Dana Tănase (ARC): Pierderile estimate în acest an în industria cărnii ar putea depăşi mai multe milioane de euro

Dana Tănase (ARC): Pierderile estimate în acest an în industria cărnii ar putea depăși mai multe milioane de euro

Telex » Știri 11 mai 2020  

Pierderile estimate pentru anul 2020 în industria cărnii din cauza pandemiei de coronavirus ar putea depăşi mai multe milioane de euro, în condiţiile creşterii costurilor pe angajat cu circa 25%-30%, dar pe fondul scăderii eficienţei muncii cu aproximativ 30% şi a vânzărilor cu 15%-20%, susţine Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). „Din discuţiile avute cu procesatorii de carne, creşterea cu 25-30% a costurilor pe angajat corelată cu scăderea eficienţei muncii reprezintă deja o realitate. Repornirea economiei şi relaxarea măsurilor de distanţare socială nu cred că vor conduce cel puţin pentru următoarele şase luni la o reducere a costurilor pe angajat şi la o creştere a eficienţei muncii. Şi aceasta, ca urmare a faptului că măsurile şi procedurile speciale puse în practică de companiile din industrie pentru a proteja sănătatea şi securitatea angajaţilor, şi a reduce la minimum riscul apariţiei îmbolnăvirilor vor rămâne în vigoare, pentru multă vreme de acum încolo. Dacă luăm în calcul şi reducerea vânzărilor cu circa 15%-20% şi faptul că reluarea se va face treptat şi va depinde foarte mult şi de reluarea activităţii în industria ospitalităţii, este foarte posibil ca pierderile pentru întreg anul 2020 în industria cărnii să depăşească mai multe milioane de euro”, a declarat pentru Agerpres directorul executiv al ARC.

Dana Tănase a precizat că după Sărbătorile Pascale a avut loc prăbuşirea cererii la carnea de pui, atât pentru cea proaspătă, cât şi pentru carnea congelată, motivul principal fiind „avalanşa de carne de pui din Polonia la preţuri inexplicabil de mici şi veniturile corelate cu încrederea consumatorilor”. „Să nu uităm că sunt peste 1,2 milioane de oameni trimişi în şomaj tehnic care, pe de o parte, nu au încasat toţi încă acest ajutor, oricum mai mic decât venitul realizat înainte de criză şi pe de altă parte nu au o viziune prea bună cu privire la viitorul lor. De asemenea, procesatorii înregistrează scăderi cu aproximativ 20% până în prezent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la comercializarea cârnaţilor pentru grătar şi a micilor congelaţi, scădere ce are drept cauză lipsa interacţiunilor sociale. În acestă perioadă au mai fost semnalate scăderi drastice la pieptul de pasăre şi ready meal, în condiţiile în care activitatea HORECA este zero atât la noi, cât şi în Europa. Şi vânzarea de produse din carne la vitrina asistată a scăzut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Estimăm că se va menţine acest trend descendent cel puţin încă 3 luni”, a precizat directorul executiv al ARC.

În privinţa cărnii de porc, unde România este tributară importurilor în proporţie de 60%, Dana Tănase afirmă că situaţia prin care trece sectorul de creştere a porcului din ţara noastră este una „foarte dificilă”, din cauza lipsei unui program naţional pentru combaterea pestei porcine africane, situaţie care s-ar putea agrava dacă nu se vor lua măsuri ferme. „(…) Declinul efectivelor în fermele comerciale a ajuns la 10% la începutul acestui an şi cel mai probabil va continua dacă nu se iau măsuri ferme. Criza sanitară declanşată de pandemie, în primele două săptămâni, a avut un impact şi asupra livrărilor de carne de porc către procesatorii români, în urma restricţiilor de circulaţie impuse de unele state membre ale UE, lipsei coridoarelor verzi la frontiere, dificultăţilor logistice şi volatilităţii preţurilor. Vorbim din ce în ce mai mult despre relansarea economiei după această criză sanitară, de creionarea unei noi strategii de export, însă industria cărnii are în faţă această mare problema a pestei porcine africane, iar o ţară «înroşită» este interzisă din start pe alte pieţe şi când vinde, vinde prost, ca orice marfă cu potenţial risc”, a avertizat reprezentantul ARC.

Potrivit sursei citate, restricţiile de circulaţie şi costurile de transport au dus la creşteri de preţ, constituind o povară pentru procesatorii cărora le-au scăzut vânzările comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar care sunt „obligaţi să cumpere materie prima la preţuri încă mari”.

Conform datelor ARC, anul 2020 a început cu un preţ mare al carcaselor de porc, în jur de 192 euro/100 kg, urmat de o scădere la începutul lunii februarie până la 183 euro/100 kg, după care s-a constatat o creştere care, la începutul lunii martie, a făcut ca preţul cărnii de porc să ajungă la 195 euro/100 kg, ulterior înregistrându-se o uşoară tendinţă de scădere.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, consumul mediu de produse din carne este în jur de 15 kg/locuitor/an, iar pentru carnea de porc aproximativ 39 kg/locuitor/an.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.