mici au fost un stimulent pentru emitenți, iar pentru investitori, obligațiunile cu randamente mari de pe piețele emergente au fost atractive. Are loc de asemenea o anumită refinanțare timpurie, în condițiile în are emitenții vor să profite de dobânzile actuale având în vedere posibilele decizii viitoare ale Fed”, a declarat Buddhika Piyasena, președinte pentru Asia-Pacific la Fitch Ratings.
Companiile din India, Brazilia, Thailanda și Malayezia au fost în fruntea exploziei vânzărilor de obligațiuni în acest an. Firmele din India au vândut obligațiuni în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari până la finele lunii august, iar firmele din celelalte trei țări au vândut fiecare obligațiuni în valoare de peste 20 de miliarde de dolari în aceeași perioadă.
În topul emitenților se disting Qatar Petroleum (QP), unul din cei mai mari furnizori mondiali de gaze lichefiate, care a strâns 12,5 miliarde de dolari și gigantul petrolier Aramco care a strâns șase miliarde de dolari.
Cu toate acestea, unii analiști se așteaptă ca acest val de emisiuni de obligațiuni să fie perturbat dacă Rezerva Federală americană va începe să retragă stimulentele monetare și dobânzile din SUA vor începe să crească. La finele lunii august, președintele Fed, Jerome Powell a spus că banca ar putea să înceapă să își restrângă programul de achiziții de active în acest an.
Jose Perez-Gorozpe, director de cercetare pentru piețele emergente la S&P Global Ratings, spune că orice anunț al Fed referitor la restrângerea stimulentelor ar putea duce la condiții mai stricte de finanțare și la mai multă volatilitate în următoarele trimestre.
„Emitenții profită de condițiile încă favorabile de finanțare și își refinanțează datoriile și își acoperă necesitățile viitoare de finanțare”, a spus Jose Perez-Gorozpe.
În plus, profiturile realizate de firmele de pe piețe emergente sunt supuse la presiuni pe măsură ce multe economii emergente înregistrează o revenire mai modestă decât cea a economiilor dezvoltate, din cauza vaccinării mai lente și a stimulentelor mai mici. „O revenire economică întârziată poate fi deosebit de dăunătoare pentru acele entități care au legătură cu turismul și serviciile asociate, care nu și-au revenit încă”, spune Jose Perez-Gorozpe.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite