
Deloitte: Piața de fuziuni și achiziții din România este estimată la 3,4-4 miliarde euro pentru 2016
Telex » Știri
18 ianuarie 2017
Valoarea pieței de fuziuni și achiziții din România a fost de 3,4-4 miliarde euro în 2016, cu 23% mai mult decât în anul precedent, pe fondul unei accelerări puternice în ultimul trimestru, iar în acest an ar putea ajunge la 3 miliarde de euro, în contextul în care numărul de tranzacții foarte mari, de peste 500 milioane de euro, ar putea scădea, anul trecut fiind unul excepțional, a declarat astăzi Ioana Filipescu, partener în cadrul firmei de consultanță Deloitte. Anul trecut, piața a fost ridicată puternic de trei tranzacții de peste 500 milioane de euro, în a doua jumătate a anului, ceea ce ar fi excepțional să se întâmple și în acest an, consideră Filipescu.
„Prima jumătate a anului trecut a fost marcată de pesimism, dar ultimul trimestru al anului trecut a schimbat radical situația. Așteptăm o valoare de circa 3 miliarde euro a pieței de fuziuni și achiziții în acest an. Nu vorbim de o scădere a pieței, ci de un număr mai mic de tranzacții foarte mari, de peste 500 milioane euro. Anul trecut au fost trei, în condițiile în care în 2014 și 2015 a fost una pe an”, a explicat Filipescu.
Piața de fuziuni și achiziții a crescut anul trecut și pe fondul unui avans al numărului de tranzacții de peste 5 milioane de euro, de la 71 la 85 de tranzacții. Valoarea medie a unei tranzacții a rămas relativ constantă, la 43 milioane euro. Cea mai mare pondere din valoarea totală au reprezentat-o fuziunile și achizițiile din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG), cu o valoare de 856 milioane euro, reprezentând o cincime din total. Acestea au fost urmate de cele din sectorul energetic (Oil&Gas), cu 595 milioane euro, și cele din retail, cu 533 milioane euro. Din totalul volumului de anul trecut, fondurile de investiții au reprezentat 27%.
Piața de fuziuni și achiziții a cunoscut o creștere accelerată în perioada 2000-2008, iar cel mai bun an a fost 2008, când valoarea ei a atins un nivel de aproape 7 miliarde euro. După izbucnirea crizei financiare, piața s-a prăbușit și a reînceput să crească abia în 2014.
(Sursa: News.ro)
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere
Manifestări științifice și culturale, sub semnul „pedagogiei” utilului și frumosului