Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare, în scădere cu peste 13% în primele cinci luni

Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare, în scădere cu peste 13% în primele cinci luni

Numărul 33-34, 25 aug.-7 sept.2020  »  Breviar statistic

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a fost de 807,3 milioane euro, în primele cinci luni ale anului 2020, în scădere cu 13,2% față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea Agerpres. În perioada similară a anului trecut, România a înregistrat un deficit pe acest sector de 930,6 milioane de euro.

Pe relația cu Uniunea Europeană, țara noastră a consemnat un sold negativ de 1,51 miliarde de euro (+11,5%) în primele cinci luni ale anului, însă, în comerțul cu țările extracomunitare, a înregistrat un excedent de 703,6 milioane euro (65,8%). În 2019, în perioada analizată, deficitul aferent schimburilor intra-comunitare a fost de 1,354 miliarde euro, în timp ce în ceea ce privește țările terțe, excedentul a totalizat 424 milioane euro.

Potrivit datelor MADR, în perioada ianuarie-mai a.c., exporturile s-au majorat cu 12,4%, până la 2,928 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 5,7%, însumând 3,735 miliarde euro.

„În condițiile în care livrările intra-UE au avansat timid (+0,7%), iar deficitul schimburilor intracomunitare s-a adâncit la 1,5 miliarde euro, exporturile către țările terțe s-au menținut pe trend ascendent (+31,8%), favorizând reducerea deficitului comercial global față de perioada de referință din 2019. Scăderea soldului negativ al balanței a fost posibilă în principal datorită exporturilor majorate de porumb (+135,4 milioane euro), grâu (+74,6 milioane euro) și orz (47,9 milioane euro), precum și livrărilor sporite intra-UE de rezerve de tutun (+146,2 milioane euro) și țigări (+38,9 milioane euro)”, susțin reprezentanții MADR.

De asemenea, în perioada analizată, au mai crescut exporturile de brânzeturi (+4,8 milioane euro), cârnați, salamuri și produse similare (+4,8 milioane euro), preparate alimentare (+4,1 milioane euro) și sosuri și condimente (+1,1 milioane euro).

Pe de altă parte, exporturile de semințe de floarea-soarelui au înregistrat o scădere cu 42,8 milioane euro, în primele cinci luni ale anului, la fel și cele de ulei de floarea-soarelui, cu 11,6 milioane euro, livrările de animale vii din specia bovine s-au diminuat cu 8,7 milioane euro, iar cele din specia ovine sau caprine, cu 8 milioane euro.

Tot pe minus s-au mai aflat și exporturile de boabe de soia (-6,4 milioane euro), ape care conțin zahăr sau alți îndulcitori (-6 milioane euro), carnea de pasăre (-5,2 milioane euro), preparate și conserve din carne (-3,4 milioane euro), păsări vii (-2,5 milioane euro), lapte și smântână (-2,2 milioane euro), miere naturală (-2,2 milioane euro), ciocolată (-1,9 milioane euro), turte din extracția uleiurilor vegetale (-0,8 milioane euro) și produse de brutărie, patiserie și biscuiți (-0,6 milioane euro).

În ceea ce privește importurile de produse agroalimentare, în primele cinci luni ale anului au consemnat creșteri importurile de porumb, cu 83,8 milioane euro, dar și cele de carne de porc (+40,1 milioane euro), boabe de soia (+30,6 milioane euro), mere, pere și gutui (+15,4 milioane euro), brânzeturi (+13,9 milioane euro), citrice (+12,8 milioane euro), preparate pentru hrana animalelor (+10,5 milioane euro), banane (+8,7 milioane euro), tutun prelucrat (+6,1 milioane euro), grâu (+4,8 milioane euro), semințe de floarea-soarelui (+3,5 milioane euro), ape care conțin zahăr sau alți îndulcitori (+2,3 milioane euro), carne de pasăre (+1,5 milioane euro), animale vii din specia porcine (+1,1 milioane euro) și produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+0,4 milioane euro).

Datele statistice ale Ministerului Agriculturii mai arată că, în perioada analizată, au fost în scădere importurile de zahăr (-27,4 milioane euro), turte de soia (-21,3 milioane euro), preparate alimentare (-7,7 milioane euro), ciocolată (-6,1 milioane euro), alcool etilic nedenaturat cu titru de minimum 80% (-2,4 milioane euro), cafea (-2,2 milioane euro), legume în stare proaspătă sau refrigerată (-2,1 milioane euro), tomate (-2,1 milioane euro), plante vii (-1,9 milioane euro) și tutun brut (-0,2 milioane euro).

În topul produselor agroalimentare, exportate în țările UE și terțe, cele mai multe încasări au fost consemnate la cereale, circa 1,136 miliarde euro pentru 5,691 milioane tone, fiind urmate de produsele din tutun, cu 559,46 milioane euro (24.632 tone) și semințele și fructele de plante oleaginoase; semințe și fructe diverse; plante industriale și medicinale; paie și furaje, cu 273,87 milioane euro (623.805 tone).

În schimb, la importuri, carnea și organele comestibile ocupă prima poziție cu o valoare de 374,37 milioane euro pentru o cantitate de 182.578 tone. De asemenea, în primele cinci luni din acest an, s-au mai importat 385.687 tone de fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, în valoare de 330,26 milioane euro și 1,33 milioane tone de cereale, în valoare de 298,29 milioane euro.

UE a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României: livrările către această destinație au avut o pondere valorică de 55,8% din total exporturi, iar achizițiile de produse agroalimentare din statele membre au reprezentat 84,2% din totalul importurilor.

România a înregistrat în 2019 un deficit de 1,225 miliarde euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu peste 8% față de 2018, când s-a cifrat la 1,133 miliarde euro, conform datelor anunțate de MADR.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.